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1. Introduction

In this document we inform SA3 about the status of AP42.06 of SA3#42.
"to identify which TSs refer to Kc and see how the change in the length of Kc would affect the TS. This should be documented and reported back to the next meeting. It was noted that there could be problem of getting these long keys onto, and out of, the SIM. It was asked if a working assumption could be defined on this. It was decided that the A5/4 and GEA4 can only be used with the USIM to avoid the problem with the SIM." 

In Siemens email (17/02/2006) that described the collected email impacts, Siemens noted that the AP-formulation seemed misleading i.e. the text 'see how the change in the length of Kc would affect the TS' is inaccurate. We stated that “Kc shall always considered to be 64-bit long, and this should not be changed in order not to introduce any confusions to the length of the result of GSM AKA. The introduction of A5/4 and GEA4 will necessitate us to introduce the use of the Key CK (128-bit from UMTS AKA) in various specifications, to be used with A5/4 and GEA4”. This kicked out a discussion on the necessity of 128-bit keys which is being reported on in section 3.  Section 2 contains the specification impacts from the 17/02 email, on which no comments have been received up to 27/03.

2. Specification impacts.

2.1 Specifications owned by SA3:

1) TS 33.102: 3G security; Security architecture

--> Interworking cases need to be extended i.e. it needs to be described when CK shall be used for interworking with GSM BSS: impacts mainly sections 6.8.X

2) TS 41.061: General Packet Radio Service (GPRS); GPRS ciphering algorithm requirements

--> Needs to be extended to allow 128-bit key CK as input.

3) TS 43.020: Security-related network functions

--> impacts in various sections

Requirements on the use of GEA4 and A54 need to be introduced.

The use of a 128-bit key CK needs to be introduced.

2.2 Specifications owned by CT1:

TS 44.064: Mobile Station - Serving GPRS Support Node (MS-SGSN) Logical

Link Control (LLC) Layer Specification

--> Table 7 on LLC layer primitives shall be extended to allow 128-bit key CK

--> further changes Annex A and Section 8.9.2

2.3 Specifications owned by GERAN2:

TS 48.008: Mobile Switching Centre - Base Station system (MSC-BSS) interface; Layer 3 specification

--> Specification does not allow to transfer a 128-bit encryption key towards the BSS.

--> The SMLC-BSS may be impacted to transfer longer keys for decryption of LCS broadcast assistance data.

TS 48.018: General Packet Radio Service (GPRS); Base Station System

(BSS) - Serving GPRS Support Node (SGSN); BSS GPRS protocol (BSSGP)

--> The SMLC-BSS may be impacted to transfer longer keys for decryption of LCS broadcast assistance data.

TS 48.058: Base Station Controller - Base Transceiver Station (BSC-BTS)

Interface Layer 3 Specification

--> unexpectedly no restriction on the length of the encryption keys to be transferred between BSC and BTS (Section 8.4.6).

TS 48.071: Location Services (LCS); Serving Mobile Location Centre -

Base Station System (SMLC-BSS) interface; Layer 3 specification

--> Section 2.12 U-TDOA Response mentions Kc (64-bit).

2.4 Specifications owned by CT4:

3GPP TS 29.060: General Packet Radio Service (GPRS); GPRS Tunnelling

Protocol (GTP) across the Gn and Gp interface.

--> no functional impacts at first sight, section 7.7.28 on MM context probably might need some rewording.

2.5 Specifications owned by CT6: 

3GPP TS 31.102: Characteristics of the Universal Subscriber Identity

Module (USIM) application

--> Abbreviations mention:  KC
Cryptographic key used by the cipher A5

--> Also we might want to verify that the USIM storage of ciphering keys will work correctly (e.g. assume that CK that is used for GEA4 will be stored in EFkeysPS and not in EF kcGPRS as this field is too short ???).

3GPP TR 31.900: SIM/USIM internal and external interworking aspect

--> Similar impacts as TS 33.102 i.e. allow a 128-bit key towards a 2G

BSS.

2.6 Specifications owned by GERAN3

3GPP TS 51.010-1: Mobile Station (MS) conformance specification; Part

1: Conformance specification.

--> Test increased key length algo's?

2.7 Specifications owned by SA2: 

3GPP TS 23.060: General Packet Radio Service (GPRS); Service description; Stage 2

--> In A/Gb mode now CK shall be allowed.

2.8 Specifications owned by GERAN1: 

3GPP TS 43.129: Packed-switched handover for GERAN A/Gb mode; Stage 2

--> SA3 asked GERAN to refer to TS 33.102 for key handling. To be checked however. 

3. Discussion on the necessity of introducing 128-bit keys.

On the SA3-email reflector, companies expressed diverse opinions on the necessity of introducing 128-bit keys. With the potential risk of incompletely giving the expressed opinion, we quote here a few expressed opinions.

“Extract-1”

I admit being a little bit confused about the A5/4 (and GEA4) issue, so I hope that someone will have the answer to the following (really) innocent questions. 

A5/x are the standard implementations of the GSM encryption algorithm since the very beginning of the GSM. 

A5/x uses the kc key since the very beginning of the GSM. 

Kc key is calculated by the (proprietary) GSM A8 function and also the A8 requirements, e.g. the length of its inputs (ki, RAND) and the length of its output (kc), are specified (and unchanged) since the very beginning of the GSM. 

So, as also Marc was pointing out in the e-mail below, the kc has always been a 64bits-long key.  

Now, according to this, my innocent questions are: 

* 
Why a GSM encryption algorithm that seems not fully compliant with the GSM standard (i.e. A5/4) has been developed? 

*
Why should we produce CRs to allow the usage of a GSM encryption algorithm that is not fully compliant to the existing standard? 

“Extract-2”

“A5/4: not to support, as there were other more serious issues e.g. (only covers the ME to BS link) and the expense of moving the whole 2G system to 128bit could not be justified as the increase in security would be minimal and as Mauro says we do have UMTS ! )    

GEA4: support this development, as its use extends into the core network (covers ME to SGSN) and 128 bit would be a line with GPRS customers perceptions e.g. their use of SSL browsers and that 64bit keys were not adequate -  Customers buy their own new mobile and use their existing SIM (software in the new ME calls A/3 and A/8 several times and "concatenates" the 64bit SIM output to produce 128bit( yes I know that's no good, esp COMP128/1, but operators have this aversion to issuing new SIM cards!”

“Extract-3”

“I represent an operator which have all flavours of GSM, GPRS, EDGE and UMTS in our networks. What I observe is that we don't always push UMTS.

In parts of our networks we only provide GSM/GPRs w/EDGE. And it looks to stay that way for a while.

Furthermore, given that we still have GSM900 we might as well put it to use :-)

That is, there really isn't a strong incentive for us to push plain vanilla speech over to UMTS.

The net effect of all this is that GSM speech is going to stay important.

In this context it may be valuable to have A5/4.

Ok, I admit, 64bit encryption is probably more than good enough.

Now, if we only had proper key separation...

(I guess that one in a sense will have a measure of key separation for a 128 key algorithm )”

“Extract-4”

“We should also consider the introduction of 128 bit security alongside other proposed GSM/GPRS security enhancements. This should be done in the conclusion of draft TR 33.801, which is pending. It could turn out that it would be better to focus on introducing other security enhancements before 128 bit encryption, or to wait and introduce 128 bit encryption in a single "package" of new security features”
4. Proposed way forward
Before tasking the other 3GPP-groups to perform specification changes according to the identified list in section 2, SA3 needs to decide first whether potential GSM/GPRS security enhancements (according TR 33.801) should be introduced alongside with the 128-bit keys. Not only some of the TR 33.801 described security enhancements might have bigger impacts than just introducing 128-bit keys, but more importantly is that they address some issues with higher identified security risk. Also some thought on priority of features needs to be given e.g. introduce 128-bit for GPRS before and independently of 128-bit for GSM CS? The answers on these questions seems all related to the completion of TR 33.801.























































