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1. Overall Description:
SA2 thanks CT3 for the LS on the LCS subscription request's input parameters from an AF via NEF.

CT3 wrote:
"Q1:	Should these parameters, i.e. "LCS Service Type" and the "External Client Type", be provided by an AF to the NEF when creating an LCS monitoring event subscription? This would enable the NEF to provide them to the GMLC in the Ngmlc_Location_ProvideLocation request."
SA2 answer:
No. NEF shall deduce the two parameters from the AF request and provide them to the GMLC. This is consistent with the Mobile Location Protocol (MLP) from LCS Client. These two parameters are not included in MLP request, GMLC still processes and stores the "LCS Service Type" and the "External Client Type" parameters as specified in Clause 7.2.1 in TS 23.273.
"LCS Service Type" and the "External Client Type" are not two separate concepts. "External Client Type" is an attribute of the requesting client; "LCS Service Type" describes the request itself. Table 7.2.1-1 in 23.273 indicates the allowed "LCS Service Type" for each "External Client Type".

CT3 wrote:
" Q2:	If the answer to the Q1 is yes, what is the behaviour of the NEF and GMLC when receiving these parameters? What are the checks, if any, that need to be performed?"
SA2 answer:
When NEF forwards the parameters to GMLC, GMLC performs dedicated logic according to each External Client Type and performs cross-check of External Client Types and LCS Service Types. 
Each External Client Type's processing logic depends on different regulations and business agreements with the AF client.
[bookmark: _GoBack]GMLC also checks that only specific LCS Client Type is allowed to perform some LCS Service Types.

CT3 wrote:
" Q3:	If the answer to Q1 is no, then how these parameters are derived by the NEF? Should these parameters only be stored and derived by the GMLC? In this case, this would mean that these parameters should be removed from the list of possible input parameters to be provided by the NEF in the Ngmlc_Location_ProvideLocation request."
SA2 answer:
As per clause 4.3.9 of TS 23.273, NEF ‘Support authorization of LCS request from the AF’, NEF shall derive the LCS Client Type from the incoming request parameters during the authorization process. External LCS Client identity should have its specific LCS Client Types. 
NEF may also derive the LCS Service Type from the attributes of the request. When such deduction is not conclusive, default LCS Service Type or absent value shall be used.


2. Actions:

To CT3:

ACTION: 
SA2 kindly asks CT3 to take the SA2 answer into account.
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