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1
Opening of the meeting

Mr. David Williams (Qualcomm) and Mr. Erik Guttman (Samsung) convened the meeting on Tuesday 15 November 08.00-08.45.

2
TD S1‑113243: LS response to LS on request for clarification of IMS emergency calls with other media

Question 1 regarding the use of the NOVES indication.

Initially SA WG1 intended that the indication to be used by the UE to determine if other media could be used and for domain selection. It was also intended for the user to be aware of the ability to use other media in the serving network. SA WG1 has modified the requirements per CR 0390 so that an indication is provided to the user at the time the emergency call is initiated so they are aware of the media that has been successfully or unsuccessfully established. Further indication is provided during the emergency session if media is added or removed. If none of the media the user requested has been established, a failure indication will be provided to the user.

Ericsson commented that it can be useful for the user to know which media is available and the provision of this capability to the user can be optional. Qualcomm asked whether the provision of this indication to the user is the only additional requirement. Alcatel Lucent clarified that this is new for Emergency Services requirements. It was further clarified that there is a requirement that when the PSAP wants to add media the user needs to approve this. Nokia Siemens Networks commented that the issue is that the user should not get the media failure indication immediately when initiating the emergency call. It was suggested that the requirement should be clarified that the user is informed if the session establishment is unsuccessful and decouple the indication from the emergency session establishment. It was agreed to clarify the text of the reply and associated CRs accordingly.
Question 2 regarding ambiguity of the term "emergency call" and use of voice media.

See updates in CR 0388. SA WG1 have introduced the term "IMS Multimedia Emergency Sessions (IMS MES)" to distinguish from "emergency calls". An IMS MES is a superset of the media allowed for an emergency call defined in clause 10.1 (voice, GTT) and other media defined in clause 10.4.2. IMS emergency voice call capability is required to be supported on the UE and in the network but per IMS MES, voice media does not have to be included. Any one or more types of the media can be requested in an IMS MES.

Huawei asked what an IMS MES is. Alcatel-Lucent replied that this can be a Voice emergency call or other media emergency calls, so a voice emergency call is also a MES. Ericsson commented that there are cases where only the IMS voice Emergency calls will be supported. Huawei asked whether an indication also needs to be provided to the user for an IMS Voice Emergency call as it is now a subset of the IMS MES. It was clarified that this was not the intention.

Question 3 regarding the handling of other media when the edge of IMS emergency voice coverage is reached.

SA WG1 have only studied and specified the support for other media in PS networks where IMS emergency voice calls are supported. There could be regulatory ramifications for support of other media in networks that currently do not support IMS emergency voice calls. PS HO of other media to PS networks that do not support emergency voice calls is not specified in this release. It could be studied in a future release. See CR 0391 where the note has been revised to normative text to state other media shall be dropped when a UE with an active IMS MES moves out of IMS voice coverage.

It was clarified that the CR currently states that other media is dropped when a UE with an active IMS MES moves out of IMS voice coverage. Nokia commented that this needs to be considered for SRVCC where there is no voice component. Alcatel-Lucent added that this is for areas where IMS Voice is supported. It was agreed to add '.. other media shall be dropped, irrespective of whether or not there is an active voice session'.
Question 4 regarding PSAP callback. Just as a non-emergency IMS terminating session, the PSAP is allowed to call back the UE using other media in addition to or instead of voice.

See CR 0392 for this clarification. PSAP callback does not have the same regulatory requirements as an emergency call (e.g., SIM-less and Geolocation are not required). SA WG1 did not consider emergency calls or callbacks on PS networks that do not support IMS emergency voice. How would a voice or voice with other media callback be handled in this network. If SA WG2 can support callback on networks that do not support IMS emergency voice, without impact to NOVES in Rel‑11 then SA WG2 can specify this as an operator option. Otherwise it can be studied in a future release.

There were no comments on this question.

Question 5 regarding routing to a PSAP.

The SA WG1 study focus was on IP PSAPs that supported other media. However, SA WG1 needs to include the possibility that the selected PSAP may not support all the media types requested. Also, routing may vary per local regulation. IMS media negotiation could be used to make the UE/user aware of the media that is accepted at the far end (i.e. PSAP). Please see the updated requirement in the attached CR 0393.

Ericsson asked whether existing terminal capabilities can be used as an option to only request media sessions it knows are supported by the PSAP. Alcatel-Lucent replied that the idea was to allow the user to try to use any media and then respond depending on PSAP Capability in order to have a consistent user experience. It was also commented that the PSAP may change. This is an optional use of IMS information and SA WG2 can decide how to provide this in the architecture. Samsung commented that there is no restriction here on what can be displayed to the user, but only provides a possible way of using the information. Alcatel Lucent added that the change made is to route the information to the appropriate PSAP to cover the question from SA WG2.T-Mobile commented that information back to the UE is additional work and should be avoided. It was agreed to remove the option 'IMS media negotiation could be used to make the UE/user aware of the media that is accepted at the far end'. Nokia commented that this option was not included in the associated CR anyway.

3
Close of the joint session

Ericsson commented that it may be better to work on the agreements reached here than sending a reply LS or further discussion, as this would be a loss of SA WG2 time. It was agreed to update the CRs appropriately instead so SA WG2 can work from the updated requirements.
Delegates were thanked for their co-operation in this meeting and the meeting was closed at 08.45.

SA WG2


