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Abstract

In GSM, it's not allowed to enable or disable the CHV2 (for the SIM). The impact in 3G (for the USIM) must be studied.

Current text of the 3G TS 11.11 (e.g. v8.5.0)

8.11
DISABLE CHV

This function may only be applied to CHV1. The successful execution of this function has the effect that files protected by CHV1 are now accessible as if they were marked "ALWAYS". The function DISABLE CHV shall not be executed by the SIM when CHV1 is already disabled or blocked.

[...]

8.12
ENABLE CHV

This function may only be applied to CHV1. It is the reverse function of DISABLE CHV. The function ENABLE CHV shall not be executed by the SIM when CHV1 is already enabled or blocked.

[...]

Issue

There's no similar requirement in 3G TS 31.102 regarding PIN2, which is protecting the equivalent data as in 3G TS 11.11, e.g. EFACMmax , EFACM , EFPUCT , EFFDN , EFEXT2, EFBDN , EFEXT4, in addition to the following 3G specific files : EFOCT , EFICT, EFEST, EFACL. 

Is there the same need in 3G as in GSM ?

First, we must determine the reason why it's forbidden to enable or disable the CHV2 in GSM SIMs.

A preliminary discussion on the T3 reflector gave two possible answers :

1) to avoid a compromise in the authorisation of AoC (updating ACM max) and/or FDN (adding numbers and

switching between ADN and FDN modes).

2) it's not worth the specification effort for the seldom used CHV2

Do these explanations still apply to the USIM case ?

USIM/SIM on a single UICC

The 3G TR 31.900 describes in section 7.4.1 the mapping of the CHV2 to a 3G PIN for a UICC holding a SIM and a USIM application.

Therefore, if the CHV2 cannot be enabled or disabled, it should  not be possible to enable/disable the corresponding 3G PIN.

Should 3G TR 31.900  mention that ?

Conclusion

T3 delegates are kindly asked to give guidance on this issue and take the appropriate actions.

