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Abstract of the contribution:
This is a draft reply LS to the LS in S5-131789 from SA5 received by SA3#73 as S3-130952. As SA5 are meeting during the same week as SA3#73 it may be helpful to send the reply LS early during the meeting week. 
SA3 is kindly asked to agree the following reply LS to SA5:
3GPP TSG SA WG3 (Security) Meeting #73
S3-130yzw
11-15 November 2013; San Francisco (US)

Title:
[DRAFT] Reply LS to SA5 on “necessary information for certificate enrolment procedures in MvPnP”
Response to:

LS S5-131789 from SA5, received by SA3 as S3-130952  

Source:
SA3
To:
SA5
Cc:
none
Contact Person:
Name: Günther Horn, 

E-mail Address: guenther.horn@nsn.com

Attachments:
none
1. Overall Description:

SA5 asked the following question to SA3: 
“SA5 would like to get guidance on whether SA3 believes it’s sufficient for eNB to know the IP address or the FQDN of the CA/RA in order to be able to perform the certificate enrolment. If any other additional information about CA/RA is needed at the eNB for certificate enrolment, SA5 kindly ask SA3 to list it.”

SA3 would like to reply as follows: 

The following parameters are mandatory to provide to the eNB for performing an automated certificate enrolment:
1. IP address or FQDN of the CA/RA
2. Port number of the CA/RA 

3. Path to the CA/RA directory
4. Subject name of the CA/RA
The following parameter is optional to provide to the eNB:
5. An indication of the protocol (HTTP or HTTPS). 
Note on 1: Both IP address and FQDN shall be allowed. SA3 would like to note that, in case an FQDN is used, the IP address of the DNS server needs to be made available to the eNB before certificate enrolment. SA3 did not check whether this is the case in all possible scenarios envisaged by SA5. 

Note on 2: The port for HTTP/HTTPS transfer of CMP messages is not explicitly given in RFC 6712, therefore this parameter is required.
Note on 3: A CMP server can be located in an arbitrary path other than root, therefore this parameter is required.

Note on 4: TS 33.310, clause 9.5.3, states:
 “The sender and recipient fields shall contain the identities of the base station and the RA/CA. These identities shall be identical to the subject name present in the certificate for the public key whose related private key is used to sign the PKIMessage. If the recipient identity according to this rule is not known to the sender, any name known to the sender may be used.”

The last sentence above allows sending any name known to the sender (i.e. the eNB in the case under discussion) if the subject name is not known to the eNB, but SA3 would like to comment that this does not guarantee that the recipient, i.e. the CA/RA, will accept just any name. Therefore, in order to ensure interoperability, also the subject name is required. 
Note on 5: TS 33.310, clause 9.6, states that “support for TLS is not mandated”, and, in a NOTE, the clause speaks of “optional usage of HTTP over TLS (HTTPS)”.  It is therefore not necessary to mandate the inclusion of the protocol indication as it is clear from clause 9.6 of 33.310 that the default is HTTP. This protocol indication is required only when HTTPS is used.
2. Actions:

To SA5 group.

ACTION: 
Kindly take the above information into account. 

3. Date of Next SA3 Meetings:

SA3#74
20-24 January 2014
Taipei, Taiwan

