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1	Overall description
SA1 thanks SA2 for their LS in S2-2203130.



SA1 has agreed the attached CRs based on the responses belowin connection with SA2 questions as indicated below. In one CR, we add the following new requirement:
Subject to local regulatory requirements, the UE shall first attempt to make an emergency call via any available network. If the UE fails to find a network that allows emergency calls, the UE shall attempt an emergency call via a relay UE.

Q1: When a 5G ProSe UE-to-Network Relay offers emergency service support, does it imply that the ProSe UE-to-Network Relay needs to be responsible for Remote UE's emergency service according to local regulation, as indicated in TS 22.101, i.e. to support Remote UEs without SIM/USIM/ISIM, or for valid Ues only?

SA1 response to Q1:
ProSe UE-to-Network Relay offering emergency service support is required to support Ues as per emergency call requirements in TS22.101 clause 10.
SA1 notes that the requirement in TS22.101 below applies to all UEs, regardless if indirect network connection or direct network connection is used:
"Emergency calls shall be supported by the UE without a SIM/USIM/ISIM being present."


Q2:  Since the 5G ProSe UE-to-Network Relay may be roaming, under which conditions would it be required that the emergency call is routed to PSAP of the same country as the Remote UE?

SA1 response to Q2:
Refer to the attached CR to TS 22.261.The 5G ProSe UE-to-Network Relay routes emergency calls to a PSAP of the same country as the Remote UE.
Based on local regulatory requirements, where the 5G system supports remote UE access to emergency services via relay UEs, the 5G system shall route emergency services sessions to an appropriate PSAP for the location of the remote UE, which can be in the same country of the remote UE or not.	Comment by drafting: This text will be deleted from the LS and will be contained in the attached CR, left for readability purposes


Q3: Should the 5G ProSe UE-to-Network Relay and Remote UE be required to belong to the same PLMN?  For example, in case of network sharing where Remote and Relay Ues may be connected via different CN PLMNs.

SA1 response to Q3:
SA1 interprets that 'belong to' means that the remote and relay UEs are connected to the same CN PLMN. In this case, There there is no restriction on whether the 5G ProSe UE-to-Network Relay and Remote UE need to belong be connected to the same CN PLMN. How the call is connected towards the PLMN is not defined in Stage 1, as long as emergency call capabilities are maintained during and after the emergency call in the same way as for a direct UE to network emergency call. For network sharing, the UEs may be connected to different Core Networks.

Q4: While a Relay UE is providing emergency connectivity services support for a Remote UE, if the Relay UE needs to make emergency access of its own, what if any requirements for the Relay UE to continue to provide emergency access to the Remote UE?  SA2 assumes that a Relay UE may provide emergency service access to only one Remote UE at any time.

SA1 response to Q4:
The Relay UE is not allowed to initiate its own emergency call until after the Remote UE emergency call has ended.Refer to the attached CR to TS 22.101.
Where the 5G system supports remote UE access to emergency services calls via relay UEs, the following requirements apply: 	Comment by drafting: This will be deleted from the LS and will be contained in the attached CR, left for readability purposes

As commented by Betsy, do we need this requirement at all if we are adding the last statement on relative priority only being between normal and emergency calls?
-	The 5G system shall treat on-going emergency calls and emergency call attempts by relay UEs and remote UEs with all the priority treatment requirements and capabilities defined for direct UE to PLMN emergency calls.

The requirements only cover relative priority between normal calls and emergency call.


2	Actions
To SA2:
ACTION: 	SA1 asks SA2 to take the above clarification into account.
3	Dates of next TSG SA WG 1 meetings
[bookmark: OLE_LINK55][bookmark: OLE_LINK56]SA1#99e	22 Aug – 1 Sep 2022		Electronic Meeting
[bookmark: OLE_LINK53][bookmark: OLE_LINK54]SA1#100	07-11 Nov 2022			TBD, North America (fallback: Electronic Meeting)

