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1. Overall Description:
SA2 would like to thank CT for LS on parameters preconfigured in the UE to receive MBS service. 

SA2 would like to inform CT that the purpose of pre-configuration is to enable UE to receive the data of broadcast communication service. In TS 23.247 subclause 7.3.1 and 4.2.2, the usages are highlighted along the same line:

subclause 7.3.1
 
To receive the data of broadcast communication service, the UE is either preconfigured with needed configuration (e.g. USD as defined in TS 26.346 [13]) for the UE to receive MBS service, or provisioned with the configuration of broadcast session on application level (service announcement; the configuration may for instance be performed using SIP signalling, or methods described in TS 26.346 [13]). If the needed configuration is pre-configured, the UE does not need to interact with network.revised the clause quoted in the original LS based on the attached CR.

SA2 would like to point out that the preconfiguration option in clause 7.3.1 refers to UE being preconfigured for purposes such as MCPTT type services where a UE may need to connect to the network before receiving configuration data from the network. It does not, though, allow UE to receive the MBS service (multicast and broadcast) without connecting to/interacting with the network.

subclause 4.2.2:

Service announcement: Service announcement is used to distribute information towards UEs about the service required for service reception (e.g., IP multicast address(es)) and possibly other service related parameters (e.g. service start time). This step can occur in parallel or after the MBS session configuration. However, TMGI allocation is required before. The information of the service announcement could be pre-configured at the UE side, see clause 7.3.1.








Regarding the questions from CT:
	Question 1: Which parameters can be preconfigured in the UE to receive MBS service?

Question 2: How are these parameters used by the UE?



SA2 answer:

For multicast MBS sessions, the following pre-conditions are  defined in clause 7.2.1.3 of TS 23.247:
- The UE registers in the PLMN or SNPN and may have established a PDU session that can be associated with multicast session(s).
- The UE has known at least the MBS Session ID of a multicast group that the UE can join, e.g. via service announcement.

In order for the UE to register and establish PDU session it needs to know the HPLMN (from the SIM) and the DNN/S-NSSAI (from the URSP). 

	Comment by Ericsson-0407: based on what information does SA2 assume that?  ROM was never part of the work in SA2 5MBS.

SA2 considers the exact parameters and UE behaviours should be under the remit of CT WGs. does not see a need for any additional parameters and if such reason arises, CT1 should consult SA2 for such use case is relevant or not.

SA2 considers the following parameters would be beneficial for the highlighted purpose:

- PLMN ID, TMGI(s) and associated USD(s), and RAN information (e.g., frequencies). 
UE uses the pre-configured information for the purpose of receiving the MBS data of a certain TMGI by using the associated USD.


2. Actions:
To CT group.
ACTION: 	SA2 asks CT group to take above answers into account.

3. Date of Next TSG SA WG2 Meetings:
TSG-SA2 Meeting #151E   	May 16 – 20, 2022 				Elbonia

