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1. Introduction
This paper proposes that replies drafted during SA2#46 to 2 of the questions from CT4 related to Public Service Identities need to be further clarified before the LS reply can be sent
2. Background
At SA2#46 a draft reply to CT4 was produced in Tdoc S2-051361. The reply contains SA2 responses to 5 questions related to Public Service Identities. During the e-mail approval process it was suggested that the answers drafted to Questions 2 and 5 might need further discussion in SA2.
3. Question 2
Here is the current LS reply text:

"CT4 asks SA2 if CT4 has to consider a new requirement for the Sh interface release 6 to enable the creation of distinct PSI on the HSS by using the Sh interface from an AS, or if the interpretation of CT4 such as the "creation" means storage of distinct PSI as transparent data in the HSS."
SA2 Response: SA2 believes that it should be possible to activate an already statically defined distinct PSI (e.g. via O&M) in the HSS via Sh interface. An example of such need can be seen in section 5.7.5 & 5.7.6 of TS 23.228. SA2 also understands that this is a new Sh functionality for Release 6.

SA2 understands the storage of distinct PSI as transparent data does not fulfil such requirement.

This answer seems not to be aligned with existing standards in TS 23.228 clause 5.4.12.2 that state: 
Distinct PSIs can also be created and deleted by users using the Ut interface using the means described in sub-clause 5.4.12.3 for subdomain-based PSIs. The distinct PSI may then be created in the HSS by the AS using the Sh interface. 

It is proposed that SA2 needs to clarify whether an AS can create a new distinct PSI in the HSS (i.e. using Sh) or that that only activation of pre-configured PSIs in the HSS is allowed. It is assumed here that create means something different than activate. It would also be useful to clarify the concept of activating a PSI. 

4. Question 5

Here is the current LS reply text:

"CT4 asks SA2 and CT1 to provide clarification as to the behaviour of an originating S-CSCF receiving a SIP-INVITE from a user that is Unregistered."

SA2 Response: Section 5.6.5 in TS 23.228 explains the general behaviour. One aspect that may be further clarified is that when the AS receives indication that no S-CSCF is assigned for that user, if the AS is not configured to use direct routing, the session initiation will be terminated.

Unofficial feedback from CT4 delegates has suggested that this response is not addressing all the issues that are concerning CT4. 

It is understood that CT4 are considering the case when a S-CSCF IS assigned for a PSI and has terminating unregistered filter criteria (in CT4 unregistered is different than not registered). This scenario does not seem to be covered by existing standards. Possible solutions could be to introduce originating unregistered filter criteria, to recommend forwarding in the absence of suitable filter criteria or alternatively direct routing could be mandated.
5. Conclusion

It is proposed that the draft responses to Question’s 2 and 5 be further discussed and clarified in SA2 before sending to CT4.

