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1. Overall Description:

SA2 has been discussing solutions in the scope of the Rel-7 WI on IMS Emergency (IMS-EMER) for the ability to provide a Tel-URI to a PSTN-capable PSAP in order to facilitate call-back and to identify the calling user. However, SA2 could not agree on a solution because it was not clear what the requirements were. On inspection of TS 22.101 (Section 10) SA2 could not find any requirements pertaining to this. 

The background to the uncertainty of the requirements is that, TS 23.167 currently allows a UE to perform an Emergency Registration using a Emergency Public User Identity (E-IMPU) prior to IMS Emergency Origination. When communicating with an IP-capable PSAP, the E-IMPU is used by the IP-capable PSAP to call back the user. The E-IMPU has two special requirements, restricting its usage:

· The Emergency Public User Identifier shall only be used for emergency services and not for other services 

· No originating and terminating services should be applied to emergency Public User Identifiers

It is not clear if these requirements also hold for the Tel-URI in case of emergency registration. 
SA2 requests SA1 to answer the following questions to assist in providing a solution. SA2 would also like to suggest SA1 to capture, if appropriate, associated requirements into TS 22.101:

Question 1:

Is it required that the PSAP can perform a call-back?

Question 2:

Is it acceptable to limit call-back duration to only a certain period following an emergency call (i.e. the duration of an IMS emergency registration) or is it preferable or necessary to enable call-back for a significantly long duration (e.g. more than just a few hours)?

Question 3  

For authenticated callers, is there a requirement that the Tel-URI provided to the PSTN-based PSAP must be, (or for some operators must be capable of being), the user’s MSISDN?
SA2 recognizes that provision of the MSISDN would achieve the following benefits:
(a) Alignment with support of emergency calls in the CS domain from the PSAP perspective

(b) Unique identification of the calling user

(c) Ability to perform call-back whenever the UE was reachable (via CS or PS domains)
. 
Question 4:

SA2 has been studying the issue of suppression of originating and terminating services for IMS emergency calls. This can be achieved for IP capable PSAPs but may not be possible, or at least completely possible, in the case of a PSTN capable PSAP (when MSISDN is used as a Tel URI). For the CS domain, SA2 is aware that while originating services can be suppressed by the VMSC, the same is not possible for terminating services in the case of PSAP call-back. 
Is there a specific requirement that states that services should not be executed on a call-back request from a PSAP?
2. Actions:
To SA1 group: 

Please provide answers to the questions in Section 1 and consider documenting associated requirements in TS 22.101.
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