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Broadband Forum Liaison To: 
3GPP Liaison Coordinator 3GPPLiaison@etsi.org
3GPP TSG SA WG2  
Puneet Jain, 3GPP SA2 Chairman puneet.jain@intel.com

CC:
Bernie McKibben  b.mckibben@cablelabs.com
Belal Hamzeh  b.hamzeh@cablelabs.com

From:
Lincoln Lavoie, Broadband Forum (BBF) Technical Committee Chair lylavoie@iol.unh.edu  
Liaison Communicated By: 
Manuel Paul, BBF liaison officer to 3GPP manuel.paul@telekom.de
Date: October 1st, 2020
Subject: Your liaison S2-2005917 

[bookmark: _Hlk521881588]Dear colleagues, 

We have considered the questions in your recent liaison, S2-2005917,   and would offer the following reply:

· Q1: Does BBF consider that the support for such 5G-RG(s) needs to be specified or does BBF plan to mandate that a 5G RG that supports MA PDU Session shall support MA PDU Session both over NR/5GC and LTE/EPC , if LTE/EPC is supported. 
A: We would require support for both NR/5GC and LTE/EPC
· Q2: If the 5G-RG does not support MA PDU session simultaneously over LTE/EPC and wireline access, when 3GPP access of a MA PDU Session is handed over from NR to LTE/EPC should the wireline or the wireless access of the MA PDU Session be released? 
A: We would prefer that the wireless access of the MA PDU session be released.
· Q3: Does BBF have any preference on whether the release (see Q2) of the access should be initiated by the 5G RG or by the network (5GC)?
A: We would prefer network initiated release.

You have also advised us in liaison that with respect to DHCP, 3GPP does not go beyond referring to the relevant IETF RFCs. We do have three concerns at the present time:
1. That a lease associated with a PDU session would be required to have a common lifetime and fate share with the PDU session. This has implications with respect to coordination between an SMF and any external server.
2. That a DHCP server will need to accept and process DHCPv6 relay forward headers inserted by the access node as per RFC 6221 and by an AGF as a DHCPv6 relay.
3. That a DHCP server will accept an DHCPv4 unicast message with a non-zero GIADDR.

A further query would be if there is a situation where for an IPv6 or IPv4/v6 session that an SMF does not originate a router advertisement. Our read of section 5.8.2.2.3 of TS23.501 suggests some ambiguity.
We also note that as specified in clause 5.16 of TS 29.244 support for framed routes by a UPF would be appear to be optional as support is specifically indicated in the UPF functional features IE . For our purposes we would require UPF support of framed routes to be mandatory and would indicate that in our next revision of our specifications.

We look forward to continuing our fruitful relationship.

Thanks,
Lincoln Lavoie
Broadband Forum Technical Committee Chair

CC:
liaisons@broadband-forum.org 
 
Robin Mersh, Broadband Forum CEO rmersh@broadband-forum.org 
April Nowicki, Broadband Forum Member Support Manager anowicki@broadband-forum.org 
David Allan, Broadband Forum WWC Work Area Director david.i.allan@ericsson.com 
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