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1
Introduction
In the joint T1/SIG #25 and T1/RF #26 meeting in Singapore, Ericsson presented a document, [1] T1S-020557, to seek guidance from T1/RF to advise on the minimum power level separation between the current cell and weaker cells in order to prevent the triggering of cell reselection and PLMN selection and reselection in idle mode test cases as found in [3] TS 34.123-1. 

During the discussion, the T1/SIG Vice-chairman asked if T1/RF could also advise on the minimum power level separation for RRC test cases in which UE is in CELL_FACH/CELL_PCH/URA_PCH state and cell reselection is not desirable.
For Cell-PCH and URA-PCH the same requirements as already agreed for idle mode should be selected because [2] and [6] indicate that the same requirements as in idle mode should be applied. 
The purpose of present document is to describe the assumptions for minimum power level separation between cells to prevent the triggering of cell reselection in FDD/TDD RRC test cases as found in [3] TS 34.123-1.

2
Discussion

In order to simplify the discussion, the case when HCS is not used ( this is the default condition ) will be considered. In considering the power level separation of cells for FDD/TDD RRC test case, in which cell reselection is triggered, the following assumptions are made.

1 Cell reselection evaluation process

2 SS power tolerance
3 UE measurement accuracy
2.1 Cell reselection evaluation process
Cell reselection evaluation process can be found in [4]TS25.304 clause 5.2.6.

If the system information broadcast in the serving cell indicates that HCS is not used, then for intra-frequency and inter-frequency measurements and inter-RAT measurements, the UE shall:

-
use Squal for FDD cells and Srxlev for TDD for Sx and apply the following rules.

1.
If Sx > Sintrasearch, UE need not perform intra-frequency measurements. 
If Sx <= Sintrasearch, perform intra-frequency measurements.
If Sintrasearch, is not sent for serving cell, perform intra-frequency measurements.

2.
If Sx > Sintersearch, UE need not perform inter-frequency measurements
If Sx <= Sintersearch, perform inter-frequency measurements.
If Sintersearch, is not sent for serving cell, perform inter-frequency measurements.

3.
If Sx > SsearchRAT m, UE need not perform measurements on cells of RAT "m".
If Sx <= SsearchRAT m, perform measurements on cells of RAT "m".
If SsearchRAT m, is not sent for serving cell, perform measurements on cells of RAT "m".

These Sintrasearch and Sintersearch are broadcast in SIB3 and SIB4 as specified in [5]34.108 clause 6.1.
1) FDD

The value of Sintrasearch and Sintersearch are set to 16 as Squal value. 

Sx(Squal) is calculated from the following formula.

Squal = Qqualmeas – Qqualmin

Qqualmin is set to –24 dB as specified in [5]TS34.108 clause 6.1.5.

Therefore the following condition has to be fulfilled in order to trigger cell reselection for the UE in CELL_FACH or CELL_PCH or URA_PCH state. 

Squal = Qqualmeas – (-24) <= 16
Qqualmeas <= – 8 ----- (1)  
Qqualmeas is CPICH_Ec/No for serving cell. Therefore this is the minimum requirement to initiate cell reselection for the UE.

When UE is in CELL_FACH or CELL_PCH or URA_PCH state, there are no dedicated channels.

The following condition as listed in table 6.1.2 and 6.1.5, that are quoted from [5]TS34.108 clause 6.1.5, is the default setting in all signaling test cases if special requirement is not required in initial condition.

Table 6.1.2: Default settings for a serving cell and a suitable neighbour cell in a multi-cell environment

	Parameter
	Unit
	Cell 1
	Cell 2

	Cell type
	
	Serving cell
	Suitable neighbour cell

	UTRA RF Channel Number
	
	Channel 1
	Channel 1

	Qqualmin
	dB
	-24
	-24

	Qrxlevmin
	dBm
	-81
	-81

	UE_TXPWR_MAX_RACH
	dBm
	21
	21

	CPICH Ec (see notes 1 and 2)
	dBm/3.84 MHz
	-60
	-70

	NOTE 1:
The power level is specified in terms of CPICH_Ec instead of CPICH_RSCP as RSCP is a receiver measurement and only CPICH_Ec can be directly controlled by the SS.
NOTE 2:
Both cells fulfil TS 25.304, 5.2.3.1.2 and TS 25.133, 8.1.2.2.1.


Table 6.1.5: Default power levels of physical channels relative to CPICH_Ec

	Parameter
	Unit
	Level

Idle mode
	Level

Connected mode

	DPCH_Ec
	dB
	(NOTE)
	-5

	PCCPCH_Ec
	dB
	-2

	SCCPCH_Ec
	dB
	-2

	AICH_Ec
	dB
	-5

	SCH_Ec
	dB
	-2

	PICH_Ec
	dB
	-5

	NOTE:
This shall be less than –122 dBm to ensure the channel is considered as “off”.


Therefore in test cases when CPICH_Ec values in each cell should trigger cell reselection, CPICH_Ec/No for the serving cell must be calculated based on the above table and the calculated results must fulfill equation (1).

In addition, if an FDD cell is ranked as the best cell and the quality measure for cell selection and re-selection is set to CPICH RSCP, the UE shall perform cell re-selection to that FDD cell. The best ranked cell is the cell with the highest R value.

The cell-ranking criterion R is defined by:


[image: image1.wmf]R

s 

= Q

meas

,

s 

+ Qhyst

s

R

n 

= Q

meas

,

n

 - Qoffset

s,n

 

- TO

n

 *  (1 – L

n

)


where TOn is applicable if HCS is used.

Therefore, UE shall re-select to a cell with CPICH RSCP (if cell selection and re-selection quality is set to CPICH RSCP) fulfilling the following equations:

CPICH RSCP = max(CPICH_RSCPi)

where CPICH_RSCPi is the CPICH RSCP of neighbouring cells that fulfill the below equation:


CPICH_RSCPi > CPICH_RSCPs + Qhysts + Qoffsets,n
where CPICH_RSCPs is the CPICH RSCP is the serving cell and, 

Qoffset1s,n is used as Qoffsets,n and the default value of Qoffset1s,n is defined in SIB 11 as 0dB,

Qhyst1s is used as Qhysts and the default value of Qhyst1s is defined in SIB 3 as 2dB,

2) TDD

The value of Sintrasearch and Sintersearch are set to 10 as Srxlev value. 

Sx is calculated from the following formula.

Srxlev = Qrxlevmeas - Qrxlevmin - Pcompensation
Qrxlevmin is set to –81 dBm as specified in [5]TS34.108 clause 6.1.6 and Pcompensation(max(UE_TXPWR_MAX_RACH(see [5]TS34.108 clause 6.1.6) – P_MAX(i.e. Maximum RF output power of the UE), 0) (dB)) is used for the calculation.

Therefore the following condition has to be fulfilled in order to trigger cell reselection for the UE in CELL_FACH or CELL_PCH or URA_PCH state. 
The following condition as listed in table 6.1.7 that are quoted from [5]TS34.108 clause 6.1.6, is the default setting in all signaling test cases if special requirement is not required in initial condition.

Table 6.1.7: Default settings for a serving cell and a suitable neighbour cell in a multi-cell enviroment

	Parameter
	Unit
	Cell 1
	Cell 2

	Cell type
	
	Serving cell
	Suitable neighbour cell

	UTRA RF Channel Number
	
	Channel 1
	Channel 1

	Qrxlevmin
	dBm
	-81
	-81

	UE_TXPWR_MAX_RACH
	dBm
	21
	21

	PCCPCH RSCP
	dBm
	-60
	-70

	NOTE:
Both cells fulfil TS 25.304, 5.2.3.1.2 and TS 25.123.


Srxlev = Qrxlevmeas – (–81) – Pcompensation <= 10
Qrxlevmeas <= – 71 + (max(21 – P_MAX, 0))

Qrxlevmeas <= – 71 ----- (2) 

Qrxlevmeas is PCCPCH_RSCP for serving cell. Therefore this is the minimum requirement to initiate cell reselection for the UE.
In addition, if a TDD cell is ranked as the best cell, then the UE shall perform cell re-selection to that TDD cell.

The cell-ranking criterion R is defined by:
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where TOn is applicable if HCS is used.

Therefore, UE shall re-select to a cell with P-CCPCH RSCP fulfilling the following equations:

P-CCPCH RSCP = max(P-CCPCH _RSCPi)

where P-CCPCH _RSCPi is the P-CCPCH RSCP of neighbouring cells that fulfill the below equation:


P-CCPCH _RSCPi > P-CCPCH _RSCPs + Qhysts + Qoffsets,n
where P-CCPCH _RSCPs is the P-CCPCH RSCP is the serving cell and, 

Qoffset1s,n is used as Qoffsets,n and the default value of Qoffset1s,n is defined in SIB 11 as 0dB,

Qhyst1s is used as Qhysts and the default value of Qhyst1s is defined in SIB 3 as 0dB,

2.2 SS power tolerance

It was agreed by T1SIG or rather SS manufacturers that the appropriate assumption for the SS power output accuracy is (2dB. As the relative accuracy of the signals is important we should distinguish the intra-frequency and inter-frequency case: 
· Intra-frequency we would propose 2dB, as this is a relative error of two signals being on the same frequency and close in signal strength.
· Inter-frequency 4dB for system simulator seems to be appropriate to cope for the different frequencies and the higher separation between the signal levels of serving and neighbor cell.

2.3 UE measurement accuracy (FDD)
2.3.1 Relative intra-frequency measurement accuracy

The relative intra-frequency measurement accuracy for Cell-FACH state can be found in [2] TS 25.133 clause 9.1.1.1.2.

The relative accuracy of CPICH RSCP is defined as the CPICH RSCP measured from one cell compared to the CPICH RSCP measured from another cell on the same frequency
The accuracy requirements in table 9.2 are valid under the following conditions:


CPICH_RSCP1,2|dBm ( -114 dBm.



[image: image3.wmf]dB

RSCP

CPICH

RSCP

CPICH

dBm

in

dBm

in

20

2

_

1

_

£

-




[image: image4.wmf](

)

dB

I

E

CPICH

I

I

dB

in

or

c

dB

in

or

o

20

_

ˆ

£

÷

÷

ø

ö

ç

ç

è

æ

-


Table 9.2: CPICH_RSCP Intra frequency relative accuracy

	Parameter
	Unit
	Accuracy [dB]
	Conditions

	
	
	Normal condition
	Extreme condition
	Io [dBm/3.84 MHz]

	CPICH_RSCP
	dBm
	( 3 
	( 3
	-94...-50


”

2.3.2 Relative inter-frequency measurement accuracy

The relative accuracy of CPICH RSCP in inter frequency case is defined as the CPICH RSCP measured from one cell compared to the CPICH RSCP measured from another cell on a different frequency.

The accuracy requirements in table 9.3 are valid under the following conditions:


CPICH_RSCP1,2|dBm ( -114 dBm.



[image: image5.wmf]dB

RSCP

CPICH

RSCP

CPICH

dBm

in

dBm

in

20

2

_

1

_

£

-



| Channel 1_Io|dBm/3.84 MHz ‑Channel 2_Io|dBm/3.84 MHz | ( 20 dB.



[image: image6.wmf](

)

dB

I

E

CPICH

I

I

dB

in

or

c

dB

in

or

o

20

_

ˆ

£

÷

÷

ø

ö

ç

ç

è

æ

-


Table 9.3: CPICH_RSCP Inter frequency relative accuracy

	Parameter
	Unit
	Accuracy [dB]
	Conditions

	
	
	Normal condition
	Extreme condition
	Io [dBm/3.84 MHz]

	CPICH_RSCP
	dBm
	( 6 
	( 6
	-94...-50


2.4 UE measurement accuracy (TDD)

2.4.1 Relative intra-frequency measurement accuracy

The relative intra-frequency measurement accuracy for Cell-FACH state can be found in [6] TS 25.123 clause 9.1.1.1.2.1 for 3.84 Mcps option and 9.1.1.1.2.2 for 1.28 Mcps option

2.4.1.1

3.84 Mcps TDD option (Reference to TS 25.123, 9.1.1.1.2.1)
 The P-CCPCH_RSCP intra-frequency relative accuracy is defined as the P-CCPCH_RSCP measured from one cell compared to the P-CCPCH_RSCP measured from another cell on the same frequency.

The accuracy requirements in table 9.2 are valid under the following conditions:


P-CCPCH RSCP1,2 ( -102 dBm.
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Relative Io difference [dB] ≤ relative RSCP difference [dB]


The received signal levels on SCH and P-CCPCH are according the requirements in paragraph 8.1.2.6

It is assumed that the measurements of P-CCPCH RSCP1 and P-CCPCH RSCP2 can be  performed within 20ms due to slot allocations in the cells concerned.
Table 9.2: P-CCPCH_RSCP intra-frequency relative accuracy 

	Parameter
	Unit
	Accuracy [dB]
	Conditions

	
	
	Normal condition
	Extreme condition
	Io [dBm/ 3.84MHz]
	relative RSCP difference [dB]

	P-CCPCH_RSCP
	dBm
	(1
	(1
	-94...-50
	<2

	
	
	(2
	(2
	
	2...14

	
	
	(3
	( 3
	
	>14


2.4.1.2

1.28 Mcps TDD option (Reference to TS 25.123, 9.1.1.1.2.2)

The P-CCPCH_RSCP intra-frequency relative accuracy is defined as the P-CCPCH_RSCP measured from one cell compared to the P-CCPCH_RSCP measured from another cell on the same frequency.

The accuracy requirements in table 9.3A are valid under the following conditions:


P-CCPCH RSCP1,2 ( -102 dBm.
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Relative Io difference [dB] ≤ relative RSCP difference [dB]


P-CCPCH Ec/Io > -8 dB


DwPCH_Ec/Io > -5 dB


It is assumed that the measurements of P-CCPCH RSCP1 and P-CCPCH RSCP2 can be  performed within 20ms.
Table 9.3A: P-CCPCH_RSCP intra-frequency relative accuracy

	Parameter
	Unit
	Accuracy [dB]
	Conditions

	
	
	Normal condition
	Extreme condition
	Io [dBm /1.28 MHz]
	relative RSCP difference [dB]

	P-CCPCH_RSCP
	dBm
	(1
	(1
	-94...-50
	<2

	
	
	(2
	(2
	
	2...14

	
	
	(3
	( 3
	
	>14


2.4.2

Relative inter-frequency measurement accuracy
2.4.2.1

3.84 Mcps TDD option (Reference to TS 25.123, 9.1.1.1.2.1)

The P-CCPCH_RSCP inter-frequency relative accuracy is defined as the P-CCPCH_RSCP measured from one cell compared to the P-CCPCH_RSCP measured from another cell on a different frequency.

The accuracy requirements in table 9.3 are valid under the following conditions:


P-CCPCH RSCP1,2 ( -102 dBm.
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The received signal levels on SCH and P-CCPCH are according the requirements in paragraph 8.1.2.6

Table 9.3: P-CCPCH_RSCP inter-frequency relative accuracy

	Parameter
	Unit
	Accuracy [dB]
	Conditions

	
	
	Normal condition
	Extreme condition
	Io [dBm/3.84 MHz]

	P-CCPCH_RSCP
	dBm
	( 6
	( 6
	-94...-50


2.4.2.2 1.28 Mcps TDD option (Reference to TS 25.123, 9.1.1.1.2.2)
The P-CCPCH_RSCP intra-frequency relative accuracy is defined as the P-CCPCH_RSCP measured from one cell compared to the P-CCPCH_RSCP measured from another cell on the same frequency.

The accuracy requirements in table 9.3A are valid under the following conditions:


P-CCPCH RSCP1,2 ( -102 dBm.



[image: image10.wmf]dB

dBm

in

dBm

in

20

2

RSCP

 

CCPCH

-

P

RSCP1

 

CCPCH

-

P

£

-



Relative Io difference [dB] ≤ relative RSCP difference [dB]


P-CCPCH Ec/Io > -8 dB


DwPCH_Ec/Io > -5 dB


It is assumed that the measurements of P-CCPCH RSCP1 and P-CCPCH RSCP2 can be  performed within 20ms.
Table 9.3A: P-CCPCH_RSCP intra-frequency relative accuracy

	Parameter
	Unit
	Accuracy [dB]
	Conditions

	
	
	Normal condition
	Extreme condition
	Io [dBm /1.28 MHz]
	relative RSCP difference [dB]

	P-CCPCH_RSCP
	dBm
	(1
	(1
	-94...-50
	<2

	
	
	(2
	(2
	
	2...14

	
	
	(3
	( 3
	
	>14


The P-CCPCH_RSCP inter-frequency relative accuracy is defined as the P-CCPCH_RSCP measured from one cell compared to the P-CCPCH_RSCP measured from another cell on a different frequency.

The accuracy requirements in table 9.3B are valid under the following conditions:


P-CCPCH RSCP1,2 ( -102 dBm.
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P-CCPCH Ec/Io > -8 dB


DwPCH_Ec/Io > -5 dB

Table 9.3B: P-CCPCH_RSCP inter-frequency relative accuracy

	Parameter
	Unit
	Accuracy [dB]
	Conditions

	
	
	Normal condition
	Extreme condition
	Io [dBm/1.28 MHz]

	P-CCPCH_RSCP
	dBm
	( 6
	( 6
	-94...-50


3.
Conclusion

The assumption for the minimum power level separation between cells in order to prevent cell reselection is to take into consideration the three factors described in the above section. The following considerations and equations would be assumed as a working principle:
Firstly we would like to divide the separation power levels to be defined in two groups, one for CELL_PCH state and/orURA_PCH state, and the other one for CELL_FACH state.
· In general cell re-selection in Cell-PCH and URA-PCH should have the same "levels" as cell re-selection in idle mode, according to TS25.133 section 5.6 and 5.7 (FDD), TS25.123 section 5.5 and 5.6 (TDD)
· For CELL_FACH state, according to TS25.133 section 9.1 (FDD), TS25.123 section 9.1 (TDD), the following values are proposed:
1) FDD, CELL_FACH state:
For intra-frequency cell reselection

Pserving - Pneighbour > -2 (Qhyst1s) + 3 (relative measurement accuracy) + 2 (SS tolerance) dB = 3dB 

(in order to prevent cell reselection)

Pserving - Pneighbour < -2 (Qhyst1s) -3 (relative measurement accuracy) - 2 (SS tolerance) dB = -7dB

(in order to ensure cell reselection)

For inter-frequency cell reselection

Pserving - Pneighbour > -2 (Qhyst1s) + 6 (relative measurement accuracy) + 4 (SS tolerance) dB = 8dB

(in order to prevent cell reselection)

Pserving - Pneighbour < -2 (Qhyst1s) -6 (relative measurement accuracy) - 4 (SS tolerance) dB = -12dB

(in order to ensure cell reselection)

where Pserving is the power level of the current serving cell and Pneighbour is the power level of the neighbouring cell.
2) TDD, CELL_FACH state:
For intra-frequency cell reselection

Pserving - Pneighbour > 0 (Qhyst1s) + 2 (relative measurement accuracy) + 2 (SS tolerance) dB = 4dB 

(in order to prevent cell reselection)

Pserving - Pneighbour < 0 (Qhyst1s) -2 (relative measurement accuracy) - 2 (SS tolerance) dB = -4dB

(in order to ensure cell reselection)

For inter-frequency cell reselection

Pserving - Pneighbour > 0 (Qhyst1s) + 6 (relative measurement accuracy) + 4 (SS tolerance) dB = 10dB

(in order to prevent cell reselection)

Pserving - Pneighbour < 0 (Qhyst1s) -6 (relative measurement accuracy) - 4 (SS tolerance) dB = -10dB

(in order to ensure cell reselection)

where Pserving is the power level of the current serving cell and Pneighbour is the power level of the neighbouring cell.

4. Actions
Panasonic and Siemens request T1/SIG and T1/RF:
1. To confirm if the assumptions for the required power level separation in FDD and TDD RRC test cases as summarised above is correct.
2. If the UE measurement accuracy in CELL_PCH state and URA_PCH state is not specified in TS25.133 , how do we define the power separation of cells in signalling test so that it can be ensured that all UE performs the cell re-selection ? 
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