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1
Introduction
At the T1/SIG#24 meeting in Yokohama the MCI asked if current power seperation between cells in idle mode test cases were enough (5dB) considering that UE accuracy of CPICH RSCP measurement is +/- 6 dBm according to [2] TS 25.133, clause 9.1.1.2.1.

The purpose of present document is to describe the assumptions for requried power level seperation between cells to trigger the conditions for cell reselection and PLMN selection and reselection test cases in [3] TS 34.123-1.

The purpose of present document is also to raise some issues for which T1/SIG seek guidance from T1/RF.

2
Discussion

2.1
Cell reselection test cases

When defining power levels of cells as well as differences in power levels between cells for cell reselection test cases in idle mode the following need to be considered:

1. UE requirement on measurements of CPICH Ec/Io and CPICH RSCP in idle mode (FDD) for 

-
Intra-frequency cells, [2] TS 25.133, 4.2.2.2

-
Inter-frequency FDD cells, [2] TS 25.133, 4.2.2.3 

2. UE requirement on measurements of P-CCPCH RSCP in idle mode (FDD) for 

-
Inter-frequency TDD cells, [2] TS 25.133, 4.2.2.4

3. UE requirement on measurements of signal level of the GSM BCCH carrier in idle mode (FDD) for 

-
Inter-RAT GSM cells, [2] TS 25.133, 4.2.2.5

4. SS tolerances in controlling cell output power (CPICH_Ec for FDD cells, P-CCPCH RSCP for TDD cells, RF signal level for GSM cells)

5. Selection of levels for CPICH_Ec such that the UE measured quanity falls within valid range for the actual measurement quantity

2.1.1 UE requirement on measurements of CPICH Ec/Io and CPICH RSCP in idle mode for intra-freqency cells

The UE requirement on measurements of CPICH Ec/Io and CPICH RSCP in idle mode for intra-frequency cells is specified in [2] TS 25.133, 4.2.2.2:

“The filtering shall be such that the UE shall be capable of evaluating that an intra-frequency cell has become better ranked than the serving cell within TevaluateFDD (see table 4.1), from the moment the intra-frequency cell became at least 3 dB better ranked than the current serving cell, provided that Treselection timer is set to zero and either CPICH Ec/Io or CPICH RSCP is used as measurement quantity for cell reselection. “

Thus shall the power level separation between cells to generate condition for cell reselection of intra-frequency cells in idle mode signalling test cases be 3 dB or more. This applies both for UE measurements on CPICH Ec/Io and CPICH RSCP.  

The valid range of CPICH_Ec where this requirement applies is [TBD] 

Note 
T1/SIG need support from T1/RF group to define the valid range.

2.1.2 UE requirement on measurements of CPICH Ec/Io and CPICH RSCP in idle mode for inter-freqency cells (FDD)

The UE requirement on measurements of CPICH Ec/Io and CPICH RSCP in idle mode for inter-frequency FDD cells is specified in [2] TS 25.133, 4.2.2.3:

“If CPICH Ec/Io is used as measurement quantity for cell reselection, the filtering shall be such that the UE shall be capable of evaluating that an already identified inter-frequency cell has become better ranked than the serving cell within (Ncarrier-1) * TevaluateFDD (see table 4.1) from the moment the inter-frequency cell became at least 3 dB better than the current serving cell provided that Treselection timer is set to zero. For non-identified inter-frequency cells, the filtering shall be such that the UE shall be capable of evaluating that inter-frequency cell has become better ranked than the serving cell within 30 s from the moment the inter-frequency cell became at least 3 dB better ranked than the current serving cell provided that Treselection timer is set to zero.

If CPICH RSCP is used as measurement quantity for cell reselection, the filtering shall be such that the UE shall be capable of evaluating that an already identified inter-frequency cell has become better ranked than the serving cell within (Ncarrier-1) * TevaluateFDD from the moment the inter-frequency cell became at least 5 dB better than the current serving cell provided that Treselection timer is set to zero. For non-identified inter-frequency cells, the filtering shall be such that the UE shall be capable of evaluating that inter-frequency cell has become better ranked than the serving cell within 30 s from the moment the inter-frequency cell became at least 5 dB better ranked than the current serving cell provided that Treselection timer is set to zero.“

Thus shall the power level separation between cells to generate condition for cell reselection of inter-frequency FDD cells in idle mode signalling test cases be 

· 3 dB or more if UE measurent quantity is CPICH Ec/Io; or 

· 5 dB or more if UE measurent quantity is CPICH RSCP.  

The valid range of CPICH_Ec where this requirement applies is [TBD].
Note 
T1/SIG need support from T1/RF group to define the valid range.

2.1.3 UE requirement on measurements of P-CCPCH RSCP in idle mode for inter-freqency cells (TDD)

The UE requirement on measurements of P-CCPCH RSCP in idle mode for inter-frequency TDD cells is specified in [2] TS 25.133, 4.2.2.4:

“The filtering of P-CCPCH RSCP shall be such that the UE shall be capable of evaluating that an already identified inter-frequency TDD cell has become better ranked than the serving cell within NcarrierTDD*  TevaluateTDD from the moment the inter-frequency TDD cell became at least 5 dB better ranked than the current serving cell provided that Treselection timer is set to zero. For non-identified inter-frequency TDD cells, the filtering shall be such that the UE shall be capable of evaluating that an inter-frequency TDD cell has become better ranked than the serving cell within 30 s from the moment the inter-frequency TDD cell became at least 5 dB better ranked than the current serving cell provided that Treselection timer is set to zero. “

Thus shall the power level separation between cells to generate condition for cell reselection of inter-frequency TDD cells in FDD idle mode signalling test cases be 

· 5 dB or more.  

The valid range of P-CPICH_RSCP where this requirement applies is [TBD].
Note 
T1/SIG need support from T1/RF group to define the valid range.

2.1.4 UE requirement on measurements of GSM BCCH carrier in FDD idle mode for Inter-RAT GSM cells

The current values are derived from GSM requriements in TS 03.22 and TS 05.08.

2.2
PLMN selection test cases

T1/SIG need guidance on what requirement on power seperation between cells are needed for the idle mode PLMN selection test cases.

Can same assumption as used for the cell reselection test cases been made for PLMN test cases?

2.3
SS tolerance in controlling cell output power for signalling test cases

In T1/SIG the assumption for the SS tolerances in controlling cell output power is 2dB. Thus should the seperation of power levels between cells take this into consideration. I.e. the seperation between cells should be the required seperation due to UE requirements discussed above increased by 2 dB.

3
Conclusion

The assumption regarding the required seperation between power levels of cells in idle mode test cases are (2dB for SS tolerances in controlling output power):

-
5 dB or more for intra-frequency cells 

-
5 dB or more for FDD inter-freqency cells when UE measurement quantity is CPICH Ec/Io

-
7 dB or more for FDD inter-freqency cells when UE measurement quantity is CPICH RSCP

-
7 dB or more for TDD inter-freqency cells 

T1/SIG would like T1/RF 

1. to confirm the assumption for required seperation between power levels in idle mode test cases as summarised above;

2. to give T1/SIG guidance on the valid ranges of SS output power levels for which this assumption is valid;

3. to give T1/SIG guidance on power seperation for PLMN selection test cases, e.g. if the assumptions made for cell reselection test cases also can be considered as valid for PLMN selection test cases.
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