3GPP TSG-SA WG2 Meeting #136AH





S2-2000741
13-17 January 2020, Incheon, Korea

Source:
Intel
Title:
EHPLMN and Dual registration

Agenda item:
6.2
Document for:
Discussion and Decision
Introduction 

CT1 has sent an LS to SA2 (S2-200022) on Dual registration requirements for E-HPLMNs (Equivalent HPLMNs). CT1 has indicated that at CT1#120, CT1 agreed a Rel-16 CR to TS 24.501 on "EHPLMN and Dual registration" (CR #1603, C1-196447).

In this context regarding the requirements for dual-Registration mode and specifically for the scope of the indication of support of interworking without N26, TS 23.501, subclause 5.17.2.3.1 states the following:
"The indication that interworking without N26 is supported for the entire Registered PLMN and for PLMNs equivalent to the Registered PLMN that are available in the Registration Area. The same indication is provided to all UEs served by the same PLMN. UEs that operate in interworking without N26 may use this indication to decide whether to register early in the target system.
CT1 is asking regarding the interpretation of the wording "PLMNs equivalent to the Registered PLMN" in the above sentence in TS 23.501 and whether it is referring to:
i)
the list of equivalent PLMNs;

ii) 
the list of EHPLMNs; or

iii)
the combination of lists i) and ii)

and also to clarify the stage 2 requirements for the support indication of interworking without N26 in TS 23.501.

In the present paper we discuss the stage-2 requirements related to above interpretation and also highlight backwards compatibility issues related to the interpretation.

1] Interpretation of "PLMNs equivalent to the Registered PLMN"
Dual-registration mode can only work properly if this feature is supported both by the EPC connected to the E-UTRAN and the 5GCN connected to the NG-RAN. According to stage 2, TS 23.501, subclause 5.17.2.3.1, the network indicates during the initial registration procedure or EPS attach procedure whether it supports "interworking without N26 interface" (i.e. whether it supports dual-registration mode). Regarding the scope of this support stage 2 specifies:

"The indication that interworking without N26 is supported for the entire Registered PLMN and for PLMNs equivalent to the Registered PLMN that are available in the Registration Area. The same indication is provided to all UEs served by the same PLMN. UEs that operate in interworking without N26 may use this indication to decide whether to register early in the target system. UEs that only support single registration mode may use this indication as described in clause 5.17.2.3.2. UE that support dual registration mode uses this indication as described in clause 5.17.2.3.3."
It is clear from the above, that there is nothing mentioned in stage-2 specifications regarding the support of dual-registration mode in E-HPLMNs (Equivalent HPLMNs) – which are generally different from equivalent PLMNs (= "PLMNs equivalent to the Registered PLMN").

Equivalent PLMNs indicate the list of PLMNs which are signalled by the AMF in the Registration Accept message and which indicate PLMNs “equivalent to the registered PLMN regarding PLMN selection, cell selection/re-selection and handover” (see TS 22.011, subclause 3.2.2.1).

On the other hand, there is also the list of Equivalent HPLMNs (E-HPLMNs) which can be configured on the USIM (by the HPLMN operator) and which indicates PLMNs that "shall be treated as the HPLMN in all the network and cell selection procedures" (see TS 22.011, subclause 3.2.2.1).

Observation 1: The wording "PLMNs equivalent to the Registered PLMN" in TS 23.501 refers to the list of equivalent PLMNs, i.e. option i) in the CT1 LS.
2] Requirements for scope of the indication of support of interworking without N26
There may be use cases and deployment scenarios wherein the stage-2 requirements may need to be extended to support E-HPLMNs for dual registration cases. Consider an operator with a PLMN A including both a 4G and a 5G RAN. This operator recently merged with the operator of PLMN B which only includes a 4G RAN. So far, the networks are operated completely independently, e.g. PLMN A does not indicate PLMN B as equivalent PLMN and vice versa. But in order to improve the overall network coverage for subscribers, the operator has configured PLMN A and B on the USIMs as EHPLMNs.
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Now the operator would like to offer operation in dual-registration mode to the subscribers of PLMN B (i.e. dual-registration to 4G PLMN B + 5G PLMN A). This can be achieved by extending the requirements for the scope of the indication of support of interworking without N26 to cover E-HPLMNs as well.

However, note that in roaming scenarios the network capabilities of E-HPLMNs can be quite different than those of equivalent PLMNs based on geography, spectrum available, bands supported, etc. and it may or may not be feasible to support dual registration across all E-HPLMNs in roaming scenarios. Also, it is essential for the UE to know in advance whether the core network of the second PLMN+RAT supports dual-registration mode or not, for good user experience. Otherwise if the UE does not know this, and if it tries to just register with second PLMN and RAT, then the first registration and all PDN connections associated with it will be gone. As such it is not feasible for a UE to find out about dual-registation capabilities using trial and error and remember this information in implementation specific manner across power cycle etc.
As such it is up to SA2 and operators to make a decision about extending this capability to support E-HPLMNs.
Observation 2: There are use cases which require the scope of the indication of support of interworking without N26 in TS 23.501, subclause 5.17.2.3.1, to be extended to cover E-HPLMNs (Equivalent HPLMNs) as well. However, there may be issues in extending this capability to cover all E-HPLMNs in roaming scenarios. A UE implementation specific solution to discover this capability of support of interworking without N26 for dual registration is not a good approach.
3] Backwards compatibility

Now one could try and simply extend the stage 2 requirement above for E-HPLMNs as well. However, such a change applied from Rel-16 onwards only would not be backwards compatible. 

Consider another scenario which is similar to above scenario, but this time we assume that the EPC and the 5GCN of PLMN A support dual-registration mode, but the EPC of PLMN B does not support dual registration mode. As the operator wants to offer dual-registration mode to the subscribers of PLMN A, the EPC and 5GCN of PLMN A have been configured to signal "interworking without N26 interface supported". 

In this case once a Rel‑16 UE has registered with PLMN A and received the indication that interworking without N26 is supported, it would erroneously assume that PLMN B also supports this interworking.
Observation 3: The most 'obvious' enhancement of the stage 2 requirements (as shown above) is not backwards compatible, i.e. if the requirement for the scope of the indication of support of interworking without N26 to cover E-HPLMNs is applied from Rel-16 onwards only, it can create interoperability problems between a Rel‑16 UE and certain Rel-15 configurations.

Conclusion

Based on the incoming LS from CT1 and the above discussions, we have the following observations:

Observation 1: The wording "PLMNs equivalent to the Registered PLMN" in TS 23.501 refers to the list of equivalent PLMNs, i.e. option i) in the CT1 LS.
Observation 2: There are use cases which require the scope of the indication of support of interworking without N26 in TS 23.501, subclause 5.17.2.3.1, to be extended to cover E-HPLMNs (Equivalent HPLMNs) as well. However, there may be difficulties in extending this capability to all E-HPLMNs in roaming scenarios. A UE implementation specific solution to discover this capability of support of interworking without N26 is not a good approach.

Observation 3: The most 'obvious' enhancement of the stage 2 requirements (as shown above) is not backwards compatible, i.e. if the requirement for the scope of the indication of support of interworking without N26 to cover E-HPLMNs is applied from Rel-16 onwards only, it can create interoperability problems between a Rel‑16 UE and certain Rel-15 configurations.

Proposal 1: SA2 should reply to CT1 that the wording, "PLMNs equivalent to the Registered PLMN" in TS 23.501 refers to the list of equivalent PLMNs, i.e. option i) in the CT1 LS.

Proposal 2: Based on Observation 2, SA2 should discuss the feasibility of extending the scope of the indication of support of interworking without N26 in TS 23.501, subclause 5.17.2.3.1, to cover E-HPLMNs (Equivalent HPLMNs). 

a) If SA2 does decide to extend the scope to cover E-HPLMNs, then Intel CRs in S2-200745 and S2-200749 should be considered. 

b) If SA2 decides not to extend the scope to cover E-HPLMNs, then changes due to the agreed CT1 Rel-16 CR to TS 24.501 on "EHPLMN and Dual registration" (CR #1603, C1-196447) should be rolled back.

SA2 needs to indicate this in LS to CT1, and S2-200750 can be taken as the basis for that.
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