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1. Description:

RAN2 would like to thank SA5 for the LS on triggered handover events. RAN2 discussed the matter and provides the responses below.
It was not entirely clear to RAN2 how this information is to be used, so in order to avoid possible duplicate work, RAN2 would like to inform that there is an agreed RAN study-item for improving handover performance (RP-081137).
Question 1: are any of these events not useful for handover?

Answer: All of the events listed in the SA5 LS can be used to trigger immediate handover following the measurement report.. When the mobility driver is radio coverage, events A3, A5, B2 can be used to trigger handover, and when mobility driver is service, load or traffic steering related, also events A4 and B1 can be used to trigger handover. In general, it is not possible to give exact answers on the usage of the events. It is the RAN2 understanding that how the events are used is largely eNB implementation freedom. While the above mentioned usage is typical, other usage is not precluded, e.g. the reported event could be used to indicate that reporting range is reached and is the start of a periodic measurement that is the actual trigger for handover. Note also that the events can be used for also for other purposes than mobility (e.g. for interference coordination).
Question 2: are there events not included in our tables which are relevant to handover?

Answer: Events A2 Serving becomes worse than threshold and A1 Serving becomes better than threshold could be used to control setup of inter-layer measurements and control of measurement gaps. 

Question 3: are there parameters relevant to handover which we have omitted?

Answer: All parameters in measurement configuration (section 6.3.5 of 36.331) are relevant to handover. UE measurement performance further depends on the UE DRX state (for details see TS 36.133). For UE DRX configuration parameters, see drx-Configuration IE in 36.331.
Question 4: is it possible to identify which of the Ax events are only applicable to intra-frequency or inter-frequency handover? 

Answer: It is not really possible to classify events being applicable only for intra-frequency or inter-frequency. For intra-frequency event-triggered handover, typically event A3 would be used. For inter-frequency event-triggered handover typically any of events A4, A5 could be used. Support for A4 and A5 depends on UE capability, and if not supported inter-frequency event-triggered handover then need to be based on other events.
2. Actions:
[To SA WG5] 

RAN WG2 kindly asks SA WG5 to take provided responses into account. 
3. Date of Next RAN WG2 Meetings:
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