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1. Overall Description:

SA1 thanks RAN2 and SA2 for the received LS. SA1 have discussed the topic and would like to give the following answers to the questions listed below:

From S1-091326/S2-091781:
Question 1: SA2 would like to ask SA1 whether SA1 in Rel-8 foresee a need to specify some exceptions to the referenced SA1 requirement above considering that the CS domain may not always be available when registered in EPS and that GPRS and EPS support for emergency calls will not be available in Rel-8.
Answer: No. TS 22.101, chapter 10.4, Rel-8 does not require that 3GPP accesses support emergency calls over the IMS domain for 3GPP accesses. Adding exceptions to Rel-8 is very late. 

Question 2: Do the above requirements imply that a UE supporting voice will have to ensure that the UE always camp and register to networks which support emergency calls as part of the current registration, or would it be acceptable that e.g. a CS and IMS voice capable UE is registered to IMS over E-UTRAN to use IMS voice services and whenever the user attempts to make an emergency call the UE on its own re-select a 2G/3G RAT which is likely to support the CS domain?
Note: The above would be applicable when entities (UE and network) only support Rel-8 specifications as well as when the UE supports GPRS/EPS enhancements for emergency while some GPRS/EPS network entities have not been upgraded to support emergency.
Answer: S1 requirements do not imply that a UE supporting voice will have to ensure that the UE always camp and register to networks which support emergency calls as part of the current registration. 

From S1-091324/R2-092704:
Q16 (SA1, SA2)  RAN2 would like to clarify whether it is possible/allowed for an EPS registered UE to perform PS emergency calls in E-UTRA in Rel-8?

Answer: SA1 ‘s opinion is that a Rel-8 UE should not attempt to make a IMS emergency call when using a 3GPP access but should instead attempt an CS emergency call. If necessary, the UE should change to a RAT supporting CS emergency call.
Q28 (SA1)       In relation to SA1 requirement, RAN2 would like to ask what are the expected delays allowed when switching to another domain (i.e. no separate requirements are specified for this case in RAN)? Would this affect whether or not, UE needs to be CS attached if required to support emergency calls?

Answer: SA1 do not have a requirement for the time but it shall be done as fast as possible using available Rel-8 mechanisms.
Q29 (SA1)       Are there any (legal) requirements on how long the emergency call initiation is allowed to be delayed? 

Answer: SA1 is not aware of any legal requirements for the emergency call initiation. 
Q30 (SA1, SA2)  Are any means to be provided to the UE in order to ease up the task of finding RAT/PLMN that provides emergency services?
Answer: SA1 is not aware of any means in Rel-8.
2. Actions:

To RAN2, SA2, CT1.

Please take the above into consideration in your future work.
3. Date of Next TSG-SA WG1 Meetings:
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