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JM with CT WG1 on TR 23.772 eCSFB evaluation

TD S2‑144004 / TD C1‑144632 (DISCUSSION) eCSFB questions to CT WG1. (Source: Rapporteur (China Unicom)).
Abstract: Proposes Questions from SA WG2 to CT WG1 regarding eCSFB.

Discussion and conclusion:
This was reviewed and noted.
TD S2‑144164 / TD C1‑144640 (DISCUSSION) UE aspects of eCSFB Solution 1. (Source: Qualcomm Incorporated, China Unicom, Huawei, HiSilicon, CATT, CATR).
Abstract: Discusses expected current UE behaviour in the case of SRVCC based eCSFB (Solution 1).

Discussion and conclusion:
Question 1: Can CT WG1 confirm that the currently specified EMM/MM layers in the UE are not affected by SRVCC based eCSFB as described in clause 5.1: Solution #1: SRVCC based eCSFB Solution?
Answer 1: It is confirmed that Solution 1 in TR 23.772, i.e. SRVCC based eCSFB, does not introduce any impacts in current MM/EMM sub-layers.
Intel commented that there is a need to indicate movement between RATs to allow a linkage between EMM and UE MM sub-layers. Nokia Networks commented that the text aims to indicate that there is no impact on EMM procedures, but there is still an open editor's note which is not addressed here. It was assumed that CT WG1 can move forward with this but more discussion is needed in SA WG2.
Question 2: Can CT WG1 confirm that the case where the UE is handed over to the CS domain via SRVCC when the MS does not have a voice media stream previously carried over the PS domain, or that information is not available, is not specified?
Answer 2: It is confirmed that the case where the UE is handed over to the CS domain via SRVCC when the MS does not have a voice media stream previously carried over the PS domain, or that information is not available, is not specified.
Intel commented that as this does not use the full SRVCC procedures there is no call control or defined state so SA WG2 should not specify that the UE is in Active state. 
Question 3: In that case, is there any expected UE behaviour? Or, which should the UE behaviour be if that scenario occurs?
Answer 3: The most natural behaviour of the Call Control entity is to follow through with the instructions intended for SRVCC, even when no voice media stream was handed over from PS domain to CS domain.
Alcatel-Lucent commented that the behaviour is not specified and anything can happen. Qualcomm clarified that as this is not specified they have tried to indicate what a UE would do in normal circumstances. Mediatek commented that they would like to study this further. China Mobile commented that the answer provided here is the behaviour they would like specified. 
Question 4: As Solution 1 assumes that the UE initiates the first call instance upon reception of handover command, can the UE send the CM service request and the CS Setup for a new call without putting the first call on hold?
Answer 4: For Solution 1, given that only the right call instance actually enters Active state, the UE will never generate a hold request and will not enter "call held" auxiliary state for any call instance.
This required further study before mandating UE behaviour.

This was then noted.
