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	Reason for change:
	In SA2#147 TS 23.501 CR3049 for rel.17 was approved that introduced this text in clause 5.30.2.0: 
“A UE with two or more network subscriptions, where one or more network subscriptions may be for a subscribed SNPN, can apply procedures specified for Multi-USIM UEs as described in clause 5.38. The UE shall use a separate PEI for each network subscription when it registers to the network. 

NOTE:     The number of preconfigured PEIs for a UE is limited. If the number of network subscriptions for a UE is greater than the preconfigured number of PEIs, the number of network subscriptions that can be registered with the network simultaneously is restricted by the number of pre-configured number of PEIs.”

In SA2#149 TS 23.501 CR3469 for rel.17 was approved that introduced this text in clause 5.9.3: 

“If a UE has registered to with a network by using a network subscription and a PEI of the UE, then the UE shall keep the PEI to be used with the network subscription and shall not use that PEI with another network subscription while the UE is in registered state in the network.”

These CRs were approved with MUSIM WI code. Nevertheless support for simultaneous connection to e.g. PLMN and SNPN is possible pre-rel.17, documented in TS 23.501 D.4 and in LS response from GSMA (Reply LS on IMEI for Non-Public Networks/Private Networks without using USIM) is indicated: 

Question part 1: “SA2 would therefore like to ask GSMA TSG whether a device where the device can register simultaneously to a PLMN using (U)SIM and a private network/SNPN that does not require (U)SIM is required to have and signal a separate IMEI for each simultaneous registration.”
GSMA TSG reply 1: Yes.

	
	

	Summary of change:
	Introduce requirement that the UE shall use a separate PEI for each network subscription when it registers to the network

	
	

	Consequences if not approved:
	If the rel.16 UE does not report a separate IMEI/PEI when it simultaneously connect to PLMN and SNPN there is a possibility that identity check may fail and therefore the UE to be unable to get service.
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>>>>BEGINNING OF CHANGES<<<<
5.9.3
Permanent Equipment Identifier

A Permanent Equipment Identifier (PEI) is defined for the 3GPP UE accessing the 5G System.

The PEI can assume different formats for different UE types and use cases. The UE shall present the PEI to the network together with an indication of the PEI format being used.

If the UE supports at least one 3GPP access technology (i.e. NG-RAN, E-UTRAN, UTRAN or GERAN), the UE must be allocated a PEI in the IMEI or IMEISV format.

If a UE has registered with SNPN or PLMN subscription and a PEI of the UE, then the UE shall keep the PEI to be used with that specific network subscription and shall not use that PEI with another PLMN or SNPN subscription while the UE is in registered state in the network.
In the scope of this release, the PEI may be one of the following:

-
for UEs that support at least one 3GPP access technology, an IMEI or IMEISV, as defined in TS 23.003 [19];

-
PEI used in the case of W-5GAN access as further specified in TS 23.316 [84].

-
for UEs not supporting any 3GPP access technologies, the IEEE Extended Unique Identifier EUI-64 [113] of the access technology the UE uses to connect to the 5GC.

>>>>BEGINNING OF CHANGES<<<<
5.30.2.0
General

SNPN 5GS deployments are based on the architecture depicted in clause 4.2.3, the architecture for 5GC with untrusted non-3GPP access (Figure 4.2.8.2.1-1) for access to SNPN services via a PLMN (and vice versa) and the additional functionality covered in clause 5.30.2. In this Release, direct access to SNPN is specified for 3GPP access only.

Interworking with EPS is not supported for SNPN. Also, emergency services are not supported for SNPN. Furthermore, roaming is not supported for SNPN, e.g. roaming between SNPNs. Handover between SNPNs, between SNPN and PLMN or PNI NPN are not supported. CIoT 5GS optimizations are not supported in SNPNs. CAG is not supported in SNPNs.

When a UE registers simultaneously to a PLMN and a SNPN, the UE shall use a separate PEI for each network subscription.

NOTE:
The number of pre-configured PEIs for a UE is limited. If the number of network subscriptions for a UE is greater than the number of pre-configured PEIs, the number of network subscriptions with which the UE can register in networks  simultaneously is restricted by the number of pre-configured PEIs.

>>>>END OF CHANGES<<<<
