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1 Overall description
SA2 would like to thank to CT3 on the questions and would like to provide answers to the questions as follows.
Question 1:	If NG-RAN provides congestion measurements based on NG-RAN implementation, do the reporting period, and periodic and event triggered reporting frequencies apply to the monitoring and exposure of congestion information?
SA2 answer: Yes, reporting period and frequencies also apply to congestion information from UPF perspective.  NG-RAN based on implementation can report congestion information to UPF and UPF monitors and expose congestion information as instructed by SMF as specified in 5.8.2.18 of TS 23.501.

Question 2:	If the answer to question 1 is yes, for event triggered reporting, does it mean that the minimum and the maximum congestion reports provided by NG-RAN also need to be reported, if received within the minimum waiting time?
SA2 answer: SA2 thinks the exact format of congestion report (i.e. minimum and maximum) is up to stage-3 work in RAN work group and also alignment between CT3 and RAN WG is needed.

Question 3:	For data rate monitoring, if the averaging window is shorter than the waiting time, does the UPF report the minimum and maximum monitored data rate or should the UPF report the average?
SA2 answer: Yes, SA2 think UPF should report minimum and maximum monitored data rate as this belongs to “the minimum and the maximum measurement result” specified in clause 5.8.2.18 of TS 23.501.

Question 4:	Do the minimum and the maximum PDV measurement results also need to be reported by the PCF?
SA2 answer: SA2 has agreed that PDV measurement is up to PCF implementation as specified in 5.37.7.1, i.e. “The derivation of 5GS Packet Delay Variation by PCF, based on QoS Monitoring, is implementation dependent.”

Question 5:	For the Congestion information, Data Rate and PDV, does it mean that the measurement failure also needs to be reported if no measurement result is available?
SA2 answer: Yes.  SA2 thinks measurement failure need to be reported.  This can help to consumer to better understand the situation of monitoring.

Question 6:	If the answer to question 5 is yes, how does the UPF detect that no Congestion or Data Rate measurement result is available?
SA2 answer: SA2 thinks UPF can detect no congestion based on whether NG-RAN reports congestion information.  Date rate measurement can be done by measuring the UL and/or DL data rate per QoS flow at UPF.

Question 7:	Whether all TSC QoS requirements are applicable to multi-modal/XRM communications or not?
SA2 answer: Only some QoS requirements e.g. Periodicity and N6 jitter information associated with DL periodicity are applicable to multi-modal/XRM communications. 
2 Actions
To CT3:
ACTION: 	SA2 kindly asks CT3 to take into account the answers provided by SA2 for stage-3 work in CT3.
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