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1. Overall Description:

SA6 would like to provide further response to LS S6-180605, which is seeking clarifications regarding update to xMB reference point in order to make it CAPIF compliant. As mentioned in our initial LS response in S6-180727, questions related to security impacts should be addressed by SA3.
[SA4] SA4 assumes that part of the xMB interface is already CAPIF-1e (the Authorization/Authentication) compliant, and the remaining part is already CAPIF-2 compliant. Does SA6 confirm this assumption?
[SA6] The utilization of CAPIF framework and the service API interaction with CAPIF core function is described in Annex B.0 of TS 23.222. In order to be complaint with CAPIF-2, there are aspects such as authentication, authorization which are required to be supported, in addition to the service API themselves. The detailed definitions of both CAPIF-1/1e and CAPIF-2/2e are still being specified in CT3 and SA3, and whether xMB interface is CAPIF compliant or not should be assessed taking into account the specifications from CT3 (TS 29.222) and SA3 (TS 33.122).

[SA4] Is SA4’s understanding correct that, in order for xMB to be CAPIF compliant, SA4 needs to ensure that xMB has the right properties set in order to respond to CAPIF-3, CAPIF-4 and CAPIF-5 API messages (no need to define procedures for these 3 CAPIF interfaces)? 

[SA6] Correct (assuming your question is wrt BMSC and not xMB), however, the detailed stage 3 procedures on the use of CAPIF-3, CAPIF-4, and CAPIF-5 will be available in CT3 specifications. SA4 needs to ensure that BM-SC conforms to those procedures with necessary xMB API specific parameters.

[SA4] In the Publishing function: “service name”, “service type”, “communication type”, “description”, “interface details” (e.g. “IP address”, “port number”, “URI”), “protocols”, “version numbers”, and “data format” as defined in table 8.3.2.1-1 table of TS 23.222? Besides, shall SA4 define these values or is there a central repository for service naming? For instance, can “xMB” be used as the “service name” or does SA6 expect a different naming format (e.g. “org.3gpp.capif.services.xMB”)? 

[SA6] SA6 has not specified central repository for service naming and format since Rel-15 CAPIF is assuming single API provider domain.

[SA4] -
What is meant by “API publisher information”, particularly the requested information (“The information of the API publisher may include identity, authentication and authorization information”)  as detailed in table 8.3.2.1-1 of TS 23.222? Does the API publisher need to authorize itself to the CAPIF core function?  

[SA6] Regarding API publisher authorizing itself to the CAPIF core function, see subclause 8.3.3 Pre-condition 1 (in TS 23.222) which clarifies " The CAPIF core function is configured with the authorization details of the API publishing function."

[SA4] Why is there provision for only one BM-SC (one IP address, port)? In a network, several BM-SC instances could coexist.

[SA6] Correct, SA6 specification is not limiting to one IP address, port. CAPIF stage-3 specifications may provide further clarification.

[SA4] SA4 has recognized that there is no mentioning of UserPlane Authorization/Authentication in CAPIF. UserPlane Authentication/Authorization and Encryption is mandatory for xMB-U. Since the CAPIF core function manages Authentication/Authorization, how does CAPIF core function transfer such Authentication/Authorization information to the xMB UserPlane?

[SA6] CAPIF does not differentiate control plane and user plane APIs, it is seen as an implementation detail.
[SA4] Finally, as CAPIF is optional, SA4 needs to ensure that xMB can work in isolation. Is SA4’s understanding correct that xMB needs to implement the CAPIF core function portion linked to Authentication/Authorization to embed CAPIF-1(e) functions (as in section 7.2 of TS 23.222)?

[SA6] Whether CAPIF is optional or not is upto the decision of northbound API specification. In order to be complaint with CAPIF, BM-SC must specify functional relationship with the functions of API provider domain in CAPIF and reference point relationships of the BM-SC with all CAPIF defined reference points in TS 23.222.
2. Actions:

To 3GPP TSG SA WG4
ACTION: 
None.
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