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1. Overall Description:

SA3 thanks CT4 for the LS on OAuth Token NF Discovery Response.
SA3 discussed the CT4 clarification about the token request service standard procedure and followed the recommendations to remove the procedure "Access token request during NF service discovery" from 3GPP TS 33.501. The attached S3-181962 implements the related changes to TS 33.501.
SA3 has the following answers to address the additional questions of CT4:
Question 1a: Clause 13.4.1.1 of TS 33.501 specifies
OAuth 2.0 client (NF service consumer) registration with the OAuth 2.0 authorization server (NRF)

The NF service registration procedure, as defined in clause 4.17.1 of TS 23.502 [8], shall be used to register the OAuth 2.0 client (NF service consumer) with the OAuth 2.0 Authorization server (NRF), as described in clause 2.0 of [x]. The client id, used during OAuth 2.0 registration, shall be the NF Instance Id of the NF.
CT4 would like to highlight that an NF Service Consumer that wants to get the access token from the NRF for accessing a service provided by an NF Service Producer, need not always register itself with the NRF. An NF is expected to register with the NRF only if it exposes some services. CBCF is an example of an NFs that doesn't act as an NF Service Producer and hence never registers with the NRF. However it consumes the services provided by AMF.
Hence CT4 would like SA3 to clarify if NF service registration with the NRF is mandatory to obtain client ID and client secret and if not, how are the client credentials obtained? 
Answer: According to the RFC 6749, OAuth 2.0 client registration with the OAuth 2.0 server is a mandatory step which results in a client id to be assigned to the registered client. Based on CT4’s clarification that NF service registration with the NRF is not a mandatory step followed by all the NFs, SA3 has discussed the following two alternatives:
a) Leaving client registration out of scope for 3GPP Rel-15 and up to implementation. The provisioning of client credentials would also be out of scope. 
b) Specifying an independent client registration procedure between NF and NRF. The NRF provides the registered NF with both client id and client credentials during client registration and uses an HTTP Authentication method as additional authentication method. 
Question 1b: Specifically, how are the client credentials obtained in inter PLMN scenarios?
Answer: Regardless of how the client is registered, client credentials are only applicable when the client authenticates with its own NRF. Client authentication is thus always performed between an NF and its own NRF, in both inter-PLMN scenario and intra-PLMN scenarios. 

How the client credentials are obtained, depends on the client authentication method. More details are provided in the answer to Question 3.
The following procedure is used when requesting an access token in the inter-PLMN scenario:
a) The NF service consumer is authenticated by the NRF in the consumer PLMN (more details in the answer to Question 3).
b) The NRF in the consumer PLMN forwards the Access token Request to the NRF in the producer PLMN. 
The NRF in the producer PLMN does not explicitly authenticate the NF service consumer, and instead trusts that the NRF in the consumer PLMN has authenticated the client before forwarding the access token request message to the NRF in the producer PLMN. 
Question 2: Figure 13.4.1.1-3 of TS 33.501 step 2, specifies access token verification by an NF Service Producer with the NRF. Does this require the NRF to expose an access token verification service and is the access token verification in step 2 always mandatory (the figure shows step 2 with dotted lines, which usually implies optional)? 
Answer: According to the current status of TS 33.501, an access token verification service by the NRF is needed. The access token verification by the NRF is mandatory to support but optional to use.

However, as a simplification in Rel-15, the access token verification by the NRF could be removed. The access token would then always be verified by the service producer.
Question 3: What client authentication mechanism is used between the NF Service Consumer and the NRF (acting as the Authorization Server)? It should be noted that as specified IETF RFC 6749 section 2.3.1 the NRF (acting as authorization server) MUST support HTTP Basic Authentication mechanism anyways.
Answer: Authentication between NF and NRF is specified in clause 13.3 of TS 33.501. The attached CR S3-182035 contains the latest agreed changes to this clause. 

1. According to clause 13.3.1, NF and NRF in the same network authenticate in the following way:
"If the PLMN uses protection at the transport layer, authentication provided by the transport layer protection solution as specified in clause 13.1 shall be used for mutual authentication of the NRF and NF.

If the PLMN does not use protection at the transport layer, mutual authentication of NRF and NF may be implicit by NDS or physical security."
2. Transport layer protection is specified in clause 13.1:

"TLS shall be used within a PLMN unless network security is provided by other means."

3. Furthermore, according to clause 13.3.x:

"If the PLMN uses token-based authorization, the network should use protection at the transport layer."
"NOTE 2: Authentication between network functions in different PLMN is implicit by authentication between NF-SEPP as in clause 13.3.a, SEPP-SEPP as in clause 13.2 and SEPP-NF as in clause 13.3.a."
(This NOTE also holds for authentication between NRF and NF in different networks, as the NRF is a network function as well.)
SA3 considers the following options for OAuth 2.0 client authentication by the NRF: 
a) NF and NRF authenticate using TLS, and do not use HTTP based client authentication method. 
b) NF and NRF do not use TLS for authentication, but e.g. NDS/IP or physical security. In this case, an additional HTTP based authentication scheme is needed for authentication of the OAuth 2.0 client. 
Option a) is already specified in the current TS 33.501. Option b) allows using token-based service access authorization together with NDS or physical security. 
NOTE: According to RFC 6749, HTTP Basic authentication scheme requires mandatory use of TLS between the client and the server. An alternative HTTP based authentication scheme is needed for deployments based on NDS or physical security. SA3 has started looking at few options. If such an option is to be specified, SA3 will do so at the SA3#92 meeting in August.
Question 4: Clause 13.4.1.0 of TS 33.501 specifies

The authorization framework described in clause 13.4.1 is mandatory to support for NRF and NF.

Does "mandatory to support" here also imply mandatory to use every time an NF Service Consumer accesses the service of an NF Service Producer? CT4 would like to highlight that the security schema for each API has to be specified in the OpenAPI specification. Once a security schema is specified in the OpenAPI file, the NF Service Consumer shall comply with it.
Answer: SA3's intention was to make the token-based authorization framework in clause 13.4.1 mandatory to support but optional to use. 

2. Actions:

To CT4 group.

ACTION: 
SA3 kindly asks CT4 to take into account SA3's feedback as described above.
3. Date of SA3 Meetings:
SA3#92
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Dalian, China
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