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1. Overall Description:
SA2 would like to thank CT1 for the LS S2-2201936 (C1-222095) on UE requirements regarding the NSSAI mapping. 
SA2 has discussed the questions and provided the answers to them as follows.

[bookmark: _Hlk99446089]CT1 has discussed UE requirements regarding the NSSAI mapping during the transfer of a PDU session between HPLMN and VPLMN, or upon a change of the Allowed NSSAI in the Serving PLMN. Specifically, CT1 has been discussing the following scenario:

1. UE is registered in the HPLMN and receives Allowed NSSAI containing S-NSSAI_1 only.
2. UE establishes PDU session in the HPLMN using S-NSSAI_1.
3. UE moves to a VPLMN, which provides Allowed S-NSSAI containing S-NSSAI_2 only and no corresponding mapped S-NSSAI.

CT1 has been discussing the validity of the above scenario, in particular step 3, and the corresponding UE behaviour in relation to the PDU session.

In several places in TS 23.501, it is indicated that the mapping to HPLMN S-NSSAIs is optional. See, e.g., in clause 5.15.2.1: 

[bookmark: _Hlk96451779]The optional mapping of Serving PLMN S-NSSAIs to HPLMN S-NSSAIs contains Serving PLMN S-NSSAI values and corresponding mapped HPLMN S-NSSAI values.

To make sure that CT1 specs are fully in line with the stage 2 intention, CT1 would like to ask SA2 to clarify the following:

Question 1: Could SA2 confirm that it is indeed optional for the VPLMN to provide the mapped S-NSSAI for VPLMN S-NSSAI 2?

SA2 answer: yes, it is optional (or rather conditional) to provide the mapped S-NSSAI for the VPLMN depending on the use case. Please see below the answer to Q2.

Question 2: If the answer to question 1 is yes, could SA2 further clarify the conditions under which it is optional to provide the mapped S-NSSAI.

SA2 answer: if the S-NSSAI_2 is part of the UE subscribed S-NSSAIs (received in the VPLMN from the UDM), the VPLMN does not need to provide mapping information, as the UE is configured how to use the S-NSSAI-2 (e.g. in the URSP rules). If, however, the S-NSSAI_2 is not part of the UE subscribed S-NSSAIs and the S-NSSAI_2 is used in the VPLMN as corresponding to S-NSSAI_1, then the VPLMN shall provide mapping information to the UE.

Question 3: If the answer to question 1 is yes, could SA2 further clarify if it is mandatory for the network to provide the mapped S-NSSAI to the UE if the mapped S-NSSAI is known to the network?

SA2 answer: If the S-NSSAI_2 is a local S-NSSAI value in the VPLMN (i.e. not part of the UE subscribed S-NSSAIs), the VPLMN shall provide the mapping information, e.g. S-NSSAI_2 maps to the S-NSSAI_1. In this case, it is mandatory to provide the mapping information. 

Question 4: If the answer to question 3 is no, could SA2 further clarify how the UE determines the mapped S-NSSAI in that case?

SA2 answer: If the S-NSSAI_2 is a local S-NSSAI value in the VPLMN (used for S-NSSAI_1 from the HPLMN), then it is mandatory for the VPLMN to provide the mapping information.  Such mapping information is determined in the VPLMN based on Service Level Agreement between the HPLMN and VPLMN (considered to be out of scope of 3GPP).

2. Actions:
To CT1 group.
ACTION: 	SA2 kindly asks CT1 to take into consideration the above answers to the CT1's questions.

3. Date of Next SA2 Meetings:
TSG SA WG2 Meeting 151e	16-20 May 2022
