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1. Introduction

SA4 Document Ext_ATS Permanent document (EATS-2): Requirements on the evaluation of terminal performance in the presence of background noise contains progress toward defining the requirements to be met the Ext_ATS work item on performance in the presence of background noise.  In the current draft, S4-111111, Section 2, there is a Note followed by an Editor’s note, repeated below for convenience:

“Note: SA4 will not initiate a competition where the outcome would be a new ITU-T P.835 model. SA4 will either accept or provide input for further development of existing standardized objective models.
Editor's Note: 

3GPP SA4 may consider other objective metrics in the scope of the Ext_ATS WI.”
This contribution seeks discussion to clarify the intent of these two notes.
2. Questions for Discussion

At least three questions can be raised regarding the intent of the above-mentioned notes:

1. Would a retrained version of a standardized model, no longer standardized having been retrained, be excluded?

2. Would a non-standardized combination of standardized component models, some of which possibly applied outside their original design scope, be excluded?

3. Would a non-standardized model with performance meeting or exceeding the requirements (yet to be fully defined in EATS-2), be excluded?

It is clear that a formal competition is not expected or desired.  Additional industry support for this position can be found in the ITU-T SG-12 work on P.ONRA in Question 9/12, where the work on this exact topic, the prediction of P.835 results for noise suppressors, is being conducted as collaboration not competition.  If the goal of the Ext ATS work item topic for performance of terminals in the presence of background noise, what grounds are to be considered for acceptance or rejection of any model, except for the performance requirements that are yet to be defined and agreed in EATS-2?
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