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1
Background
During introduction of Solution #1: SRVCC based eCSFB Solution in Section 5.1 of TR 23.772, some companies had questions on whether this solution is backward compatible to pre-Rel-13 implementations. Some editor notes were introduced and some questions are being asked to CT1 in S2-14xxxx regarding these editor notes. This contribution describes the UE aspects of SRVCC based eCSFB, and proposes some conclusions for the Joint Meeting between SA2 and CT1.
2
Questions and Answers
2.1 
Question 1

2.1.1
Question 1 to CT1:

Can CT1 confirm that the currently specified EMM/MM layers in the UE are not affected by SRVCC based eCSFB as described in subclause 5.1: Solution #1: SRVCC based eCSFB Solution?
2.12
Discussion
EMM sublayer

For both Mobile Originated and Mobile Terminated CSFB, the NAS EMM sublayer is triggered (by MM or CS paging) to initiate Extended Service Request. When initiating Extended Service Request, the NAS EMM sublayer only expects an indication from AS about system change, as defined in Section 5.6.1 of 24.301:
“The UE shall invoke the service request procedure when:

…
d)
the UE in EMM-IDLE or EMM-CONNECTED mode is configured to use CS fallback and has a mobile originating CS fallback request from the upper layer;

e)
the UE in EMM-IDLE mode is configured to use CS fallback and receives a paging request with CN domain indicator set to "CS", or the UE in EMM-CONNECTED mode is configured to use CS fallback and receives a CS SERVICE NOTIFICATION message;”
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Observation: There are no impacts to EMM sublayer for SRVCC based CSFB.

MM sublayer

When the MM sublayer receives an indication that SRVCC handover was performed, the MM sublayer enters the active state, and indicates to the call control that an MM connection establishment due SRVCC was performed, as described in TS 24.008 section 4.5.1.8:

“4.5.1.8
MM connection establishment due to SRVCC or vSRVCC handover
An MM connection can be established locally in the MS due to an SRVCC or vSRVCC handover (see 3GPP TS 23.216 [126]), i.e. without dedicated MM signalling. …
An MS in MM state MM IDLE shall establish the MM connection locally when it receives an indication from lower layers that either a voice only SRVCC handover or a voice and video SRVCC handover was completed successfully.

After completing MM connection establishment, the MM layer shall indicate "MM connection establishment due to SRVCC handover" or "MM connection establishment due to vSRVCC handover" to the upper layer and shall enter state MM CONNECTION ACTIVE.”

Observation: There is no impact to UE MM sublayer for SRVCC based CSFB. 
2.1.3 Proposed conclusion

Answer 1: It is confirmed that Solution 1 in TR 23.772, i.e. SRVCC based eCSFB, does not introduce any impacts in current MM/EMM sub-layers.

2.2
Questions 2 & 3

2.2.1
Questions to CT1:

Question 2: Can CT1 confirm that the case where the UE is handed over to the CS domain via SRVCC when the MS does not have a voice media stream previously carried over the PS domain, or that information is not available, is not specified?

Question 3: In that case, is there any expected UE behaviour? Or, which should the UE behaviour be if that scenario occurs?

2.2.2
Discussion
Section 5.2.4.2 of TS 24.008 describes the call activation for SRVCC:
“5.2.4.2
Call activation for SRVCC

If the MS

-
supports SRVCC and the MS has a voice media stream previously carried over the PS domain that is handed over to the CS domain via SRVCC; or

-
supports SRVCC or vSRVCC and the MS has a voice media stream and a video media stream of a single session previously in S1 mode carried over the PS domain and only the voice media stream is handed over to the CS domain via SRVCC
and the session is in the "confirmed" state (defined in IETF RFC 3261 [137]), and the call control entity in "null" state receives indication "MM connection establishment due to SRVCC handover", the call control entity of the MS shall enter the "active" state and indicate the call establishment to upper layers. The MS and the network shall locally set the TI value of the call to "000" and the TI flag value as in mobile terminated call. If a single voice media stream is handed over and the session is on hold, the setting of the auxiliary state (as defined in 3GPP TS 24.083 [27]) is described in 3GPP TS 24.237 [136].

If the MS supports single radio PS to CS access transfer for calls in alerting state as specified in 3GPP TS 24.237 [136] subclause 12.2.3B, and the MS has a single voice media stream over the PS domain that is handed over to the CS domain via SRVCC and the call control entity in "null" state receives an indication "MM connection establishment due to SRVCC handover" then:
-
the call control entity shall indicate to the upper layers that call establishment is due to SRVCC handover;

-
if the upper layers indicate that the media stream(s) is/are associated with a mobile originated session in the "early" state (defined in IETF RFC 3261 [137]) according to the conditions specified in 3GPP TS 24.237 [136] subclause 12.2.3B.3.2, the call control entity of the MS shall enter the "call delivered" state for this transaction. The MS and the network shall locally set the TI value of the call to "000" and the TI flag value as in mobile originated call; and
-
if the upper layers indicate that the media stream(s) is/are associated with a mobile terminating session in the "early" state (defined in IETF RFC 3261 [137]) according to the conditions specified in 3GPP TS 24.237 [136] subclause 12.2.3B.3.1, the call control entity of the MS shall enter the "call received" state for this transaction. The MS and the network shall locally set the TI value of the call to "000" and the TI flag value as in mobile terminated call.
If the MS has additional voice media streams carried over the PS domain that are handed over to the CS domain via SRVCC, the state for the transactions and the setting of the TI value and TI flag for these additional media streams is described in 3GPP TS 24.237 [136].

If the MS supports multicall, the MS shall locally set SI value to "1" and the MS shall assume that the network does not support multicall. The network shall also locally set SI value to "1".”

The red text above has been brought up in discussions, hinting that this text may mean that there are UE impacts. 

However, there are two important points to consider:

1. The UE behavior described in Section 5.2.4.2 of TS 24.008 is a “positive” requirement, meaning that it only describes the UE behavior when some conditions are met, but does not indicate any UE behavior when the conditions are not met. Therefore, it can be confirmed that the case where the UE is handed over to the CS domain via SRVCC when the MS does not have a voice media stream previously carried over the PS domain, or that information is not available, is not specified
More precisely, there’s no actual text if the condition “MS has a voice media stream previously carried over the PS domain that is handed over to the CS domain” is NOT met. This is not treated as an error case. Therefore, a UE implementation could follow the instructions that follow the condition without actually checking whether there is an ongoing voice media stream. There are no error test cases considered RAN5 either. In fact, the most likely implementation is to follow through with SRVCC procedure even when the condition in red above is not met due to point 2 below.
2. A UE implementation may not have the information “MS has a voice media stream previously carried over the PS domain that is handed over to the CS domain” if the IMS layer is provided by a third party. Therefore, any UE implementation should consider the case where this information is not available to the CC. In that case, the most natural behavior is to assume the MM connection due to SRVCC was performed for a reason and follow with instructions described in section 5.2.4.2, even if the condition above in red is not met or not available. 
Qualcomm can confirm that their implementations would not treat the case of not meeting “MS has a voice media stream previously carried over the PS domain that is handed over to the CS domain” as an error case and would behave as assumed by the SRVCC based eCSFB solution. On the hand, no other vendors have reported that current implementations would not behave as assumed by SRVCC based eCSFB solution.
Observation: Although not clearly specified, the most natural behavior of the Call Control entity is to follow through with the instructions intended for SRVCC, even when no voice media stream was handed over from PS domain to CS domain. 

2.2.3 Proposed conclusion

Answer 2: it is confirmed that the case where the UE is handed over to the CS domain via SRVCC when the MS does not have a voice media stream previously carried over the PS domain, or that information is not available, is not specified.
Answer 3: The most natural behavior of the Call Control entity is to follow through with the instructions intended for SRVCC, even when no voice media stream was handed over from PS domain to CS domain. 
2.3
Question 4
Editor’s Note: As the flow assumes the UE initiates the first call instance upon reception of HO CMD in step 2f, it is FFS whether the UE can send the CM service request and the CS SETUP for a new call without putting the first call on hold at first.

2.3.1 Question to CT1

Question 4: As Solution 1 assumes that the UE initiates the first call instance upon reception of handover command, can the UE send the CM service request and the CS Setup for a new call without putting the first call on hold?
2.3.2 Discussion
In order to put a call on hold, the call needs to actually be “Active”. There are multiple states the Call Center goes through for a call instance before it goes in Active state, as described in TS 24.008 subclause 5.1.1 and 5.1.2. 

In particular, the Active state is only entered when either the network has indicated that the remote used has answered the call (MO call) or the network has awarded the call the called mobile station or there is an IMS session in the “confirmed” state during SRVCC procedure.
From 24.008:

“5.1.2.2.10           Active (N10)

This state exists for a mobile terminating call when the network has awarded the call to the called mobile station. This state exists for a mobile originating call when the network has indicated that the remote user has answered the call.
“
 “5.2.4.2
Call activation for SRVCC

If the MS

-
supports SRVCC and the MS has a voice media stream previously carried over the PS domain that is handed over to the CS domain via SRVCC; or

-
supports SRVCC or vSRVCC and the MS has a voice media stream and a video media stream of a single session previously in S1 mode carried over the PS domain and only the voice media stream is handed over to the CS domain via SRVCC
and the session is in the "confirmed" state (defined in IETF RFC 3261 [137]), and the call control entity in "null" state receives indication "MM connection establishment due to SRVCC handover", the call control entity of the MS shall enter the "active" state and indicate the call establishment to upper layers. The MS and the network shall locally set the TI value of the call to "000" and the TI flag value as in mobile terminated call. If a single voice media stream is handed over and the session is on hold, the setting of the auxiliary state (as defined in 3GPP TS 24.083 [27]) is described in 3GPP TS 24.237 [136].
These two actions will not happen just because SRVCC handover occurred. Furthermore, there is also no IMS session in the “confirmed” state during SRVCC based eCSFB procedure.
Observation 1: For Solution 1, when SRVCC based eCSFB handover occurs, the first call instance is not in “Active” state.
Then, from 24.083

“
2         Call Hold (HOLD)

2.1        Normal operation

2.1.1       Hold and retrieve functions

The hold and retrieve functions are performed on the same MM‑connection.
The hold function is used to put an existing call which is in the active phase in the Call held auxiliary state. By default, it retains the MM‑connection in use and the transaction identifier of the held call for possible subsequent call retrieval.

On receipt of a HOLD message the network shall return a HOLD ACKNOWLEDGE message, provided that the requested function can be performed. The network disconnects any user information path allocated to the active call when putting that call in the Call held auxiliary state. The mobile station disconnects any user information path to the active call and retains the transaction identifier and the MM‑connection when putting that call in the Call held auxiliary state.

“
Therefore, the UE would only initiate the hold request when the call is in active state.
Then, the call only enters “call held” auxiliary status when the hold acknowledge is received from network, i.e., it does not internally enter this state without signalling with network.

From 24.083: 
“The HOLD ACKNOWLEDGE message puts the call in the Call held auxiliary state and indicates that the hold function has been performed”

Observation 2: A Hold request for a call instance is only sent if a call is in “Active” state, and only after network acknowledgement the call enters “call held” auxiliary state. 
Therefore, for Solution 1, given that only the right call instance actually enters Active state, the UE will never generate a hold request and will not enter “call held” auxiliary state for any call instance.

2.3.3 Proposed conclusion

Answer 4: For Solution 1, given that only the right call instance actually enters Active state, the UE will never generate a hold request and will not enter “call held” auxiliary state for any call instance.
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