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1. Overall Description:

SA3 thanks RAN2 for their LS on key set handling at inter-system handover. The underlying principle for key set handling has been described in LS S3-040436 to CN1, copied to RAN2. Clarifying CRs to TS 33.102 had also been attached to that LS. The clarification was necessary to handle the "late AKA", when new keys were established during an AKA run, but were not taken into use in the handover source system. In that case, two different key sets exist. Please note that key sets for CS and PS domain are independent. 
Main rule for usage of new keys is: A new key set can only be taken into use after a security mode control procedure. 
SA3's understanding of procedures at CS and PS handover is as follows:

· In the CS domain, the communication continues in ciphered mode (with the old key set) before a security mode control procedure was performed in the handover target system. The old key set is also used in the "RRC security mode control procedure [that] is initiated by the Serving RNC without receipt of a corresponding RANAP security mode control procedure from the MSC/VLR" (TS 33.102 section 6.8.5). The new key set will only be taken into use after another RANAP security mode control procedure is initiated by the anchor MSC.
· In the PS domain, up to Rel-5 without PS handover, a cell re-selection takes place and a security mode control procedure is immediately started in the handover target system (with the new key set).

· PS handover is covered in the replies below, and was not yet covered in the LS and CRs attached.

Based on the above considerations, SA3 provides the following answers:
Q1.
RAN2 kindly asks SA3 to consider the existing different requirements for CS and PS handover, and inform RAN2 if the UE is required to distinguish between the two domains when the inter RAT handover occurs.

A1.
CS and PS key sets are handled independently, so the UE needs to distinguish between the two domains (not only when the inter RAT handover occurs). Both domains were handled differently in order to avoid interrupts in CS calls and still maintain security. Also, the CS and PS domains do not use the same anchor node principles and protocol termination points. In the PS domain, before introduction of PS handover, an interrupt occurs and this was deemed acceptable. 
If the interrupt is to be avoided with PS handover now, a similar mechanism to maintain security and continue ciphering as in the CS domain would be needed in the PS domain. 
In GERAN A/Gb mode source systems, the AKA procedure and the security mode control procedure are combined in the GMM "Authentication and ciphering procedure" for PS. Late AKA is therefore not possible in GERAN A/Gb mode. In case of a network initiated PS handover to Iu mode the principles of TS 24.008 subclause 4.7.7.7 (which is specified for an MS initiated inter-system change) shall be followed.
Q2.
RAN2 kindly asks SA3 to clarify if similar requirements have been taken into account in the UTRAN to GERAN PS handover work, and if not whether the requirements are the same as for GERAN to UTRAN PS handover.

A2.
SA3 assumes that "UTRAN" means Iu mode and "GERAN" means A/Gb mode in this context. For security considerations, only the termination point for integrity and confidentiality protection is relevant. Therefore, SA3 considers GERAN in Iu mode equivalent to UTRAN regarding this particular security aspect. 
SA3 can confirm that the security requirements for UTRAN to GERAN handover in this respect are the same as for GERAN to UTRAN handover: Ciphering in the target system shall be started as soon as data is transferred in the target system. The handover direction has an impact on implementation, however. With UTRAN as target system, ciphering can be started immediately by the Serving RNC at RRC level, similar to the CS case. So the GERAN to UTRAN PS handover as currently specified (see also A1.) does not pose problems from a security point of view. 
With GERAN as target system, two difficulties exist: 
1.)  Ciphering must be done by the SGSN. TS 43.129 does not clearly state when and how to start ciphering in this case. According to TS 23.060 section 6.8.3.3, ciphering can only be started by an Authentication and Ciphering procedure or by a Routing Area Update. According to TS 43.129 section 5.3.2.2, these procedures can only occur well after both uplink and downlink data have already been transferred via the target system. SA3 is concerned that an unspecified amount of data will be sent unciphered in this scenario.
2.)  Late AKA may occur in the source system. SA3 did not finally decide how to handle late AKA at PS handover from UTRAN to GERAN, and will further discuss the issue in the next meeting. There were some considerations how late AKA could be avoided which are sketched in the following section. This would render any special key handling at handover unnecessary.
2. Late AKA avoidance

Late AKA is only one case among several other possible time relations between handover and AKA. If handover and AKA are considered independent asynchronous processes, several event sequences and failures are possible. To give just two other examples:
· The target system receives a second key set before the security mode procedure for the first key set has finished.

· An AKA was initiated in the source system, but did not complete successfully.

However, the whole handover process for CS and PS is controlled by core network elements that have sufficient knowledge of handover and AKA status all the time. Therefore, handover and AKA should not be completely asynchronous. Both procedures may be independent processes, but they still run on the same network element. So it would possibly be the best solution to take measures in the NE to avoid "late AKA" where possible. A NE must not start another AKA when a handover has been initiated. On the other hand, if an AKA has just been started when the need for PS handover arises, the SGSN could delay the handover until the new key set has been taken into use in the source system.
In any case, stage three specifications should make sure that such problems  can be resolved with suitable error handling. 
3. Comments on security context maintenance at handover (to GERAN1):

When checking TS 43.129 it was noted that the TS does not clearly state if and how the existing security context is to be maintained. This would be relevant in case of subsequent handovers, e.g. from UTRAN to GERAN and back to UTRAN. SA3 assumes that PS handover should work both for owners of a SIM and a USIM. In that case, key handling is different for GSM and UMTS security contexts. TS 43.129 does not cover all possible cases, e.g. in the following sections:
- Section 5.1.4 only mentions Kc

- Section 5.2.1.1 does not cover the SIM case

- Section 5.2.2.1 only mentions Kc

- Section 5.3.2.1 does not cover the SIM case

It is probably the best way forward for TS 43.129 not to specify key conversion and transfer in detail but to refer to the relevant sections in TS 33.102 (e.g. 6.8.2, 6.8.6, 6.8.7).
3. Actions:

To RAN2: 
Please take note of the replies in section 1., and please comment on the feasibility of late AKA avoidance mentioned in section 2. of this LS.
To GERAN1: 

As the owner of TS 43.129, please consider measures to reduce the amount of data sent unprotected (possibly to zero) during handover to GERAN A/Gb mode. Please note that the same problem occurs in inter-SGSN handover from GERAN to GERAN.
Please clarify security context maintenance within TS 43.129, as mentioned in section 3. of this LS.
3. Date of Next TSG-SA3 Meetings:

SA3#40
12 – 15 Sep
Portoroz, Slovenia
SA3#41
15 – 18 Oct
San Diego, USA
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