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POWER CONSUMPTION ISSUES IN WIM AND WIM/SIM

WAP WSG has discussed the issue of raise of power consumption in a WAP smart card (WIM) or a joint WIM/SIM smart card. WAP WSG is concidering to allow for WIM operations 10 mA power consumption for all applicable voltages (5V, 3V, 1.8V). This would mean that for 5V the current would be kept as it is, and for 3V and 1.8V allows a higher current up to 10 mA. It is expected that WIMs with a crypto processor will not be implemented on 5V cards. 

In detail, WAP WSG is concidering to make the following change in WAP WIM Specification, Section 11.2 (underlining indicates planned change):

The electronic signals and transmission protocols of cards used for WIM MUST be in accordance with [ISO7816-3] and  additional requirements of [GSM11.11], [GSM11.12] and [GSM11.18], if applicable. 

During execution of commands in WIM application, the card power consumption is allowed to reach maximum 10 mA for all applicable voltage values (5, 3 and 1.8 V). 

The decicion was postponed to the next WAP Forum meeting in December 2000 because ETSI EP/SCP is also currently discussing power consumption issues of smart cards. WAP WSG sends this liaison statement for consideration to ETSI/3GPP in their upcoming meeting in Korea in November 2000. 

Please note that the requirement is for the WIM specification, thus allows the raise of power consumption for smart cards that contain a WIM application (crypto processor needed) and applies for MEs that support WIM ICC. So, the requirement is not generally applicable for all smart cards or for all MEs.

Instead of defining WAP specific power consumption values, WSG would be happy to include a reference to appropriate ETSI/3GPP specifications in the WIM-spec. However the raising of power consumption is urgently needed for the next release of the WAP specifications, which will be the December 2000 release.

If ETSI/3GPP will not be able to define suitable value for WAP/WIM usage, WSG will have to define this value in the WIM specification in order to enable the development of smart card based WIMs and WIM/SIMs.

Yours sincerely,

WAP Security Working Group
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