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1 Introduction

This document briefly clarifies some issues on RTCP feedback for Rel. 5 (and successive) PSS specifications. The following clarifications are valid in all the cases; therefore they apply also to the bit-rate adaptation scheme described in [1].

2 RTCP transmission interval computation

Quotation from section A.3.2.3 of TS 26.234:


These rules [for computing the RTCP transmission interval] consist of two steps:

· Step 1: an algorithm that calculates a transmission interval from parameters such as the RTCP bandwidth  and the average RTCP packet size. 

· Step 2: Taking the maximum of the transmission interval computed in step 1 and a mandatory fixed minimum RTCP transmission interval of 5 seconds.

Note: The algorithm in Annex A.7 of [9] must be accordingly modified to enable usage of the explicit bandwidth values given for the  RTCP bandwidth, as provided by the SDP bandwidth modifiers (RR and RS) that shall be used by PSS according to clause 5.3.3.1.
Implementations conforming to this TS shall perform step 1 and may perform step 2.
Step 1 (mandatory):

 
T_Int = f(RTCP_BW, RTCP_Packet_Size). Now

RTCP_BW = SDP “RR” parameter. Then, 

T_Int = f(“RR”, RTCP_Packet_Size). Now computing f we obtain

T_int = 
[image: image1.wmf].
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Question 1: for which values is T > 5 sec? 

Answer: We know that RTCP_Packet_Size is always >= 72 bytes. 


Examples: 

1) RTCP_Packet_Size = 72 bytes. Then “RR” must be < 14.4 bytes/sec ~ 115 bits/sec.

2)  RTCP_Packet_Size = 200 bytes. Then “RR” must be < 40       bytes/sec = 320 bits/sec.




So, for small values of “RR”, I can obtain large values of T.

Question 2: are T values < 5 sec possible to be computed?

Answer: Yes, for example choosing “RR” > values in the example above.

Question 3: Can the server be aware of the T value computed by the client?

Answer: Yes. The server knows “RR” and the size of the RTCP RR packets. In addition, the server knows that the computation of Step 1 is mandatory in the specs. Therefore, the server can estimate T.
Step 2 (optional):



T_Int_2 = Max (T, 5) = 



If T > 5 then




T_Int_2 = T



Else




T_Int_2 = 5;
Then T_Int_2 >= 5 sec. always. This is the lower bound for RTCP transmission interval.

Note: step 2 is a neutral function whenever T > 5 sec. In fact, in this case T_Int_2 = T and step 2 has no influence.

Question 4: When step 2 is influencing the computation of the RTCP transmission interval?
Answer: For any T < 5 sec, where T is forced to be equal to 5 sec. See question 2 above. 

Question 5: What is the upper bound for T_Int_2? Is it computable by the server

Answer:  There is no specified upper bound. This depends on T, and it is computable by the server (see question 3).

Question 6: How the server knows if the client performs step 2 or not?

Answer: the server knows the information as described in Question 3. Once computed T, 

if T < 5 sec AND the client sends RTCP RRs with an interval of 5 sec. THEN

Step 2 has been performed 

ELSE 

Step 2 has not been performed.

3 RTCP for bit-rate rate adaptation

Given the considerations done in the previous section, we can state that 

· A PSS client can operate in two modes: fast mode (when performing only Step 1), and slow mode (when performing also Step 2).

· There is a well defined lower bound on the RTCP transmission interval, given by the bandwidth limit as defined in section 5.3.3.1 of TS 26.234.

· There is computable upper bound on the RTCP transmission interval, given by the parameters and rules defined in section A.3.2.3.

· A PSS server can compute what is the RTCP transmission interval used by the client, from the parameters and rules defined in section A.3.2.3.

From the above facts, it follows that the text

“The report frequency value indicates to the client that it shall include an OBSN APP packet in at least every "report-frequency" compound RTCP packet. For example, if this value is 3, the client shall send the OBSN APP packet in at least every 3rd RTCP packet.”

proposed for section 5.3.3.5 of  TS 26.234 is well defined, as the RTCP transmission interval is computable in both client and server. 

4 Conclusion

As conclusion of this document, we re-state complexity issues on the rate adaptation mechanism for PSS.

Signalling overhead 

· 1 RTSP message containing two parameters (buffer size in bytes and target buffer protection time). This message is expected to be sent only during session set-up. However, the PSS client may decide to update the target buffer protection time value sporadically.

· 1 APP packet (20 bytes) to be embedded into a compound RTCP RR. Not every RTCP RR is required to embed such APP packet, but the frequency of the buffer reporting can be configured according to the report-frequency parameter in the SDP. 

Complexity at the client

· The PSS client needs only to implement the signalling mechanism mentioned above. The calculation of the values for the signalled parameters does not require any extra complexity.
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