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1. Overall Description:

Question to SA2: 

Single Radio VCC:

CT1 has been discussing how the SCC AS and the SRVCC capable UE can get the same view as to whether a session is subject to SRVCC, i.e. is anchored in the SCC AS. Two options have been discussed, but no agreement has been made. The proposals are:

1. To indicate this explicitly in signalling (e.g. in the signalling from the SCC AS towards the UE) that a session is subject to SRVCC, i.e. anchored in the SCC AS

2. To let the UE derive the information that a session is subject to SRVCC (i.e. that it has been anchored) from existing signalling, i.e. the SC UE learns that a session is subject for SRVCC from the fact that it is an audio session and the audio is transported over a PS bearer with QCI-1 (or with traffic class="conversational" and source statistics descriptor ="speech")

Do you believe that 2) is possible or do we need a solution based on 1)?

Answer:
SA2 believes that solution 2) is possible and is already supported by existing specifications. When SRVCC is enabled, QCI-1 (or with traffic class="conversational" and source statistics descriptor ="speech") can only be used for IMS speech sessions subject to SRVCC according to TS 23.216. SA2 is reviewing the need to further clarify the above solution in the relevant specifications through rel.10. SA2 wants to clarify also that the text in sections 4.2 and 4.3 of TS 23.216:

For facilitating session transfer (SRVCC) of the voice component to the CS domain, the IMS multimedia telephony sessions needs to be anchored in the IMS.

is not a normative requirement and should not be interpreted that only MMTEL sessions will be anchored in IMS/SCC AS. In fact any sessions that will be subject to SRVCC based on HPLMN operator policy determined by iFCs need to be anchored on IMS/SCC AS. 
Question to SA2:
Dual Radio VCC:

CT1 have been discussing similar issues with dual radio VCC (DRVCC). 

· Does the SC UE need to get an explicit indication that the session has been anchored in the SCC AS; or 

· Can the SC UE deduce whether the session has been anchored in the SCC AS from the characteristics of the session?

Answer:

SA2 believes that an explicit indication is not needed even in the case of Dual Radio VCC since the UE initiates the session transfer and the UE can assume that the relevant sessions will be anchored in IMS/SCC AS.
2. Actions:

To: CT1
ACTION: 
SA2 asks CT1 to take the above information into account.
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