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1. Overall Description:

SA2 thanks CT4 for their LS on DECOR and eDECOR with regards to DCN Identification/encoding and possible DNS procedures impact. SA2 would like to provide the following answers:
Q1: 
CT4 understands that in DECOR, for a Home Routed scenario, the MME/SGSN should use the UE usage type as received from the HSS to select a PGW in the HPLMN for an inbound roamer. To serve those inbound roamers with an operator specific UE usage type in a desired DCN requires roaming agreement among operators, so that the MME/SGSN in the VPLMN is able to make a right DCN selection. Can SA2 confirm CT4's understanding?

Answer:
 Yes, in existing specifications, the UE Usage Type received by the VPLMN is either (a) the standardized UE Usage Type, or (b) the operator-specific UE Usage Type when the VPLMN has roaming agreements with HPLMN. In order to select the PGW in the desired DCN even in the case the VPLMN has no UE Usage Type specific roaming agreements, SA2 has agreed that the HPLMN may provide both the standardized UE Usage Type and the operator-specific UE Usage Type: with this, the MME can select the SGW using the standardized UE Usage Type, and select the PGW in the HPLMN (using HPLMN DNS) with the operator-specific UE Usage Type and the APN, without the need for UE Usage Type specific roaming agreements. When no operator-specific UE Usage Type is provided by the HPLMN, the PGW is selected using the standardized UE Usage Type instead.
Q2:
For scenarios other than Home Routed roaming, should the SGW/PGW selection be done based only on the DCN-ID, which is mapped from the UE Usage Type?

Answer:
The selection of SGW/PGW was specified in Rel-13 and is based on "the operator configured (UE Usage Type to DCN) mapping, other locally configured operator's policies and the UE related context information available at the serving network, e.g. information about roaming", as specified in TS 23.401 clause 4.3.25.1. The "UE Usage Type to DCN mapping" (i.e. the “Mapped UE Usage Type” input of the DNS query) is therefore only derived from network parameters.  This is valid in both Rel-13 and Rel-14 for both supporting and not supporting UEs. The DCN-ID parameter in UE and RAN was introduced in Rel-14 only to prevent DECOR rerouting, and is not used to select the SGW or the PGW. 
Q3:
CT4 understands that all the MME/SGSNs in a same PLMN shall support the same "UE Usage Type to DCN mapping" for DECOR and eDECOR to work properly. Can SA2 confirm CT4 understanding?

Answer:
Yes in case of homogeneous deployment of DCNs. For heterogeneous deployment of DCNs where the number of DCNs in one area is different from another area, the mappings may be different in MME/SGSNs serving those areas. However, Note 1 in clause 4.3.25.1 of 3GPP TS23.401 states that Heterogeneous or partial deployment of DCNs are not recommended as it might lead to redirections and an increased re-attach rate in the network.  
Q4:
Should the range of DCN-ID values be larger than the range of UE Usage type values (256)?


What should be the proper range for DCN ID to cover the DCNs for all applicable scenarios?
Answer:
As indicated above, the SGW and PGW are not selected using the DCN-ID but the "operator configured UE Usage Type to DCN mapping" (i.e. the “Mapped UE Usage Type” input of the DNS query). In non-roaming and home routed roaming cases: 

-
the selection of the PGW, which is based on both operator-specific UE Usage Type (if available)/standardized UE Usage Type and the APN, is sufficient for per-usage per-enterprise PGW selection;

-
the selection of the SGW, which is only based on the “Mapped UE Usage Type”, which may reflect the ID of the DCN when different DCNs may exist for the same UE Usage Type, might not sufficient in the case of the need for per-enterprise or per administration set of SGWs. Therefore, and only if such use cases are confirmed by operators, SA2 would agree on the need to extend the size of the “Mapped UE Usage Type”.
Moreover, SA2 has agreed to replace the DCN-ID used by the UE and the RAN by a “Dedicated Serving Node Type identity” (DSN-ID) that would be used by the RAN only to select an MME that does not lead to DECOR re-routing: since the proportion of single-DCN MMEs would be quite low, otherwise MME loadsharing would not be operationally viable, the DSN-ID range is expected to be quite low as well. More details are captured in the Rel-14 CR. 
2. Actions:

To CT4 group.

ACTION: 
SA2 kindly asks CT4 to take the above information into account for their specification work.
To CT1, RAN2 and RAN3 groups.

ACTION: 
SA2 kindly asks CT1, RAN2 and RAN3 to take the information and the corresponding CR on the replacement of the DCN-ID into account for their specification work. SA2 recommends that the size of the new “Dedicated Serving Node Type identity” replacing the DCN-ID should be compatible with the MME loadsharing feature, which is part of the eDECOR work item.
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