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1	Overall description
SA2 thanks SA6 for their LS in S6-200617/ S2-2003534.
SA2 would like to provide the following answers to the questions in the LS.
As part of the Edge Configuration Server Provisioning response to the Edge Enabler Client, the Edge Configuration Server may provision the Edge Enabler Client with "EDN connection info" which includes a DNN (or APN). It is SA6’s understanding that a UE Application may provide a DNN.  (TS 23.503 makes the following statement about the DNN field of a Traffic Descriptor: "This is matched against the DNN information provided by the application.").
Q1: SA6 kindly requests that SA2 comment on whether SA6’s understanding that a UE Application may provide a DNN is correct?
A1: SA2 confirms that an application client in the UE can provide a DNN. If provided, this parameter can be used as input to the URSP rules.
During SA6#36-BIS-e meeting, it was discussed in context of S6-200460 the proposal that "EDN connection info" also include S-NSSAI and DSCP markings that should be used for the connection with the EAS. It was recognized that in edge scenarios a potential conflict may arise between what is indicated in the EDN connection info and the URSP rules provided.
SA6 is aware that use of provisioning or configuration of URSP rules is optional by the operator.
TS 23.503 also states: "The ANDSP and URSP may be pre-configured in the UE or may be provisioned to UE from PCF." 
SA6 thinks that it is necessary to provision the Edge Enabler Client with Data Network Connectivity information in case URSP rules, ANDSP rules or UE local configuration are not configured or provisioned. SA6 is seeking advice from SA2 on how to handle the scenario when parameters provisioned by Edge Configuration Server create a conflict with URSP rules, ANDSP rules or UE local configuration.
Q2: SA6 kindly requests that SA2 comment on how to handle the scenario when parameters provisioned by Edge Configuration Server create a conflict with URSP rules, ANDSP rules or UE local configuration?
A2: From the referenced document (S6-200460) SA2 understands that the question on potential conflict is related to the following parameters: DNN, S-NSSAI and DSCP marking.
Regarding DSCP, SA2 would like to point out that the DSCP marking is not part of the URSP rules. It is only used in the IP packet filter rules for binding of uplink packets with the appropriate QoS Flow. Therefore, SA2 sees no conflict with respect to the DSCP marking.
Regarding DNN and S-NSSAI, SA2 agrees that there is a potential conflict when the UE is configured with URSP rules by the PCF. According to Rel-16 specifications, when both URSP rules provisioned by the PCF and pre-configured URSP rules are present in the UE, the UE uses only the former, as per the following excerpt from TS 23.503 clause 6.6.2.2:
Only the URSP rules provisioned by the PCF is used by the UE, if both URSP rules provisioned by the PCF and pre-configured URSP rules are present. If no URSP rule is provisioned by the PCF, and the UE has pre-configured rules configured in both the USIM and ME, then only the pre-configured URSP rules configured in the USIM is used.
As a consequence, should the Data Network Connectivity parameter be considered (and formatted) as a pre-configured URSP rule, the UE would simply disregard it in presence of URSP rules provisioned by the PCF.
SA2 believes that a finer grain analysis is needed to determine how the conflict can be handled. SA2 notes that the URSP rule is defined in such a way that it can be used to match either occasional IP packets (e.g. DNS requests) or act on every data packet (e.g. with Traffic Descriptor based on IP 3-tuple). On the other hand, SA2 has no clear understanding on how the EEC interacts with the application clients in the UE.
In order to determine how the conflict between Data Network Connectivity parameters and URSP rules can be handled SA2 thinks the following points need to be understood first:
1.	whether EEC is used only for edge-aware application clients? [the relevance of this question is that the conflict would exist only for edge-aware application clients]
2.	whether upon reception of the Data Network Connectivity parameters the EEC instructs all concerned edge-aware application clients in the UE which DNN to use when making a request (as per answer to Q1)? [the relevance of this question is to confirm whether the conflict on the DNN parameter can be resolved e.g. by overriding URSP rules when the DNN is provided by the application client]
3.	what is the assumption about the ECS ownership (mobile network operator vs 3rd party)? [the relevance of this question is that provisioning of Edge Data Connectivity parameters from a 3rd party may bring additional complexity]
SA2 would like to note that the reference to S6-200460 was a bit confusing because that document seems to focus on the EDGE1 (EEC – EES) reference point, whereas Q2 seems to focus on EDGE4 (EEC – ECS). The SA2 answer to Q2 provided above focuses on EDGE4 only.
Q3: SA6 kindly requests that SA2 comment on whether S-NSSAI can be provisioned by 3rd party via the application layer?
A3: It is not clear whether Q3 refers to the provisioning of S-NSSAI proper or the S-NSSAI as part of the URSP rules, therefore in its answer SA2 proposes to address both.
The S-NSSAI parameter is provisioned in the UE by the 5GC (refer to TS 23.501 clause 5.15.4.1):
-	a Configured NSSAI may be configured by a Serving PLMN as part of Registration procedure that applies only to this Serving PLMN, or
-	a Default Configured NSSAI may be configured by the HPLMN (using the procedure described in TS 23.502 clause 4.20) that applies to any PLMNs for which no specific Configured NSSAI has been provided to the UE.
SA2 would like to discourage any architectural assumptions that would rely on Configured S-NSSAI of Default Configured NSSAI being provisioned by an entity other than the Serving PLMN or the HPLMN, respectively.
On the other hand, the use of specific S-NSSAI can be provisioned in the UE as part of the Route Selection Descriptor in the URSP rule. The UE may be provisioned with URSP rules by PCF of the HPLMN or can be preconfigured in the UE. The case of preconfigured URSP rules might as well include a scenario where the URSP rules are configured by a 3rd party, however, when both URSP rules provisioned by the PCF and pre-configured URSP rules are present in the UE, the UE uses only the former (as previously explained in the answer to Q2).
2	Actions
To SA6 
ACTION: 	SA2 kindly asks SA6 to take into consideration the feedback provided above.
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