
SA WG2 Meeting #S2-92
S2-123286
09 - 13 July 2012, Barcelona, Spain

Title:
[Draft] Reply LS on TFT usage for the primary PDP context when access to the PGW
Response to:
LS on TFT usage for the primary PDP context when access to the PGW 
(S2-123093/C3-121219)
Release:
Rel-8/Rel-9/Rel-10/Rel-11
Work Item:
SAES-St3-PCC
Source:
SA2
To:
CT3
Cc:
CT4
Contact Person:


Name:
Mirko Schramm
Tel. Number:
+49 303974796108
E-mail Address:
mirko.schramm@huawei.com
Attachments:
None
1. Overall Description:

SA2 thanks CT3 for the LS on TFT usage for the primary PDP context when access to the PGW.

The topic was discussed and SA2 likes to confirm that it is possible for an MS in MS-only mode to add a TFT to a PDP context that has been established without TFT. Subsequently, the MS can remove the TFT from this PDP context.
SA2 likes to give the following specific answers to the questions raised by CT3:
Question a) 

In case of there’s only one PDP context, whether we allow the MS to add the TFT in the later stage for the MS-only mode or if there is any limitation in this case? E.g. is rejection of the Primary PDP Context procedure modification for adding a TFT, if only one PDP context exists considered in the Stage 2 specifications in some cases?
SA2 answer: In MS-only mode, the MS is allowed to add a TFT in this situation. There are primarily two situations in which this can occur: 1) if the MS wants to restrict the downlink traffic to specific types or services (firewalling) or 2) if the MS requests for a higher QoS and the Secondary PDP context activation procedure is not supported or failed (QoS authorization).
Question b) 

Whether the P-GW/PCEF would notify over Gx reference point for the Gn/Gp SGSN case the addition of new filters over the default bearer? 
SA2 answer: Following the regular procedure for an MS provided TFT operation, the PCEF should forward the TFT packet filters received from the MS to the PCRF together with the requested QCI (or the current QCI of the default bearer, if the MS did not request any QCI change) as specified in TS 23.060, clause 9.2.3.3A. Assuming the PCRF can successfully authorize the MS request, the PCRF should reply with a PCC rule containing SDF filters with the same filter parameters that were provided by the MS and the requested QCI or the QCI of the default bearer, respectively.
Question c) 

Considering that the PCRF could have provided PCC rules with a bearer binding to the default bearer previously, whether PCC rules are still applicable by the introduction of the new TFT or shall be removed and reported by the P-GW/PCEF as removed to the PCRF? 
SA2 answer: In continuation of the above procedure, the PCEF is forced by the bearer signalling (i.e. PDP context modification) to install the new PCC rule (received from the PCRF upon the MS request) for the default bearer. The previously active PCC rule containing the match-all SDF filter shall then be removed and the PCRF has to be informed about it. 
Once the MS deletes the TFT, the PCEF would inform the PCRF about it (following the regular procedure for an MS provided TFT operation) and the PCRF would then remove the corresponding PCC rule. At the same time, the original PCC rule for the default bearer containing the match-all SDF filter has to be (re)installed.
2. Actions:

To CT3 group.

ACTION: 

SA2 has discussed this issue, and kindly asks CT3 to take the provided answers into account.
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