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1. Overall Description:

SA2 thanks CT3 for their LS on 3GPP PS Data Off Support, and would like to provide the following answers:
1. CT3 notices that the handling of pre-defined PCC rules that do not belong to the list of 3GPP PS Data Off Exempt services to support 3GPP PS data off is not defined in stage 2. Some companies in CT3 have concerns that deactivation and re-activation of these pre-defined PCC rules when the PS data off status is changed will initiate the bearer signalling.
(SA2 Answer): Pre-defined rules could also be associated services that do not belong to 3GPP PS Data Off Exempt services. Here is an example:
A PDN connection is established, Data Off is not activated, 4 services controlled by 4 PCC rules are allowed:

Service 1:  controlled by dynamic PCC rule 1, Data Off exempted

Service 2:  controlled by dynamic PCC rule 2, not Data Off exempted

Service 3:  controlled by predefined PCC rule 3, Data Off exempted 

Service 4:  controlled by predefined PCC rule 4, not Data Off exempted

When Data Off is activated, 

Service 1 &3 are not affected, i.e. dynamic PCC rule 1 and predefined PCC rule 3 are not affected.

Service 2 & 4 are affected. 
Packets of Service 2 could be prevented by PCRF setting gate status of the dynamic PCC rule 2 to “closed” or by PCRF removing the dynamic PCC rule which is a proposed answer to Q2. 
Packets of Service 4 is prevented by PCRF deactivating (i.e. removing) predefined PCC rule 4. 
If dedicated bearer activation is expected at activation of a predefined PCC rule controlling services that doesn’t belong to 3GPP PS Data Off Exempt service, deactivation/removal of those predefined PCC rules at Data Off activation will result in deletion of dedicated bearers. The deletion of dedicated bearer, on one hand, will result in bearer signalling, but on the other hand it can save network resource, particularly when the deactivation of the predefined PCC rules result in the release of GBR dedicated bearers. Operator policy can decide whether to use predefined PCC rules for controlling services that do not belong to 3GPP PS Data Off Exempt services. S2-17xxxx to TS 23.203 is submitted to add the support.
2. Since the de-activation of pre-defined PCC rules that belong to the list of 3GPP PS Data Off Exempt service has been defined when the 3GPP PS Data Off is activated in TS 23.203, can stage 2 also support to remove the dynamic PCC rules that do not belong to the list of 3GPP PS Data Off Exempt service when the 3GPP PS Data Off is activated?
(SA2 Answer): Dynamic PCC rules associated with services that do not belong to 3GPP PS Data Off services could also be removed at Data Off activation based on operator policy so that GBR dedicated bearer if any associated with these rules can be released to save network resource. S2-17xxxx to TS 23.203 is submitted to add the support. 
3. The text in 23.203 contains the following requirements: "When the PCRF is informed about the activation of 3GPP PS Data Off, it shall set the gate status to “closed” for the downlink direction in all active PCC rules not belonging to the list of 3GPP PS Data Off Exempt Services. In addition, the PCRF shall install or activate PCC rules for every service from the list of 3GPP PS Data Off Exempt Services for which no PCC rule is active." 

CT3 would like to ask if this also applies to PCC rule with GBR QoS?  If only the gates are closed for non data-off exempt services expensive resources would remain reserved. If GBR PCC rules are immediately installed for Data-off exempt services, although there is no ongoing service and no related service information is received over Rx, expensive resources would be reserved for a long time.
(SA2 Answer): Refer also to response on Q2 above, it’s up to the operator policy at Data Off activation whether to modify gate status to “closed” for GBR PCC rules associated with services that do not belong to 3GPP PS Data Off Exempt Services, or to deactivate/remove those PCC rules.

When Data Off status is “activated” in PCRF, upon reception of service information over Rx, PCRF will check if the requested service belongs to the list of 3GPP Data Off Exempt Services and take appropriate action based on operator policy. 
For Data Off exempted services that require Rx interaction to build dynamic PCC rules, NO PCC rules shall be activated/installed at Data Off activation if there is NO service information received over Rx. 

Additionally, the statement “In addition, the PCRF shall install or activate PCC rules for every service from the list of 3GPP PS Data Off Exempt Services for which no PCC rule is active" is not correct for a service that is allowed at all time and included in the exempt list but the application logic hasn’t triggered the activation of any corresponding PCC rule yet. Besides, this statement is quite implementation oriented. It’s proposed to remove this statement from TS23.203. 

4. The above procedures also assume that TFT information is available when PS data off is activated. This may not be the case for data-off exempt services where dynamic service information including TFT filters are received over Rx while data off is activated.

(SA2 Answer): See the answer to Q3. 

2. Actions:
ACTION: 

S2-17xxxx to TS 23.203 is submitted proposing the changes.
CT3 to take the above into consideration during their work. 
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