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1. Introduction
In LS reply response (C1-134519) to S2-132330, CT1 agrees that the current TS 29.118 subclause 8.14.10 is ambigous and requests SA2 to further resolve this ambiguity.

------------------

Issue:

TS 29.118 seems to be ambiguous, in particular in clause 8.14.10 (eMLPP priority). 

CT1 Answer: CT1 agrees that current 29.118 subclause 8.14.10 is ambigous:
8.14.10
eMLPP priority

This information element shall be included if the VLR supports CSFB priority call handling and the call was received with priority.
It is possible that wording "with priority" could potentially be interpreted in two different ways:

Interpretation 1): 
“with priority” means the is a high priority call and the priority level indication indicates "high priority"; 

Interpretation 2): 
“with priority” only means there is a priority level indication to indicate the call priority level, however the priority level is not necessarily indicating high priority call given that within an eMLPP network, all calls are assigned an eMLPP priority.
CT1 thinks it is important to fix the spec ambiguity so that no all CSFB calls are treated as high priority calls. However CT1 could not agree which interpretation should be used.

….

CT1 Answer:   CT1 concludes that both interpretations can be made to work with proper spec correction/clarification. Which entity makes priority call decision depends on the interpretation used:

· If Interpretation 1 is adopted, then the MSC determines which eMLPP priorities are considered as high priority for CSFB and passes eMLPP priority IE to the MME only for calls that are considered as high priority calls; 
· On the other hand, if Interpretation 2 is adopted, the MSC passes eMLPP IE to the MME and let the the MME determines whether the MT call is CSFB high priority call.
------------------

2. Discussion
2.1 incompatibilities with existing eMLPP handling over Gs or A/Iu.
In TS 23.067, it is specified that MSC indicates priority level in Paging message and eMLPP priority information element is defined in BSSAP+-PAGING-REQUEST Message for the Gs. SGSN forwards this to BSS/RNC when received from MSC. 
If interpretation 1 is taken as way forward then MSC can determine that no eMLPP info should be sent to MME because (e.g, priority level 2 or lower should not invoke LTE high priority paging mechanism) then it means the MME will not be able to forward the eMLPP priority level to associated SGSN (during ISR scenario). This creates different handling in 2/3G because MSC will include eMLPP info when pages via Gs toward the SGSN. Please note that Gs specification (TS 29.018) has clarified that the eMLPP priority level is for:

NOTE 2:
The eMLPP priority information element relates to relative priorities within the paged MS and not to the priority in the sending of PAGING CS messages by the BSS.
If interpretation 2 is taken as way forward then MSC will include eMLPP info to MME and MME can forward this to associated SGSN (during ISR scenario). MME can determine if the priority level indicated in eMLPP info is sufficient enough to page with high priority over LTE.

2.2 Other considerations from CT1 (see C1-134519).
From the CT1’s questions, it seems that CT1 has assumed that the priority handling for terminating case needed to be based on subscription data. However, this is not true for terminating call handling in eMLPP-supported network (see TS 22.067, 23067):

‑
Mobile terminated calls:

 ‑
The priority level depends on the calling party. For this, interworking with the ISDN MLPP (Multi‑Level Precedence and Pre‑emption) service is required.

 ‑
If the call is not an ISDN MLPP call, i.e. no priority level is received for the calling party, then the call shall be treated in the terminating mobile network with a default priority level defined in the terminating mobile network, or as an operator option may be treated with the priority level predefined by the called party subscriber as default priority level by registration.

 ‑
If the call is an ISDN MLPP call, the call shall be treated with the priority level provided by the interfacing network.

Hence, if EPS supports MT-CSFB priority call handling, it only needs to consider the eMLPP indication from SGs in the SGsAP-PAGING-REQUEST message, and not any subscription parameter related to called user.

The currently specified texts in TS 23.272 is pointing toward that direction and we should just clarify the definition of “set” if SA2 can agree to take interpretation 2 as way forward:

4.7
CSFB Priority Call Handling

…

For mobile terminated CS fallback calls from a service user, the MSC provides a priority indication to the MME along with a paging message. The MME shall set a priority indication to the eNodeB when requesting the eNodeB to page the UE if the UE is idle. …

NOTE 1:
For a Mobile Terminating Call from a normal user to a service user, no special handling is required.

3. Proposal
Take interpretation 2 as way forward.
***Suggested change***
4.7
CSFB Priority Call Handling

…

For mobile terminated CS fallback calls from a service user, the MSC provides a priority indication (eMLPP level) to the MME along with a paging message. Based on operator configuration to determine which eMLPP level is considered as high priority within LTE, the MME shall set a priority indication to the eNodeB when requesting the eNodeB to page the UE if the UE is idle. …

NOTE 1:
For a Mobile Terminating Call from a normal user to a service user, no special handling is required.

***end***
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