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1	Overall description
SA2 thanks CT3 for their LS on Issues on QoS Monitoring parameters for XR service. SA2 would like to provide the following reply. 
Question 1:	If NG-RAN provides congestion measurements based on NG-RAN implementation, do the reporting period, and periodic and event triggered reporting frequencies apply to the monitoring and exposure of congestion information?
SA2 reply:  Both, periodic and event triggered reporting is possible (see Table 4.15.1-1 of TS 23.502). However, event triggered reporting is preferred as congestion happens in an ad-hoc manner because of two simple reasons a) there are no clear use-cases that require periodic congestion information and b) periodic congestion reporting may further add congestion to the already congested network resources.
Question 2:	If the answer to question 1 is yes, for event triggered reporting, does it mean that the minimum and the maximum congestion reports provided by NG-RAN also need to be reported, if received within the minimum waiting time?
SA2 reply:  Yes, in case multiple measurement results received during the Minimum waiting time, the UPF shall report the minimum and maximum congestion measurement results when the Minimum waiting time is over. 
Question 3:	For data rate monitoring, if the averaging window is shorter than the waiting time, does the UPF report the minimum and maximum monitored data rate or should the UPF report the average?
SA2 reply:  The be aligned with CT4 specification (clause 6.1.6.2.4 of TS 29.564), minimum and maximum and average data rate should be reported. 
Question 4:	Do the minimum and the maximum PDV measurement results also need to be reported by the PCF?
SA2 reply:  There are no minimum and maximum PDV measurements and hence, no need for such measurement results. It is a single value derived by the PCF. Snippet from 23.501:
Upon AF request for Packet Delay Variation monitoring together with packet delay monitoring, the PCF triggers the QoS monitoring procedure, and gets the UL, DL or RT QoS Monitoring result from the SMF. The PCF derives the 5GS Packet Delay Variation based on the QoS Monitoring result and then reports to the AF/NEF both packet delay measurements and Packet Delay Variation. 
Question 5:	For the Congestion information, Data Rate and PDV, does it mean that the measurement failure also needs to be reported if no measurement result is available?
SA2 reply:  The measurement failure reporting should not be mandatory. For example, for some parameters (e.g., PDV) and/or use cases the information may be useful and for some (e.g., congestion information), this information has no significance.  
Question 6:	If the answer to question 5 is yes, how does the UPF detect that no Congestion or Data Rate measurement result is available?
SA2 reply:  Receiving no measurement report within or after end of the measurement period shall imply as a measurement failure or no measurement.
Question 7:	Whether all TSC QoS requirements are applicable to multi-modal/XRM communications or not?
SA2 reply:  For each flow in the Multi-modal flow, TSC QoS requirements can apply.



2	Actions
To CT3: 
ACTION: 	3GPP SA2 kindly asks CT3 to take the above information into consideration for their further work. 

3	Dates of next TSG SA WG 2 meetings
SA2#160	13 – 17 Nov, 2023	Chicago, USA
SA2#160 AH	22 – 26 Jan, 2024		Electronic
SA2#161	26 Feb – 01 Mar, 2024	EU

