3GPP TSG SA2 #11

Tdoc S2-000072

Puerto Vallarta, Mexico, 24 - 28 January 2000

TSG-SA Working Group 1 (Services) meeting #5
TSG S1 (99) 869

San Diego, USA 29th Nov – 3rd Dec 1999
Agenda Item: 6.9 

To:
3GPP SA WG2

Cc:
3GPP RAN3, 3GPP RAN2

Source: 
3GPP SA1

Title: 
Answer to LS on SRNS Relocation and handover 

The following questions were addressed to SA1:

1. What is an acceptable transmission break time to the mobile (mute period) for real time services? Should it be assumed that performance should be at least better than GSM?

2. In addition SA1 are asked if it is a requirement to handover to:

a. GPRS release 97 core network? 

b. GPRS release 99 core network for real time services? 

As a result of these questions, the following text will be included in sections 4 and 4.3.1 of TS 22.129:

4
General Principles governing handover requirements

This section describes the general principles governing the operation of UMTS when preparing for and executing handover both within UMTS and to another radio system such as GSM. It also describes the additional concepts required to be included in GSM to allow preparation for and handover to UMTS. As a principle, the requirements on handover characteristics should be according to the network to which the handover is made.
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oos = out of scope of UMTS specifications

1= supporting standards required for UMTS  release 99.

x= supporting standards required, not necessarily for release 99.


GSM-GPRS in the table refers to R97, R98 and R99 GPRS.
For UMTS release 99 means shall be defined which:

1)
enable handover to a GSM network from a UMTS network;

2)
enable handover to a UMTS network from a GSM network.

In both the cases above the GSM network may be operated by either the same network operator as the UMTS network or a different network operator.

Handover of real time PS services between UMTS and GPRS R99 is out of the scope of UMTS R99 phase 1 and shall be considered in subsequent phases. Service continuity of best effort packet services between UMTS and GPRS is required.
4.1
Requirements for Service Capabilities

UMTS standardises service capabilities, not services. As part of the service capabilities it is envisaged that applications may wish to respond to events related to handover that either has occurred, is about to occur or could potentially occur. The service capabilities described in this section should be available at least to UE hosted applications.

The following list is of uses is exemplary and is not intended to be exhaustive:

-
an application may wish to accept or reject offered QoS;

-
an application may wish to cope to the effect that handover has on a service, for example facsimile retransmission;

-
an application may with to preferentially choose radio resources, for purposes such as SoLSA.

It is therefore required that the service capability set available to an application be able to provide an indication that handover has occurred or could occur with information about the type of handover and radio resources involved. The service capabilities should support QoS negotiation.

4.1.1
Support of localised service area (SoLSA)

The UMTS service capability set shall support the Localised Service Area (LSA) concept. It shall facilitate the creation of applications that implement user-dependent radio resource selection based on LSA (e.g. when user is located at his office, radio coverage provided with indoor radio solutions should be preferred). This may cause handover to be take place within UMTS or into other radio systems. Corresponding GSM feature has been specified in GSM 02.43.

4.2
General Operational Considerations

4.2.1
Coverage environment

Mechanisms defined to support handover between UMTS and other radio systems (such as other UMTS modes, other IMT 2000 family members, or GSM) should effectively cope with a number of coverage scenarios:

-
limited UMTS coverage in a 'sea' of  coverage provided by another radio system ,  or vice-versa;

-
selective operation at a geographical boundary, with extensive UMTS coverage on one side and extensive coverage from another radio system on the other side;

-
geographically co-located areas of UMTS coverage and another radio system.

However the standards should impose no restrictions or assumptions on how an operator might deploy or operate the network in both GSM and UMTS.

4.2.2
Inter Operator Handover Issues

Handovers between GSM and UMTS networks operated by different operators should remain an optional feature to implement. It is envisaged that handover would take place due to changing radio conditions caused eg by movement of the terminal causing it toleave the coverage area of a network.

The following networks may be involved with an inter-network handover procedure. These concepts are illustrated in Annex A:

-
the user’s home network, i.e. the operator where the user’s subscription may be found;

-
the user’s visited network  where the subscriber user is currently registered, i.e. the network  where the subscriber user has performed the last successful update location procedure. As long as the subscriber user  is roaming roams within the home network, home and visited network are identical.

-
the user's serving network covering the cell that serves the subscriber. After successful completion of the update location update procedure, the serving network is identical with the visited network. After an inter-network handover, the visited network is different from the serving network until a location update procedure has been successfully completed (excepted the case that the subscriber returns into the visited network).

-
the target network covering candidate target cell(s) for inter-network handover. The target network has overlapping radio coverage with the serving network but not necessarily with the visited network.

The minimum requirements for inter network HO are:

-
continuity of an active call across the handover procedure, where this would be possible for intra-operator handover;

-
charging, billing and accounting for inter-network handover should be according to the principles defined in UMTS 22.15. For R'99 the mechanisms currently used in GSM should be provided as a minimum (charging for handover leg is based on vistited network tariff, etc., settlement between operators is based on bulk metering, etc.);

-
the ability to check with the home network whether the user is permitted to handover  from the visited network to a target network;

-
the decision whether the handover request is accepted must be taken by the target network;

-
invocation of the handover procedure only occurs if the target network provides the radio channel type required for the respective call;

-
the avoidance of "network hopping", i.e. successive handover procedures between neighbouring networks for the same call;

-
the possibility of user notification of inter network HO (eg possible tariff change) when it occurs.

4.2.3
Charging and Network Management

Means shall be standardised which allow charging records to record the time of handover in the case of inter network operator handover. Charging records must be able to reflect the level of service , operation mode (eg. FDD or TDD) and network type afterhandover.

A capability to provide network management information relating to frequency of occurrence and type of handover should be defined.

4.2.4
Cost and efficiency

The UTRAN standards shall facilitate the cost effective implementation both on the network and on the terminal side, of multi mode operation between GSM and UMTS. Impacts on the GSM network shall be minimised. Such handover shall not require user intervention.

4.2.5
Security

Security requirements relating to handover shall be elaborated in a separate document (UMTS 33.21, security requirements), but should embody the principle that handover shall not compromise the security of: the network providing the new radio resources; the (possibly different) network providing the original radio resources; and the terminalUE. The security mechanisms should also cater for appropriate authentication processes and meet the requirements of national administrations in terms of lawful interception.

4.3 Performance Requirements

4.3.1 Temporary degradation of service caused by handover

Any degradation of service during intra UMTS handover or in the case of handover from UMTS to GSM, shall be no worse than during intra GSM handover.

The duration of the discontinuity experienced by PS and CS real time services should be shorter than that in the handover of GSM CS speech calls. 
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