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Abstract of the contribution:
This contribution discusses several questions related to CT4 LS (S2-152154/C4-151055) on handover procedures without the dynamic PGW ID.
Discussion
CT4 LS (S2-152154/C4-151055) on handover procedures without the dynamic PGW ID is received. It points out that when a UE performs handover procedure but is not allowed based on its subscription, the network behaviour is not clear. To answer the questions proposed by CT4, maybe we need to discuss the following two questions first:

Q1: Whether handover procedure is always with IP address preservation?
According to the following description in TS 23.402 clause 4.1.3.2.3 IP Mobility Management Selection on Handover between accesses, it seems that handover between non-3GPP and 3GPP access can happen without IP address preservation.
On handover to non-3GPP accesses, the IPMS decision is performed as described in the following:
c.
If the UE indicates DSMIPv6 support only and the network does not support DSMIPv6, then NBM is used for providing basic connectivity to the existing PDN GW if NBM is supported by the trusted non-3GPP access network or ePDG. In this case, the decision for IP address preservation is made as per PMIPv6 specification, (RFC 5213 [8]) or according to clause 8.6 for GTP.
f.
If the UE does not indicate any capabilities, then NBM is used for establishing connectivity if NBM is supported by the trusted non-3GPP access network or ePDG. In this case, the decision for IP address preservation is made as per PMIPv6 specification, (RFC 5213 [8]) or according to clause 8.6 for GTP.
NOTE 1:
In case of bullet c and f, PMIPv6 specification allows two options:

a)
Preserve the IP address based on a timer; If the connection through the old access system is not torn down before the timer expires then a new prefix is assigned, or

b)
Immediately assign a new prefix.

This decision can be based on operator's policies.

On handover to 3GPP access, the only decision that needs to be made is whether IP address preservation needs to be provided or not.
However, there is no flow description for handover procedure without IP address preservation in TS 23.401 and TS 23.402.
Proposal 1: A successful handover procedure is always with IP address preservation when GTP based S2a/S2b is used. When PMIPv6 based S2a/S2b is used, IPMS decision during handover procedure is performed as described in TS 23.402 clause 4.1.3.2.3.
Q2: In which scenario handover without IP address preservation could happen?

Possible scenario 1) no PGW identity information is received from the HSS during handover procedure. 

In this case, the IP address preservation cannot be guaranteed. SA2 already claim that this is an error case. It is more suitable for the non-3GPP access network/ePDG to reject this handover request. If it is accepted, a SA2 CR may be generated for clarification.
Possible scenario 2) the PGW has UE context but refused to allocate the same IP address to the UE

This scenario happens according to bullet c and f when PMIPv6 is used as described in TS 23.402 clause 4.1.3.2.3. 
Note: When the PGW has no UE context stored during handover procedure, the PGW shall reject the handover procedure as described in TS 29.274.

Proposal 2: When no PGW identity information is received from the HSS during handover procedure, the handover request shall be rejected. Handover without IP address preservation may happen only in the scenario described in bullet c or f when PMIPv6 is used in TS 23.402 clause 4.1.3.2.3.
Q3: Whether “WLAN offloadability indication” is set depending on the “HO-To-Non-3GPP-Access Not Allowed” in the subscription?

Both of the indications reflect the user subscriptions and thus should be aligned when they are configured.
Proposal 3: It is not possible to configure a PDN connection(s) “offloadable” when the user is configured with “HO-To-Non-3GPP-Access Not Allowed”.
Proposal
It is proposed to discuss the above questions and reply CT4 LS based on the proposals below. Related SA2 CR may be generated for clarification.
Proposal 1: A successful handover procedure is always with IP address preservation when GTP based S2a/S2b is used. When PMIPv6 based S2a/S2b is used, IPMS decision during handover procedure is performed as described in TS 23.402 clause 4.1.3.2.3.

Proposal 2: When no PGW identity information is received from the HSS during handover procedure, the handover request shall be rejected. Handover without IP address preservation may happen only in the scenario described in bullet c or f when PMIPv6 is used in TS 23.402 clause 4.1.3.2.3.

Proposal 3: It is not possible to configure a PDN connection(s) “offloadable” when the user is configured with “HO-To-Non-3GPP-Access Not Allowed”.
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