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1. Overall Description:

SA2 thanks CT4 for their LS on eDECOR with regards to DCN Identification/encoding and possible DNS procedures impact. SA2 would like to provide the following answers:
Q1: 
CT4 understands that in DECOR, for a Home Routed scenario, the MME/SGSN should use the UE usage type as received from the HSS to select a PGW in the HPLMN for an inbound roamer. To serve those inbound roamers with an operator specific UE usage type in a desired DCN requires roaming agreement among operators, so that the MME/SGSN in the VPLMN is able to make a right DCN selection. Can SA2 confirm CT4's understanding?

Answer:
 The UE Usage Type in the HSS is unique for a given UE. Either the UE Usage Type value is PLMN specific and it is solely used and valid in the Home PLMN, or the UE Usage Type value is standardized and it can be used in both roaming and non-roaming cases. Moreover, The DCN is computed by the MME/SGSN based on the standardized UE Usage Type, on local policy and on local UE context information, and hence is only valid in the VPLMN: a given DCN-ID value has different meanings in different PLMNs. Therefore, the DCN selection when the UE is roaming, does not require roaming agreements for. For the selection of the SGW and the PGW, see below.
Q2:
For scenarios other than Home Routed roaming, should the SGW/PGW selection be done based only on the DCN-ID, which is mapped from the UE Usage Type?

Answer:
As stated in TS 23.401 in clause 4.3.25.1, valid for both roaming and non-roaming cases, "The dedicated MME/SGSN that serves the UE selects a dedicated S-GW and P-GW based on UE Usage Type" i.e. in an given DCN, a SGW or a PGW may serve only certain UE Usage Types of that DCN. Therefore the DNS procedure shall include the UE Usage Type as an input. This was the only reason for adding the UE Usage Type in Reroute NAS Message Request (see CR 2921r2 to TS 23.401) and in Forward Relocation Request ( see CR 2915 to TS 23.401).
TS 23.401 also states "When UEs with the same UE Usage type are served by multiple DCNs, it shall also be possible to select the PDN GW belonging to the DCN serving the particular UE". This is obviously only valid in the case the PGW is in the same PLMN as the registered PLMN (i.e. non-roaming and LBO cases), because the DCN-ID is only valid in the registered PLMN. In roaming cases, the PGW can only be selected by the UE Usage Type, and this is done via using the DNS in the Home PLMN (the RPLMN DNS used as a proxy).
Q3:
CT4 understands that all the MME/SGSNs in a same PLMN shall support the same "UE Usage Type to DCN mapping" for DECOR and eDECOR to work properly. Can SA2 confirm CT4 understanding?

Answer:
Yes.
Q4:
Should the range of DCN-ID values be larger than the range of UE Usage type values (256)?


What should be the proper range for DCN ID to cover the DCNs for all applicable scenarios?
Answer:
 There is no need and it is not desirable to extend the range of the DCN-ID for the following reasons: 

· a DCN-ID is only valid in the PLMN the UE is camping on. Hence DCN-ID only identifies DCN in one PLMN;

· Load balancing between MMEs of the same MME pool area is handled per DCN i.e. there is a Weight Factor per DCN, which is set according to the capacity of an MME node for a specific DCN. It would not be reasonable to apply load balancing with too many DCNs.
-
an SGW or a PGW in the same PLMN can be selected within the DCN thanks to the UE Usage Type.
-
in home routed roaming case, as only valid in the VPLMN, the DCN-ID cannot be used for PGW selection.

2. Actions:

To CT4 group.

ACTION: 
SA2 kindly asks CT4 to take the above information into account for their specification work.
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