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Call Set-up Requirements

1) Definition of the Bearer Capability in Section 5.1, Table 1, and 5.3.1, Table 4:
In both tables a value of 64 kbit/s has been specified for the parameter Wanted Air Interface User Rate. Please note that, according to GSM 03.34, this parameter is applicable only to non-transparent data services.
2) Message Flows: 
Figure 2: The 04.08 message Connect has to be answered with a Connect Ack message by the MS (on the originating side) and by the MSC (on the terminating side), respectively. This applies also to figs. 4, 5, 6, 8 and 9.

In figure 2, the message sequence on the B-side is ALERTING / ISUP ACM, whereas in figs. 5, 8 and 9 it was changed to ISUP ACM / ALERTING / ISUP CPG. Is there any specific reason for this, or was the intention just to indicate two possible options (i.e. the first message sequence, without ISUP CPG, would also be possible in the scenario described in figs. 5, 8 and 9, and the second one also in the scenario in fig. 2)? In the latter case, could this be mentioned in the text?

In figure 8, there is a Q.931 CALL CONFIRMED message indicated on the N-ISDN side. Such a message does not exist. The negotiated bearer capability may be sent back to the ISDN LE in Q.931 ALERTING.

3) p.10, section 5.1, last paragraph:
The SETUP message informs the MS of the incoming call and of a default call type of transparent UDI bearer service, with LLC/User Information Layer 1 capability value set to be H.223/H.245.

What is meant by ‘default’ call type? If the bearer capability is transported via ISUP signalling from the A- to the B-side, the B-side MS will perform a compatibility check on the offered bearer capability, but there is no possibility for the B-side MS to choose a call type different from what has been offered.

Proposal: delete the word ‘default’.

4) p.13, section 5.2.1.1, Multi-numbering scheme, 3rd paragraph below the table:
When the called terminal answers, a 04.08 CONNECT message is sent from the MS to the MSC, and ISUP message ANM sent by the MSC to the PSTN LE. A transparent data bearer according to requested bearer parameters is set up between the terminal and the MSC.

In order to reduce the call setup time, the radio bearer could be allocated already before receipt of CONNECT.

Proposal: A transparent data bearer according to requested bearer parameters may be set up between the terminal and the MSC at any time after the receipt of CALL CONFIRMED.

5) p.14, section 5.2.1.2, Single-numbering scheme, 2nd paragraph below figure 5:
The MS responds by sending a 04.08 CALL-CONFIRMED message after having checked the compatibility with the requested bearer capability.  The included BC IE shall indicate if 3G H.324 service (among other capabilities, listed in preference order) is supported by the MS, triggering the required switching of the call via IWF in the MSC. This acknowledgement message is forwarded to the PSTN LE by the MSC in ISUP message ACM.  

This would require a new type of bearer negotiation, different from what is standardized for GSM, and also different from what is standardized for N-ISDN. If the B-side MS is allowed to include multiple bearer capabilities, it will be unclear at the end of the  negotiation procedure, both for the MS and the MSC, which service is applicable to this call.

We have two questions concerning this new procedure:

i) Is it possible that different BC IEs (e.g. different with respect to the user information layer 1 protocol) are mapped to the same bearer? In such a case, for the MS, the uncertainty which service applies would remain even after the allocation of the radio bearer.

ii) Which type of radio bearer should be allocated by the MSC, based on which information, and when should it be allocated? 

The call from the PSTN could require a radio bearer for 3.1 kHz audio, ex PLMN, as in the scenario in figure 5, but it might as well require a radio bearer for speech. (If the A-subscriber tries to set up a speech call, no modem signals will be received by the IWF modem in the MSC. How should the MSC react in this case? This should also be described in section 5.2.1.2.)

If the radio bearer is set up by the network between the receipt of CALL CONFIRMED and the time when the IWF starts listening to a possible in-band signalling, the MSC might detect afterwards that another radio bearer is needed (e.g. a bearer for speech instead of 3.1 kHz audio, ex PLMN). In this case an in-call modification would be necessary. 

On the other hand, if the bearer is set up only after the IWF has determined whether a modem is needed, this would cause a general increase of call setup times, also for normal speech calls, which is probably unacceptable.

6) p.14, last paragraph:
The signalling is mapped into corresponding 04.08 signalling by the MSC (H.223/H.245 in User Information Layer 1 field, 33.6 kbit/s in FNUR, transparent bearer service category in CE, see table 2).

What is meant by the ‘corresponding 04.08 signalling’? According to figure 5, the signalling for the call set-up between MSC and MS is finished before the IWF becomes active.

7) p.15, 2nd paragraph:
Communication takes place in 3.1 kHz (external to the PLMN) bearer service category  [16] involving V.34 modem at the interworking function and using the optimised radio bearer over UTRAN.

What is meant by the ‘optimised radio bearer’? Optimised with regard to 3.1 kHz, ex PLMN, or even optimised with regard to V.34? (And when can this optimised bearer be allocated by the network? – See bullet 5 ii above.)

8) p.16, section 5.2.2, Mobile originated call, 2nd paragraph:
When PSTN local exchange responds by sending the ISUP messages it does not indicate any expected bearer service. Based on this information, connection is completed with MSC knowing that called party resides within PSTN signalling domain. Latest in the 04.08 CONNECT message the BC IE shall indicate that the information transfer mode (ITC) value for the bearer to be set up should be 3.1 kHz External to PLMN instead of originally suggested UDI mode. The list of relevant BC IE parameters with appropriate settings are listed in table 3.

The procedure for changing an already negotiated bearer capability just by sending a CONNECT message with a new bearer capability is not supported by GSM 04.08. (Currently, there isn’t even a bearer capability IE in the 04.08 CONNECT message.) Has it been considered to re-use existing procedures, i.e. to perform an explicit in-call modification after the call has been connected?

(Note: also the 04.08 in-call modification has to be enhanced for this purpose, because currently only the change to a previously negotiated bearer capability is supported.)

Note that not only PSTNs, but also many GSM and N-ISDN networks do not indicate the bearer capability in the backwards signalling direction, because of a different bearer negotiation concept (in case of GSM), or because this signalling is optional for the ISUP and is not supported by at least some of the regional standards (e.g. ETS 300-102-1, ”Integrated Services Digital Network (ISDN); User-network interface layer 3 specification for basic call control”). Therefore, the conclusion that the ”called party resides within PSTN signalling domain” might not be justified. 

