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Abstract of the contribution:Proposes a new solution for KI#5 and KI#4 in order to allow support for RedCap UEs for Group Communication. 
1.
Discussion
SA2 sent LS S2-2202013 that was asking the following two questions to RAN1: 
"Question 1: Whether, similarly to eMBMS case for eMTC/NB-IoT, would it be useful for NG-RAN to receive from 5GC information on NR UE capabilities (e.g. RedCap) of the target recipients of MBS data in MBS broadcast mode. 

Question 2: If the answer to Question 1 is yes, we would like to ask RAN1 which are the possible targeted NR UE capabilities that should be provided to NG-RAN by the 5GC. SA2 can further study mechanisms in the context of the MBS enhancements study (FS_5MBS_Ph2)."
SA2 received answer from TSG RAN in RP-221861 that indicates: 

"RAN#96 has concluded that Rel-17 specifications do not prevent any UE, including RedCap UEs, to support MBS."

From the answer of TSG RAN, SA2 can derive the conclusion that since RedCap UEs are allowed to support MBS, and in broadcast mode the reception of MBS service has to also work in RRC_IDLE, in which case RAN does not have UE context and therefore is not aware of UEs radio capabilities. Respectively the implicit answer to Q2 is that for the 5GC SA2 needs to study mechanisms of how the targeted UE capabilities can be conveyed to NG-RAN.
Observation 1: for the 5GC we need to study mechanisms of how the targeted UE capabilities can be conveyed to NG-RAN.

This functionality is present for EPS/eMBMS, since rel.14 for eMTC and NB-IOT receiving SC-PTM. The necessary functionalities are described in TS 23.682 clause 4.5.20 and TS 23.246 clause 6.3.2. Namely in order for E-UTRAN to know the UE categories and capabilities for MBMS bearer service, the UE Capability for MBMS (which includes UE Category for MBMS and optionally associated coverage level for MBMS) is provided by SCS/AS to the BMSC via the SCEF. Using PLMN specific QCI information, the characteristics are signalled by the BM-SC to E-UTRAN.

For 5MBS (as per LS response in RP-221861) the UE categories that should be differentiated are RedCap UEs from other NR UEs. In order for RedCap UEs to be able to receive 5MBS service in broadcast mode, NG-RAN similarly needs to be able to determine the RedCap UE category that applies to the specific service indicated by the TMGI.

In order for NG-RAN to know the RedCap UE category, the UE Capability for 5MBS is provided by the AF initiating the group communication to the MBSF via the NEF (if MBSF is used) or to MB-SMF (if MBSF is not used). 
Proposal 1: In order for NG-RAN to know whether the specific service indicated by the TMGI applies to RedCap UEs, the RedCap UE capability is provided by the AF initiating the group communication to the MBSF via the NEF (if MBSF is used) or to MB-SMF (if MBSF is not used). 

As mentioned above, in the EPS/eMBMS solution the coverage level is also provided, but since it is not mentioned in LS response from TSG RAN, it is proposed to no support (include) coverage level in 5MBS. 

The next question is how to to communicate the information about the UE category (RedCap or not) to RAN. In EPS/eMBMS this was done by using PLMN specific QCI information. The QCI(s) are determined taking into account the UE Category for MBMS that indicates the "M" or "NB" category (M1, M2, NB1, NB2) that can receive the service indicated by the TMGI. E-UTRAN uses the QCI to determine the radio parameters that would determine the categories of UEs that are required to receive the service. EUTRAN is configured with the QCI to UE Category for MBMS mapping.

There are two possible options that are proposed: 

1) use PLMN specific 5QI (as in eMBMS). This option would possibly also work with rel.17 given as indicated in TSG RAN support for 5MBS is also possible for rel.17 RedCap UEs

2) use explicit optional indication "RedCap UE Capability" in N2 SM Information from MB-SMF to AMF and from AMF to NG-RAN
Using either of the mechamisms NG-RAN can determine the radio parameters for whether the service is possible to be received by RedCap UEs or not.

Proposal 2: Define use of PLMN specific 5QI or explicit optional indication "RedCap UE Capability" in N2 SM Information in MBS Session Establishment for Broadcast in order to convey to NG-RAN that the specific service is possible to be received by RedCap UEs.

2.
Text proposal
It is proposed to agree the following changes vs. TS 23.700-47:
>>>>BEGINNING OF CHANGES (all new text)<<<<
6.X
Solution #X: Support for RedCap UEs for Group Communication
6.X.1
Introduction

This solution addresses Key Issue #5 and Key Issue #4, for the support of RedCap UEs for Group Communication.

6.4.2
Functional description

SA2 sent LS S2-2202013 [y] that was asking the following two questions to RAN1: 

"Question 1: Whether, similarly to eMBMS case for eMTC/NB-IoT, would it be useful for NG-RAN to receive from 5GC information on NR UE capabilities (e.g. RedCap) of the target recipients of MBS data in MBS broadcast mode. 

Question 2: If the answer to Question 1 is yes, we would like to ask RAN1 which are the possible targeted NR UE capabilities that should be provided to NG-RAN by the 5GC. SA2 can further study mechanisms in the context of the MBS enhancements study (FS_5MBS_Ph2)."
SA2 received answer from TSG RAN in RP-221861 [x] that indicates: 

"RAN#96 has concluded that Rel-17 specifications do not prevent any UE, including RedCap UEs, to support MBS."

From the answer of TSG RAN, SA2 can derive the conclusion that since RedCap UEs are allowed to support MBS, and in broadcast mode the reception of MBS service has to also work in RRC_IDLE, in which case RAN does not have UE context and therefore is not aware of UEs radio capabilities. Therefore the implicit answer to Q2 is that for the 5GC SA2 needs to study mechanisms of how the targeted UE capabilities can be conveyed to NG-RAN.

This functionality is already present for EPS/eMBMS, since rel.14 for eMTC and NB-IOT receiving eMBMS. The necessary functionalities are described in TS 23.682 clause 4.5.20 and TS 23.246 clause 6.3.2. Namely in order for E-UTRAN to know the UE categories and capabilities for MBMS bearer service, the UE Capability for MBMS (which includes UE Category for MBMS and optionally associated coverage level for MBMS) is provided by SCS/AS to the BMSC via the SCEF. Using PLMN specific QCI information, the characteristics are signalled by the BM-SC to E-UTRAN.

For 5MBS (as per LS response in RP-221861 [y]) the UE categories that should be differentiated are RedCap UEs from other NR UEs. In order for RedCap UEs to be able to receive 5MBS service in broadcast mode, NG-RAN similarly needs to be able to determine the RedCap UE category that applies to the specific service indicated by the TMGI.

In order for NG-RAN to know the RedCap UE category, the UE Capability for 5MBS is provided by the AF initiating the group communication to the MBSF via the NEF (if MBSF is used) or to MB-SMF (if MBSF is not used). The indication is provided to NEF using Nnef_MBSSession_Create request. 
As mentioned above, in the EPS/eMBMS solution the coverage level is also provided, but since it is not mentioned in LS response from TSG RAN, it is proposed to no support (include) coverage level in 5MBS. 

The next question is how to to communicate the information about the UE category (RedCap or not) to RAN. In EPS/eMBMS this was done by using PLMN specific QCI information. The QCI(s) are determined taking into account the UE Category for MBMS that indicates the "M" or "NB" category (M1, M2, NB1, NB2) that can receive the service indicated by the TMGI. E-UTRAN uses the QCI to determine the radio parameters that would determine the categories of UEs that are required to receive the service. EUTRAN is configured with the QCI to UE Category for MBMS mapping.

There are two possible options that are proposed as part of this solution: 

1) use PLMN specific 5QI. This option would possibly also work with rel.17 given as indicated in TSG RAN support for 5MBS is also possible for rel.17 RedCap UEs

2) use explicit optional indication "RedCap UE Capability" in N2 SM Information from MB-SMF to AMF and from AMF to NG-RAN

Using either of the mechamisms NG-RAN can determine the radio parameters for whether the service is possible to be received by RedCap UEs or not.

6.x.3
Procedures
No new procedures

6.x.4
Impacts on services, entities, and interfaces
NG-RAN:

-
Based on presence of either the PLMN specific 5QI or optional indication "RedCap UE Capability" in N2 SM Information from AMF determine the radio parameters in order for the service that is represented by the TMGI to be received by RedCap UEs.
AF
· when initiating the group communication to the MBSF via the NEF (if MBSF is used) or to MB-SMF (if MBSF is not used) includes in Nnef_MBSSession_Create request "UE Capability for 5MBS" indication when the service is to be received by RedCap UEs
MBSF, MB-SMF, AMF
· relay the "RedCap UE Capability" indication when received from upstream node (e.g. MBSF from NEF, MB-SMF from MBSF or NEF etc)
>>>>NEXT CHANGE<<<<
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