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SA3 LI thanks SA3 for the LS seeking clarification of the impact on the LI service requirements of the WebRTC session establishment security options (e2e or e2ae).  SA 3 LI provides the answers to the questions directly following.

Q1: Whether operator policy control over if a specific target should use e2e or e2ae session establishment would be sufficient to meet LI requirements?
A1: No as a general case. There may be some specific operator service scenarios where this may be used, but as a general rule, the issue of detectability of LI interception arrises.  There must be no modification the service behaviour as observed by the target user just because the service is operating under a Lawful Interception. The relevant requirement from TS 33.106 clause 5.2.2.2 is reproduced for reference:

“The invocation of lawful interception shall not alter the operation of a target's services or provide indication to any party involved in a target’s communication or to any others (e.g., non-authorized personnel). Lawful interception shall not alter the services available for the subscribers.”

Detectability can include these examples: using an atypical IP address such as if e2ae were used for WebRTC service normally using e2e flows; if e2e encryption is disabled merely for LI service purposes when normally it is enabled.

Q2: If the answer to the previous question is no, please give feedback on what kind of LI requirements apply to the case of using e2e encryption. 

A2: In addition to the non-detectability requirement described in the previous answer, there are requirements covering encryption services where the network provider must either decrypt or provide key material for encryption services provided by the network provider.  The relevant high level requirement from TS 33.106 clause 5.1.2 is reproduced for reference:

as"When encryption is provided and managed by the network, it shall be a national option as to whether the network provides the intercepted communication to the LEA decrypted, or encrypted with keys and additional information to make decryption possible. End-to-end encryption implemented in the user equipment based on encryption features provided by the operator is considered to be a network-managed encryption and is subject to the same requirements. See subclause 5.7 for additional requirements.

"Encryption not provided or managed by the network, e.g. user provided end-to-end encryption, cannot be removed by the network. In the case that the Communication Service Provider (CSP) provides encryption keys to the subscriber or customer but does not provide the encryption itself, the CSP shall provide the keys to the LEA if required by national regulations."

More detail can be found in TS 33.106 clause 5.7.
Q3: Answer the question, whether there are any differences in LI requirements for the e2e solution depending on whether the WWSF is operator or third party owned or depending on what kinds of services are used on top of WebRTC? 

A3: No, the entity "owning" the service and service platforms are responsible for meeting the LI requirements for the service.  In the case of WebRTC where the service may be split among different entities such as network providers and third parties, each entity is responsible for deliverying LI for the portion of the service it "owns" or "operates". Note that the specific terms and conditions of this "ownership" will be determined by national regulations.

During the discussion of the LS,the following concept was introduced and related questions were raised for SA3 consideration:

Q1: Is it possible to define a security proxy function where both e2e and e2ae sessions pass through or operate in a back-to-back mode which could be used for Lawful Interception which both is non-detectable and allows the operator to either decrypt or provide the decryption material to Law Enforcement?
Q2: If this proxy were possible, what are the scenarios, if any, where LI in this proxy function could be detected (by exhibiting unusual behavior indicating LI) by the following:

· The target of LI

· The other party in the WebRTC session (ie web server hosting the WebRTC server or technical support staff; the connected party)

· A third party with access to customer provided transport faciltities such as a home broadband connection.

Q3: Are there session establishment options defined for e2e or e2ae where either application specific protocols or mechanisms not detectable by this proxy could be used by the WIC (e.g. security negotiation which is not detectable by this proxy efficiently)?

2. Actions:

To SA3:

ACTION: 
SA3-LI kindly asks SA3 to take these clarifications into conisideration during the work on WebRTC security.
ACTION: SA3-LI kindly asks SA3 to consider whether the proxy concept outlined above would be a viable option to meet LI requirements on non-detectability and operator decryption obligations, as well as provide answers to the questions posed above.
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