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Attachments:
-
1. Overall Description:

SA1 would like to respond to the following questions from CT1 in C1-164876:
· Q1: Upon initiating an IMS emergency call of eCall type of emergency service and receiving a SIP response indicating that the PSAP rejects the call due to PSAP being busy but has successfully received the MSD, shall the UE retry the eCall in the CS domain?
There is no need for the IVS to retry an eCall in the CS domain if a PSAP rejects the voice component of an eCall with a successful acknowledgement of the delivery of an MSD. Clause 10.7 of TS 22.101 requires that the voice and data components of an eCall shall be routed to the same PSAP or designated emergency call centre and it appears that retrying in a different domain and potentially being routed to a different PSAP might violate this requirement. SA1 also acknowledges that the dispatch of multiple response teams is undesirable and that the reception of the MSD by the PSAP is sufficient to trigger an emergency response. Furthermore, unless the IVS is in limited service state, the PSAP can call back the IVS to establish a voice path (e.g. if more information is needed) when the PSAP is no longer busy.
· Q2: Upon initiating an IMS emergency call of non-eCall type of emergency service and receiving a SIP response indicating that the PSAP rejects the call due to PSAP being busy, shall the UE retry the emergency call in the other domain?
Yes, as per existing requirements in clause 10.1.2.1 of TS 22.101, the UE should automatically retry in the other domain if a voice emergency call attempt by a UE fails (e.g. due to a PSAP rejection). It is noted that reception of a non-eCall type of emergency service attempt by a PSAP will convey little information about the caller (e.g. such as the type of emergency situation) so the PSAP cannot adequately respond without further communication with the caller.
2. Actions:

To CT1 group.

ACTION: 
SA1 asks CT1 group to take the above answers into account.
3. Date of Next TSG SA WG1 Meetings:

SA1#76bis
16 - 20 January 2017   
US (TBD) 

SA1#77
13 - 17 Feb 2017   

Jeju Island, Korea
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