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Remote output command processing

According to section “8.2.2 SIM Output Command”:
“The commands listed in table 11 are defined in 3GPP TS 51.011 [5]. These commands shall only occur once in a command string and, if present, shall be the last command in the string. The Response Data shall be placed in the Additional Response Data element of the Response Packet. If SMS is being used, these should result in the generation of a single SM by the UICC.”

The testing group likes to know what shall be the behaviour if the command string contains an output command which is not the last one.

· Is the command string rejected?

· Does the command string shall stop after the first output command, ignoring the following ones?

· Any other behaviour? 

This is a requirement for the server and not for the card. This shall not be tested on the card side.
Minimum security on Remote applet Management

According to section “A.1.1 Commands Description”:

“The minimum security applied to a Secured Packet containing Applet Management Commands shall be integrity using CC or DS”

The testing group likes to know what shall be the behaviour if the command is sent without security check or with only a RC integrity check. Is the command string rejected?

For card compliant to annex A of 23.048, as the MSL is CC or DS, the command string shall be rejected with Response Status Code : '0A' Insufficient security level
1- Status word returned by Delete, Install and Load Open Platform commands

According to TS 23.048 Rel5 specification these commands shall be implemented as defined in Open Platform specification with the restriction that the references to the DAP is not applicable for OTA.

There are currently two interpretations in the AdHoc on the subject:

· Interpretation 1:  ST Incard, G&D
The byte 00 returned by these commands refers to DAP.
‘not applicable’ is interpreted as that references data to DAP shall not be used.
Therefore the byte 00 shall not be sent and to indicate the successful execution of the command ’90 00’ shall be returned. 

· Interpretation 2: Gemplus, OCS, Axalto, MEE
The byte 00 shall be sent in all cases and to indicate the successful execution of the command ’61 01’ shall be returned.

TS 23.048 states: “Command status words placed in the Additional Response Data element of the Response Packet shall be coded according to the Open Platform specification [14].

The Delete command shall be coded according to the Open Platform specification [14]. 

The Install command shall be coded according to the Open Platform specification [14]. 

The Load command shall be coded according to the Open Platform specification [14]. “

Example of DELETE command in OP 2.0.1 specification:

9.2.3 Response Message

A response message is always returned but only relevant in the case of

Delegated Management. In the case where the Card Manager is processing

the DELETE, a single byte of ‘00’ will be returned indicating that no

additional response data is present.

9.2.3.1 Data Field Returned in the Response Message

The data field of the response message contains the result of the delete

procedure. Delete receipts are mandatory for Delegated Management.

Presence 
Length (no.of bytes)

Name

Mandatory 
1



Length of Delete Receipt

Conditional 
0-n 



Delete Receipt
T3-API agrees that Interpretation 1 is not correct because the fact that you shall return ‘00’ has nothing to deal with the DAP topic. 

The byte ‘00’ is sent in case there is no delegated management and indicates that there is no additional response data.

ST Incard:

Interpretation 2 is not correct because ‘61 01’ are two Procedure bytes and not a Status Word. Only Status Words are placed in the response packet according to TS 23.048.

No data is returned because Delete/Install/Load are specified as an input command.

T3-API wonder what is the difference between Procedure bytes and Status Word.

T3-API wonder how it should be managed in case Delegated Management is supported.

Conclusion:

T3-API reached no agreement for TS 23.048 Release 5. This has to be solved in Release 6 and a CR will be provided in SCP.
T3-API recommends not to test this for Release 5.

2- Get Response used with RAM output commands

Section ‘8.2.2 SIM Output command’ of TS 23.048 specifies that an output command “shall only occur once in a command string”. In the case of Get Data, used with the menu parameters tag, the Get Response command shall be used to retrieve the data (see section ‘A.1.1.2.1 Menu Parameters‘).

Since Get Data and Get Response are both defined as output commands, there is a conflict between sections 8.2.2 and A.1.1.2.1.

The AdHoc likes the SWG to clarify this behaviour and to resolve the conflict.

Moreover, the AdHoc likes to know if, after RAM output commands and more specifically after case 4 commands, it’s necessary to have a Get Response command or shall the data be retrieved directly in the structure defined in section ‘8.3 Response packets’?

T3-API has different interpretations of the behaviour described in the specification.
T3-API has the feeling that the inconsistencies in the Release 5 specification shall be solved in Release 6.
After Get Data used as a case 4 command with Menu Parameters Tag, the Get Response shall be used to retrieve the data.

