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Attached you may find a further LS to the previous one on this topic (TP-99228)

See below an excerpt from the DRAFT Report of TSG#6 meeting, Nice

Quote:

TP‑99228: LS on "replacement antennas" from ETSI SMG2 to TCAM, GSM Association-TWG, GTAAB (copy to TSG‑T) was noted. 

The use of replacement antennas (ex. “twinkling replacement antennas”) increases the interference, which may have a significant impact on the performance of a network. Regulatory bodies see the antenna as a passive device that does not need regulation. This assumption can no longer be seen as valid, as the measurements show a significant impact of these on the efficient use of spectrum, and causing serious harm to other operators and services. TCAM (Telecommunication Conformity Assessment and Market Surveillance committee under the European R&TTE Directive articles 13, 14, 15), which is an EU Member States Consultative Committee, was asked to consider which regulatory means exist or can be developed to solve these problems. In parallel other ETSI Technical Bodies were asked to use their influence to minimise the problem created by “twinkling replacement antennas”. So far there were no comments from the regulatory side.

Unquote.

