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1. Overall Description:

SA2 thanks CT1 for their LS on providing access network information for charging (C1-133548 / S2-140851). 
In this LS CT1 asked whether the charging information, retrieved by the P-CSCF from the PCRF, can be handled the same way as for the retrieval of the network-provided user location information, as described in clause R.2 of 3GPP TS 23.228, i.e. in the Request. The procedure described in this clause is intended to be used when operator policy requires the user location and/or UE Time Zone information to be included within IMS session establishment/modification signalling before sending the INVITE towards the terminating side, for the purpose of location based routing and/or IMS emergency. 

2. How to retrieve the access network information for charging in the Request Messages
SA2 would like to inform CT1 that if P‑CSCF requires the access network charging identifier for the bearer carrying the media, that charging identifier cannot be provided prior to the selection of bearer, which often is yet to be established. Establishing the bearer requires more information on the media than being available in the procedure described in clause R.2 of 3GPP TS 23.228 to retrieve the access network information in the Request. 
The access network charging identifier for the PDN connection (or the default bearer of the PDN connection) can however be retrieved in the Request message, i.e. the procedure described in clause R.2 of 3GPP TS 23.228.
3. How to retrieve the access network information for charging in the Response Messages
For other cases, i.e. retrieval in the Response message the PCRF, at earliest, can provide the P-CSCF with the access network charging identifier for the selected bearer when it would provide the INDICATION_OF_SUCCESSFUL_RESOURCES_ALLOCATION. At that point in the procedure the media has been allocated to a bearer that also is successfully established. The P-CSCF requests the access network charging identifier using the specific action CHARGING_CORRELATION_EXCHANGE. 
The access network charging identifier for the bearer can be retrieved in the procedure described in clause R.3 of 3GPP TS 23.228. In addition, the access network charging identifier for the PDN connection (or the default bearer of the PDN connection) can also be retrieved in the procedure described in clause R.3 of 3GPP TS 23.228.
4. Conclusions
SA2 concludes that the access network charging identifier can be retrieved at the Response message as described in clause R.3 of 3GPP TS 23.228 that is the normal PCC interaction for resource reservation. The problem that CT1 tried to address to have an early interaction with PCC to have the access network charging identifier before the SIP negotiation ends can be solved by providing the access network charging identifier for the PDN connection in the Response message with no need to have an additional interaction in the Request. The legacy procedure to retrieve the access network charging identifier for the bearer is also possible to be retrieved in the Response message.
SA2 would like to mention that acquiring the access network charging identifier for the selected bearer requires no further specification change in SA2,  though  acquiring the access network charging identifier for the PDN connection  require some amendments in PCC function.
5. Actions:
To SA5 and CT1 groups.

ACTION: 
SA2 kindly asks SA5 and CT1 to take the above information into account and to SA5 to provide feedback on the conclusion above.
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