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1
Decision/action requested

The group is asked to discuss and agree on the proposal.
2
References

[1]
TR 28.813 0.2.0: Study on new aspects of Energy Efficiency (EE) for 5G
3
Rationale

This contribution proposes some further analysis on potential solutions for the 5GC EE KPI.
4
Detailed proposal

This document proposes the following changes in TR 28.813 [1].

	1st Change


4.2
Key Issue #2: EE KPI for 5GC – Data Volume measurement
4.2.1
Description

TS 28.554 [5] – clause 6.7 (Energy Efficiency (EE) KPI) contains so far one single KPI definition: NG-RAN data Energy Efficiency (EE) (cf. clause 6.7.1). A corresponding EE KPI is missing for 5GC.

This potential solution proposes to apply the generic EE KPI (see clause 5.3 of ETSI ES 203 228 [6]):
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to the 5GC, leading to the definition of a new EE KPI:
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Depending on the solution, new measurements may have to be defined in TS 28.552 [4].
The potential solutions below focus on how to measure the Data Volume (DV) carried by the 5G core network: DV5GC.
4.2.2.1
Potential solution #1 for DV5GC: User Plane DV based solution 

4.2.2.1.1
Introduction

This potential solution #1 focuses on the definition of DV5GC.

For this potential solution, it is proposed to apply the same principle as for NG-RAN (cf. [5] clause 6.7.1 ‘NG-RAN data Energy Efficiency (EE)’), i.e. to measure only the User Plane traffic volume. Therefore, the DV part of the EE KPI for 5GC is measured only at the User Plane Functions (UPF) that constitute the 5GC. 5GC Control Plane traffic is not considered.
In case of redundant transmission paths for high reliability, it is expected that the data volume is counted once only. The main reason for this is that, if the traffic is counted more than once, it will increase artificially the EE5GC,DV KPI.
4.2.2.1.2
Potential alternative#1 – based on N3 interface

4.2.2.1.2.1
Introduction

In this proposed alternative, both incoming and outgoing traffic are measured at the GTP-U layer on the N3 interface. This potential alternative applies only to UPFs with N3 interfaces connected.
4.2.2.1.2.2
Description

The considered traffic is the traffic between the 5G-AN and UPFs that constitute the 5GC via the N3 interface. All UL and DL traffic:

- between 5G AN node and UPF, as well as

- between N3IWF and UPF

is considered.
In case of redundant transmission paths over the N3 interface for high reliability communication (cf. TS 23.501 [2] clause 5.33.2), it is expected that the data volume is counted once. In particular:

- In case of Dual Connectivity based end to end Redundant User Plane Paths (cf. TS 23.501 [2] clause 5.33.2.1), in which a UE may set up two redundant PDU Sessions over the 5G network, the Data Volume related to only one PDU session is to be considered;
- In case of redundant transmission with two N3 tunnels between the PSA UPF and a single NG-RAN node (cf. TS 23.501 [2] figure 5.33.2.2-1) which are associated with a single PDU Session, the Data Volume related to only one N3 tunnel is to be considered;
- In case of two N3 and N9 tunnels between NG-RAN and PSA UPF for redundant transmission (cf. TS 23.501 [2] figure 5.33.2.2-2) associated with a single PDU Session, the Data Volume related to only one N3 tunnel is to be considered.
For this use case related to the measurement of the energy efficiency of the 5G core network, the 3GPP management system in charge of collecting the data volume measurements listed here below will have to consider them only once in case of redundant transmission over the N3 interface.
In this potential alternative, 

DV5GC, expressed in bits, would be defined as follows:
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and

- GTP.InDataOctN3UPF already defined in TS 28.552 [4) clause 5.4.1.3 (Number of octets of incoming GTP data packets on the N3 interface, from (R)AN to UPF), and

- GTP.OutDataOctN3UPF already defined in TS 28.552 [4) clause 5.4.1.4 (Number of octets of outgoing GTP data packets on the N3 interface, from UPF to (R)AN).

	End of change
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