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1. Overall Description:
SA2 would like to thank RAN2 for their reply LS on CS domain and IM CN subsystem selection principles (S2-092983 / R2-092704).

SA2 have discussed the questions asked in the LS and are happy to provide the following answers to the RAN2 questions. (Note that everything in italics is copied from the RAN2 LS) 
A) CSFB supported and combined attach/TAU is successful
A.1) CSFB supported: Normal calls

In this case, RAN2 assumed that there is no impact on existing AS mobility procedures i.e. all mobility procedures are network controlled as defined in 23.272. In addition, no special AS requirements are needed for IDLE mode, neither at normal nor at emergency calls initiation.

A.2) CSFB supported: CS Emergency calls

In this case, the SA2 LS R2-092008/ S2-091796 posted a question what shall the UE do in case an emergency call is dialled while camping on E-UTRA and the UE cannot perform combined attach/TAU due to access class barring. SA2 gave two solutions:

Alt.1
The UE reselects CS supporting RAT and initiates emergency call on CS domain, or

Alt.2
The UE ignores the access class barring and performs combined attach/TAU in order to set up emergency call via CSFB.

To understand the proposed solutions by SA2, RAN2 has the following questions:

Q1 (SA2)
In case of Alt.1, is the behaviour applicable also when AC10 (emergency call) is barred, or only when MO-signalling is barred?
SA2 answer to Q1:

The UE is not allowed to attempt emergency calls at all when AC10 is set.

If AC10 is not set but only MO-signalling is barred then the UE shall follow Alt 2. The barring of MO-signalling do not apply to emergency calls.

Q2 (SA2, CT1)
If Alt.1 is to be adopted, what would be the trigger to initiate this behaviour in the AS? Does the NAS try to establish NAS signalling connection with a certain cause/ type value, or is there a primitive? This is related to whether the UE initiates an attempt to establish NAS signalling connection in the EMM state while the UE cannot perform attach/TAU due to access class barring (e.g., case “a” in TS 24.301 sub-clause 5.5.1.2.6 and 5.5.3.2.6). Note that RAN2 has previously agreed that the UE tries to camp on a CS supporting RAT in any cell selection state, if the UE supports CS voice.
SA2 answer to Q2:

Alt 1 is never used when emergency calls (AC10) are barred.

RRC cause for emergency is used and principles as for Alt. 2 is applied for setting up the call
Q3 (SA2)
If the principle of Alt.1 is to be adopted, should the UE still use CSFB if this was available or always perform reselection to a CS supporting RAT?
SA2 answer to Q3:

See above.

Q4 (SA2, CT1)
In case of Alt.2, is it correct that this behaviour is not applicable also when AC10 (emergency call) is barred, but only when MO-signalling is barred? Is the emergency call type indicated to the AS to do this access barring check? Some companies in RAN2 expressed concern if the UE still tries to establish NAS signalling connection when MO-signalling is barred, i.e., when the network is congested.
SA2 answer to Q4:

See above. Access class barring for MO Signalling does not apply to EC.

B) CSFB is not supported or combined attach/TAU is unsuccessful
RAN2 has looked into interactions with CS/PS mode of operation (assuming that it is correct RAN2 understanding that the CS/PS mode is applicable only when registration to the CS domain fails upon combined attach/TAU) and the following fundamental questions were raised to start with:

Q5 (CT1)
Is the CS/PS mode a user/MMI setting? If so, is it expected that the user will easily understand how to perform a mode selection? Moreover, how often is a user expected to change the setting?



B.1) Non CSFB: Normal calls

B.1.1) CS/PS mode 1

IDLE mode

In this case the RAT/ frequency cell reselection priorities (CRP) used in the AS can be in conflict with the UE preference set by CS/PS mode to camp on CS domain. RAN2 understands that there are two alternative solutions:
· UE-based control:
The UE modifies CRP provided by the network based on the CS/PS mode (i.e. down prioritizes e.g. E-UTRA frequencies). The UE AS would have to remember this and modify priorities upon receiving the CRP, either by system information at cell reselection or by dedicated signalling at connection release.
· NW-based control:
The NW provides CRP to ensure camping where CS domain is available if mode 1 is set, and where PS domain is available if mode 2 is set. This requires the CS/PS mode to be signalled from the UE to the MME by NAS as well as the way to convey such information to AS in order to set appropriate CRP for the UE. However, it should be noted that ASN.1 has been frozen already for Rel-8. Moreover, this solution requires similar change also in UTRA/ GERAN. 
Q6 (CT1, SA2)
Is RAN2 understandings above correct?
SA2 answer to Q6:

.. In order to avoid these problems (and those in question 8), SA 2 believe that the correct solution is that the mobile modifies its UE capabilities such that it only supports 2G/3G on that PLMN and acts accordingly (e.g. Detaches and Attaches to the 2G/3G RAT on the same PLMN).
CONNECTED mode

Q7 (CT1, SA2) 
Is CS/PS mode applicable also in RRC connected mode? 

SA2 answer to Q7:

Yes.
Q8 (CT1, SA2) 
What is the consequence in case the UE started a PS call in UTRA/ GERAN and is handed over by the network to E-UTRA, e.g., the UE will not be able to receive CS paging? If this is to be avoided, how is the handover to be prevented (note that current assumption is that CS/PS configuration is a local UE/user selection and the network is not aware of it)? 

SA2 answer to Q8:

With the behaviour of SA2’s answer to Q6:
- if the mobile Attaches first to LTE, it will then revert to 2G/3G only and Attach to 2G/3G, and the RNS/BSC will believe that the mobile does not support LTE.

- if the mobile Attaches first to 2G/3G and is then handed over to LTE, the mobile will be “half TAU rejected” and then the mobile will update its UE capabilities and Attach to 2G/3G as a non-LTE mobile. This behaviour could be improved if the 2G/3G Attach Accept message was modified to carry a “CSFB non-support” indicator (that causes the UE to update its UE capabilities to non-LTE).


.
Q9 (CT1) 
Is the CS/PS mode subject to change in connected mode?


Q10 (CT1)
If the CS/PS mode is subject to change, what is the consequence in case the UE-based solution is adopted? For example, if the mode is changed from 2 to 1 when connected in E-UTRA, does the UE locally release the connection and attempt establishment in UTRA/ GERAN?


Q11 (CT1)
If the CS/PS mode is subject to change, what is the consequence in case the NW-based solution is adopted? For example, if the mode is changed from 2 to 1 when connected in E-UTRA, does the UE first perform TAU or detach/ attach so that the network can take appropriate actions (e.g., release with redirection)?


B.1.2) CS/PS mode 2

IDLE mode
Q12 (CT1, SA2) 
In case UE failed to register to CS domain, is it correct understanding, that although UE camps on E-UTRA, UE reselects to CS supporting RAT when CS call is initiated or, UE initiates normal PS voice call?

SA2 answer to Q12:

 No, the CS call just fails (if the mobile wants to make the call, then it changes its mode to ‘mode 1’ and updates its UE capabilities to those of a non-LTE mobile).
Q13 (CT1, SA2) 
How does the UE that failed CS registration receive CS paging while camping in LTE i.e. RAN2 would like to understand is it assumed that UE is receiving MT IMS paging?

SA2 answer to Q13:

The UE will not receive CS paging at all. The mobile is “mode 2” and calls are expected to fail.
Q14 (CT1, SA2)
In case of UE-based control, should the UE in CS/PS mode 2 overwrite the CRP set by the AS, if the CRP preferred UTRA/ GERAN (considering also the possibility that PS domain may not be available in UTRA/ GERAN)?
SA2 answer to Q14:

No, the UE follows CRP (regardless if PS domain may become unavailable after RAT change)

CONNECTED mode

Q15 (CT1) 
RAN2 assumes that in case CS call is initiated while UE is PS connected, the UE performs a quick local release (unknown to the network) and attempts to find a CS RAT? Or, is it an assumption that UE using CS domain for normal services will not operate in mode 2?

SA2 answer to Q15:

The CS call just fails (if the mobile wants to make the call, then it changes its mode to ‘mode 1’ and updates its UE capabilities to those of a non-LTE mobile).
Performance aspects of the RAT switching have not been evaluated by RAN2 (see further discussion related to emergency calls)

B.2) Non-CSFB: Emergency calls

RAN2 understands that there are three types of emergency calls discussed:

· CS emergency call:
Where an emergency call is performed over CS domain. This is not supported over E-UTRA.  This is the default emergency call support in Rel-8 as per the current RAN2 agreements.  
· PS emergency call:
This is where an IMS emergency call is performed over PS domain, based on Rel-8 RAN and treated as any other IMS voice call by RAN without any emergency call enhancements. As such, since this is transparent to RAN, this could be supported also over Rel-8 E-UTRA.  This is rather IMS emergency call (this is without PS domain supporting emergency)

· Rel-9 EPS emergency call:
This is where an IMS emergency call based on the Rel-9 EPS and RAN. This is not supported in Rel-8, but will be discussed for Rel-9. This is out of scope of the LS and not discussed further.  This is where both GPRS (UTRAN) and EPS (with E-UTRAN/UTRAN) support emergency access with appropriate priority.
It is the current RAN2 assumption that Question 1 in the SA2 LS S2-091781 (copied below) relates to the scenario where PS emergency call as described above is supported in Rel-8 E-UTRA? I.e. Depending on the regulatory requirements, operators might choose to provide IMS emergency in addition to PS voice call.

Question 1: SA2 would like to ask SA1 whether SA1 in Rel-8 foresee a need to specify some exceptions to the SA1 requirement “A CS and IMS capable UE attempting an emergency call should give priority to the CS Domain. In case the call attempt fails, the UE should automatically make a second attempt on the other domain” considering that the CS domain may not always be available when registered in EPS and that GPRS and EPS support for emergency calls will not be available in Rel-8.

RAN2 would like to clarify the following questions regarding PS emergency call: 

Q16 (SA1, SA2) 
RAN2 would like to clarify whether it is possible/allowed for an EPS registered UE to perform PS emergency calls in E-UTRA in Rel-8?

SA2 answer to Q16:

This depends on answer from SA1.

Q17 (SA2, CT1)
If so, on what capabilities of both UE and network does this depend and how would UE be aware it can perform a PS emergency call in E-UTRA (e.g. based on some operator configuration)? 

SA2 answer to Q17:

This depends on answer from SA1. 
Q18 (SA2) 
If PS emergency call is supported, how would the indication/ preference be provided to the UE, where the PS emergency call should be performed (E-UTRA or other RAT) and whether multiple attempts would occur before UE searches for another RAT?

SA2 answer to Q18:

This depends on answer from SA1.

Q19 (CT1)
Would the emergency cause/ type be used on AS level when establishing a PS emergency call (this is related to access class barring handling i.e. separate bits for normal and emergency calls)?



Regarding CS emergency call, RAN2 has the following questions:

Q20 (SA2)
Are the following behaviours expected when CS emergency call is initiated?

· If the UE was camping on E-UTRA (due to being in mode 2 or by occasion in mode 1), the UE selects CS supporting RAT to establish a CS emergency call.

· If the UE was connected in E-UTRA, the UE locally releases the connection, and selects a CS supporting RAT to initiate a CS emergency call.
SA2 answer to Q20:

Yes
Q21 (SA2) 
For the cell selection above, is the assumption that normal selection order applies, i.e. first the UE performs cell selection trying to find a cell belonging to the same PLMN, and only after that performs PLMN selection?

SA2 answer to Q21:

SA1 and CT1 should answer this question as it relates to PLMN selection.

Q22 (SA2) 
For how long should the UE attempt to establish a CS emergency call? Does this cover attempts on multiple different PLMNs? Where should the UE go and how if the attempt fails after all?
SA2 answer to Q22:

This falls under error scenarios that rather CT1 should answer. 

Q23 (SA2) 
How long is a UE in CS/PS mode 2 expected to stay in the PLMN after completion of an emergency call before going back to E-UTRA (preferred PLMN). How should the CRP be treated in this case, i.e. should E-UTRA temporarily be de-prioritised, and if so, for how long? This question is also related to the regulatory requirement in some countries that the UE shall be reachable for emergency call-back in order to verify alert if such requirement is still applicable.
SA2 answer to Q23:

This is rather something CT1 should answer.
Q24 (SA2) 
Is it assumed that UTRAN/ GERAN should never initiate a handover to a Rel-8 E-UTRAN during a CS emergency call? Would this depend on operator configuration, and if so, how is this known throughout the network?

SA2 answer to Q24:

 Yes, it is reasonable to assume that UTRAN/GERAN never initiate a handover to a Rel-8 E-UTRAN during a CS emergency call.
If both CS and PS emergency calls are supported (both by the UE and network), RAN2 has the following questions:

Q25 (SA2)
How can the UE determine which type of emergency call to use (e.g., based on some operator configuration)? Is this related to the CS/PS mode?
SA2 answer to Q25:

Whether IMS emergency calls using a PS domain not supporting emergency bearer service is to be supported depends on SA1 answer. 


Q26 (SA2) 
If CS emergency call has precedence, is the case relevant where a UE camping in E-UTRA should select a CS RAT at CS emergency call initiation, and if this fails, the UE goes back and attempts again with PS emergency call in E-UTRA? Similarly, if PS emergency call has precedence, should UE attempt with CS emergency call if PS emergency call was unsuccessful?
SA2 answer to Q26:

As pointed out in the SA2 LS the current SA1 requirements implies that CS emergency calls should have precedence and that the UE should try PS emergency call in case the CS emergency call fails. Any changes to this behaviour will have to be initiated by SA1, i.e. depends on SA1 answer.  

Q27 (CT1) 
In case CS emergency call is initiated while UE is PS connected, should the UE perform a quick local release (unknown to the network) and attempt to find a CS RAT? 

SA2 answer to Q27:

Yes, but it is implementation dependent.

Performance

Note that the RAT reselections/cell selection/PLMN selections at emergency call initiating in IDLE or CONNECTED might not be very fast (e.g. depending on if the UE has already detected/measured on the concerning RAT). 
Q28 (SA1) 
In relation to SA1 requirement, RAN2 would like to ask what are the expected delays allowed when switching to another domain (i.e. no separate requirements are specified for this case in RAN)? Would this affect whether or not, UE needs to be CS attached if required to support emergency calls?



Q29 (SA1) 
Are there any (legal) requirements on how long the emergency call initiation is allowed to be delayed?



Q30 (SA1, SA2) 
Are any means to be provided to the UE in order to ease up the task of finding RAT/PLMN that provides emergency services?

SA2 answer to Q30:

If possible we should avoid protocol changes.
2. Actions:

SA2 kindly asks RAN2, CT1 and SA1 to consider the answers provided by SA2.
3. Date of Next TSG-SA WG2 Meetings:

SA2 #74
6 - 10 July 2009
Sophia Antipolis, France
SA2 #75
31 August – 4 September 2009
Kyoto, Japan
