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1. Overall Description:

SA2 thanks CT3 for their LS. SA2 have discussed it and concluded the following
Question 1:
Is it correct understanding that SMF+PGW-C doesn’t calculate a new PDU session ID at UE handover from MME to ePDG, and vice-versa?
Answer 1:
Correct, the SMF+PGW-C doesn’t calculate a new PDU session ID at UE handover from MME to ePDG, and vice-versa
Question 2: If answer to Q1 is yes, how to resolve the issue raised in bullet 3)?
Answer 2: 
The following is an example of an algorithm that can be defined by stage 3 but it is up to stage 3 to define any such algorithm: when the SMF+PGW-c is to allocate a PDU Session Id on behalf of a UE that does not support N1 mode, it can use the algorithm currently defined in 29.571 
(taking the candidate value = base value 64 for a PDU session established via a MME + EBI of the default  bearer) but the SMF+PGW needs to check at UDM whether this candidate PDU Session Id value is not already in use. If the candidate PDU Session Id value is not already used, the value is used as PDU Session Id; Otherwise the SMF+PGW-c tries to use as candidate value ANY not already used value in the PDU Session Id range from 96 to 111. When the SMF+PGW-c tries any such candidate value, it needs to check at UDM whether this candidate PDU Session Id value is not already in use.

SA2 would, if this algorithm was selected, leave it up to stage 3 to determine how to check at UDM whether a candidate PDU Session Id value is not already in use, for example using a Nudm_UECM_Registration with an indication that UDM shall reject the Nudm_UECM_Registration request if the PDU Session id corresponds to another SMF.


This algorithm implies a trial and error in some cases but these cases are assumed to be rare enough.
Question 3: If answer to Q1 is no, can the SMF+PGW-C update the PDU session ID to the PCF with new calculated value?
Answer 3:
the question is not applicable

2. Actions:

To CT3:
ACTION: 
SA2 kindly asks CT3 to take the above information into account and to provide any necessary feedback (such as any corresponding need to update stage 2 specifications).

3. Date of Next TSG-SA WG2 Meetings:
	
	DATES 
	LOCATION
	CTRY

	SA2#148e
	2021/November 15-19th   
	E-meeting
	any

	SA2#149e
	2022/ February 14-25th   
	E-meeting
	any


ANNEX: extract from 29.571 Table 5.4.2-1 TO BE REMOVED When LS is finalized
	PduSessionId
	integer
	Unsigned integer identifying a PDU session, within the range 0 to 255, as specified in clause 11.2.3.1b, bits 1 to 8, of 3GPP TS 24.007 [13]. If the PDU Session ID is allocated by the Core Network for UEs not supporting N1 mode, reserved range 64 to 95 is used. PDU Session ID within the reserved range is only visible in the Core Network (NOTE).


NOTE:
For a PDN connection established via MME, the PDU Session ID value is set to 64 plus the EPS bearer ID of the default EPS bearer of the PDN connection; for a PDN connection established via ePDG, the PDU Session ID value is set to 80 plus the EPS bearer ID of the default EPS bearer of the PDN connection.
ANNEX: extract from 29.503 Figure 5.3.2.2.4-1: SMF registration, TO BE REMOVED When LS is finalized
2b.
If the individual resource exists, on success, the UDM updates the resource by replacing it with the received resource information, and responds with "200 OK" with the message body containing a representation of the updated Individual SmfRegistration resource.


If the new SMF is not in the same SMF Set as the old SMF, the UDM shall invoke the Deregistration Notification service operation towards the old SMF using the callback URI provided by the old SMF.
�The ANNEX of this LS is provided for information and is meant to be removed





