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[bookmark: _Toc408371044][bookmark: _Toc435809682]Abstract: This document discusses CT1 LS (C1-214780) on Steering of Roaming at Inter-system change and motivates the draft reply LS in S1-214104.
Discussion
CT1 LS C1-214780 state below:
The Rel-17 enhancement for SOR in TS 22.261 clause 6.30.2 requires the following:
“The 5G system shall support a mechanism for the HPLMN to control the timing when a UE registered on a VPLMN, in automatic mode (see clause 3.1 of TS 23.122 [25]) and currently in CONNECTED mode, enters IDLE mode and initiates higher priority PLMN selection based on the type of ongoing communication.”
CT1 is discussing the case when the UE registered in 5GS, is in automatic network selection mode, and receives SOR information over the 5GS control plane. The SOR information provided by the HPLMN contains information to control the timing when a UE registered on a VPLMN enters IDLE mode and initiates higher priority PLMN selection based on the type of ongoing communication. While the UE is in (5GS) connected mode, has received this SOR information and is acting upon it, an intersystem change (ex. HO or redirection) to another 3GPP access technology is triggered. In this case, shall the UE continue the SOR procedure while connected over the new 3GPP access technology, to select a higher priority PLMN?
Question:
CT1 kindly asks SA1 if there is any service requirement that requires the UE to continue the use of the timing control information (received in the SOR information) after intersystem change as described in the use case above, i.e. the UE continues the applicability of the timing control in EPS/3G/2G for the ongoing SOR procedure?
We think there is no need to support the use of 5G SOR timing control information in legacy RATs for below reasons:
a) The current requirement in SA1 is only for 5G system TS 22.261 clause 6.30.2. Stage-1 is frozen, in fact stage-2 is also frozen in June 2021. By the time stage-3 receives this LS response they also will be in final quarter to implement the stage-3 aspects. It is not a better planning to create new stage-1 requirements when stage-3 is about to freeze.
b) The scenario described in CT1 LS is a rare event, first of all the expectation is that SOR information should be received by the UE in 5GS system and before the timer expires which is driven by timing control information UE is expected to be handed over/redirected to the legacy systems only then this case is hit. Thus, window of opportunity is driven by timer value.
For case, “b” there are two possibilities:
1. Even in this rare case, before the timer expires as determined by the timing control information (hereafter called “the timer,”) if the network releases the signaling connection there is no problem to solve. In this case, the UE will perform PLMN selection after the release of NAS signaling connection release.
2. If timer expires first and new requirements are not included for legacy systems, the UE will follow the logic that has been working in the field for more than 2 decades: The UE will perform PLMN selection after NAS signaling connection release. But we acknowledge that there can be a delay for PLMN selection in this specific case. 

c) The case “b-2” can happen only when some services are ongoing in the system. Solving this is not straightforward because to abort the ongoing services when timer expires, there is no one to one mapping of 5GS services to legacy RATs, i.e. for Slicing, PDU sessions in 5GS there is no one to one mapping with parameters in 2G/3G/4G. Thus this whole feature needs to be re-written to provide the SOR-CMCI configuration which are applicable to respective legacy RATs. i.e. 2G/3G/4G. 
Observation 1: The scenario described in CT1 LS is rare event. 
Observation 2: For this rare event there is handling available which is stable and available in the field. Though this may not be perfect (as it adds some additional delay,) it still works. 
Observation 3: Even if we agreed to introduce this feature in legacy system, it is not straightforward because the configuration received in 5GS have no one to one mapping with 2G/3G/4G parameters. For e.g. slicing, PDU session of 5GS we cannot map these to 2G/3G/4G parameters at the UE. A new and complex handling will be required, which is of dubious value and difficult to achieve, given the release schedule.
Proposal
[bookmark: _GoBack]Based on above observations we propose SA1 respond to CT1 LS that timing control information is applicable when UE is in the 5G system as stated in TS 22.261 clause 6.30.2. A corresponding draft LS reply is available in S1-214104. 
