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1. Overall Description:
SA2 would like to thank CT1 for the LS on UE selection for Ranging_SL (C1-240431/ S2-2401860). 

Regarding the questions from CT1, SA2 would like to provide the answers as follows:

Q1.	How does the target UE obtain "Capabilities of the candidate Located UE(s), e.g. the supported Sidelink Positioning methods" for located UE selection?

SA2 answers: The Target UE can obtain the capabilities of the candidate Located UE(s) using the SLPP capability transfer procedure defined by RAN2 in TS 38.355 (clause 5.1.2).


Q2.	Is the "The required positioning QoS" considered by the target UE, the LMF or both, for located UE selection? How is the positioning QoS supported by the located UE to be matched against "The required positioning QoS" obtained?

SA2 answers: The "required positioning QoS" would be considered by both the Target UE and the LMF. The exact logic for matching the QoS supported by the Located UE and that of the "required positioning QoS" depends on UE and LMF implementations. 


Q3.	Does "UE's information including whether UE is in coverage or not, UE's location, etc." include "coverage condition" or "UE's location" or both, and does it refer to the located UE's information (or SL positioning server UE's information), the target UE's information or both? If it refers to the located UE's information (or SL positioning server UE's information), how does the target UE obtain the located UE's information for located UE selection and and the SL positioning server UE's information for SL positioning server UE selection?

SA2 answers: Both the "UE's coverage condition" and the "UE's location" can be used for consideration in choosing the Located UE. However, the exact logic for such selecting is out of scope of 3GPP. The selection of the SL Positioning Server UE does not rely on such information. Regarding obtaining the information from Located UE, please refer to LS sent by SA2 (S2-2313889) to RAN2/CT1/CT4, i.e. a Supplementary RSPP signalling message over SR5 would be used. 



Q4.	How does the target UE obtain "related positioning methods" for SL positioning server UE selection?

SA2 answers: The target UE can obtain the capabilities of SL Positioning Server UE via the SLPP capability transfer procedure mentioned in above answer to Q1. However, the text quoted in TS 23.586 was referring to the Target UE's own capabilities when determining that a Server UE should be used. 

SA2 would like to also clarify that all the information listed for the selection is optionally used when available. The exact logic for the selection is implementation specific and is out of scope of 3GPP.

2. Actions:
To CT1: 
ACTION: 	SA2 would like to ask CT1 to take the above answers into account.

3. Date of Next TSG SA WG2 Meetings:
TSG-SA2 Meeting #162		15-19 April 2024	Changsha, Hunan, CN
TSG-SA2 Meeting #163		27-31 May 2024	Jeju, Rep. of Korea





