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1. Overall Description:

CT4 kindly asks SA2 to provide clarifications on the following issues that have shown up during the CT4 discussions for SaMOG.
1) Clause 16.1.3.1 of 3GPP TS 23.402 states: 

"In addition to STa reference point features specified for any non-3GPP IP access network, STa reference point specification is enhanced with the following features for the support of EPC access through S2a over Trusted WLAN:

-
A way for the TWAN to provide the AAA server with following information:

-
An indication on whether the TWAN supports S2a, non-seamless offload or both;"

Question 1: Why does the TWAN need to signal its capability to support non-seamless offload to the 3GPP AAA server, i.e. is it foreseen to encounter TWANs not supporting non-seamless offload ?


2) Annex F of 3GPP TS 23.402 states:
 

"WLAN networks may be deployed such that separate SSIDs are used for EPC-routed and non-seamless WLAN offload, e.g. <ssid_a> and <ssid_b>.

WLAN networks may also be deployed such that the same SSID in a WLAN Access Point provides different type of network access to different users attached to this Access Point. For example, a given SSID <ssid_x> may provide EPC-routed access for subscriber A and non-seamless WLAN offload for subscriber B. In such a deployment it is up to the operator to provide network configuration that supports different user access preferences, subscriptions and UE configurations."

While the text is clear that a SSID is to be sent to the 3GPP AAA server, it is not clear whether subscriber A shall only be provided EPC-routed access or whether subscriber A may be provided EPC-routed access.

Likewise it is unclear in the following statement in clause 16.2.1 whether the HSS/AAA only grants "EPC-routed access" or "EPC-routed access and/or non-seamless offload": 

"The TWAN may indicate to the AAA server via STa whether it supports S2a, non-seamless offload, or both. The HSS/AAA may indicate via STa whether access to EPC via S2a is, or is not allowed for this subscriber. The HSS/AAA decision to allow EPC access or not could be based on information elements such as subscriber profile, access network, and/or SSID selected."
Question 2:
Should the authentication & authorization procedures for TWAN access support the following scenarios where the 3GPP AAA Server can authorize:
· Non-seamless offload only

· EPC-routed access only 

· EPC-routed access or/and Non-seamless offload  

· no access (i.e. 3GPP AAA server rejects the STa Authentication and Authorization procedure)

Question 3: Should the operator be able to reject an STa authentication and authorization request on a per SSID and per user basis ?


2. Actions:

To SA2 group.

ACTION: 
CT4 kindly asks SA2 group to provide answers to the questions above.
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