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1. Response to Questions:
SA1 would like to thank CT for the LS on the comments for CAT service requirements.
TSG SA WG1 reviews the questions and comments from CT and has the following responses:
Question 1 from CT4 :

The following requirements can not be supported by the 3GPP CS domain

1.1/ TS 22.182, sub-clause 4.4 : "The content of CAT can be music, voice, text, or video."
The 3GPP CS domain supports the capability to play audio (voice or music) and video CATs.However, any other CAT media, such as text, can not be supported in the 3GPP CS domain.

1.2/ TS 22.182, sub-clause 4.1 : "When the called party answers the call the CAT shall stop or continue to play during the conversation, depending on operator or user preferences". 

The 3GPP CS domain does not support the capability to establish parallel media sessions to a speech or multimedia call. Therefore it is not possible in the 3GPP CS domain to continue playing the CAT once the call is answered by the called party, as this would prevent the audio or multimedia conversation to proceed and would therefore not obey the requirement that "CAT service should not negatively affect the conversation between calling and called parties." (TS 22.182, sub-clause 4.1). The calling party's perception of ring back tones would also be affected since they would no longer only indicate that the called party is being alerted.

CAT needs therefore to be stopped in the 3GPP CS domain once the call is answered.

Response to Question 1 
· For Question 1.1: The CAT in CS domain does not need to support text content. That is a requirement for IMS CAT.
· For Question 1.2: Since it is not possible in the 3GPP CS domain to continue playing the CAT once the call is answered by the called party, 3GPP CS domain could only surpport "When the called party answers the call the CAT shall stop " and need not to support "continue to play during the conversation"
Question 2 from CT4 : 

2.1/ TS 22.182, sub-clause 4.1 : "When the called party is notified about an incoming call, the called party shall be able to send an indication to the CAT service which CAT to play to the calling party."

This requirement would require signalling protocol extensions on the MSC-UE interface and within the Circuit-Switched Core Network (CSCN) to convey the identity of the CAT to be played. Even with such extensions, the service would not be guaranteed would the call be transited though a transit network not supporting the extensions, e.g. when the called party is roaming outside of his HPLMN. This would also delay the ring back tones, e.g. in case the called party is alerted only once the radio bearer is established. 

As an alternative approach, the CAT subscriber can pre-configure in the network the CAT to be played as function of the calling party identity, prior to the calls being received. It is therefore asked if the requirement can be relaxed.

2.2/ TS 22.182, sub-clause 4.1 : " When the CAT is playing, the calling party shall be able to stop it, then he shall experience the default alerting tone for the duration of the call establishment"

This requirement would require signalling protocol extensions on the MSC-UE interface and also likely within the CSCN to request normal tones playing, with the same potential restrictions if the call is transited through transit networks. Application of a local tone at the originating MSC, while still foreseeable for audio CATs, would not be possible for video CATs (e.g. H.245 negotiation already initiated by the terminating network). 

The need for this service requirement was also deemed debatable. On the other hand, CT4 considered that it would be reasonable from a service perspective to allow the calling subscriber to pre-configure in its HPLMN whether it accepts or refuses CAT-Bs for incoming calls. 

It is asked if the current requirement can be relaxed.

2.3/ TS 22.182, sub-clause 4.4 : "The content of the CAT service may be dynamically created, possibly taking into account information available in the network, e.g. calling and/or called user’s location and/or presence information". 

Clarifications are required on which dynamic CATs are expected to be supported, and which informations  are required for CAT selection. 

2.4/ TS 22.182, sub-clause 4.1 : "The CAT subscriber should be able to configure the CAT service with rules e.g. time, calling party’s location, called party’s location, the identity of the calling and called party. The CAT service should be able to select the appropriate CAT according to the rules."

The complete list of informations required for CAT selection shall be clarified. Provision of location information may also be difficult to achieve, e.g. location of called party to CAT server of calling subscriber (CAT-A). 
2.5/ TS 22.182, sub-clause 4.1 : "The calling user shall have the possibility to copy the CAT of a called user as his own CAT."

Is the requirement only applicable between subscribers of the same PLMN or is it expected that new interfaces e.g. between PLMNs or between CAT servers be defined to allow exchange of CAT informations ? Shouldn't this requirement be dependent on the permission of the called party ? In either case, this requirement would require signalling protocol extensions on the MSC-UE interface and within the CSCNs, with the same potential restrictions if the call is transited through transit networks. 

It is asked if the current requirement can be relaxed.

2.6/ TS 22.182, sub-clause 4.1 : "The calling party shall be able to experience the CAT set by the calling CAT service subscriber."

This requirement is deemed difficult to implement especially when the calling party is roaming outside of his HPLMN. Can this be considered as an optional requirement ? 

2.7/ TS 22.182, sub-clause 4.1 : "The calling party’s operator shall be able to configure which CAT should have priority, the one set by the called or calling CAT service subscriber. The calling party’s operator shall be able to take into account the calling CAT service subscriber’s preferences"

This would require that the originating network gets the knowledge on whether the terminating network sends a CAT (CAT-B) or that the CAT Server A is able to interrogate the CAT Server B. Is it expected that new interfaces e.g. between PLMNs or between CAT servers be defined to allow exchange of CAT informations ? This would also require signalling extensions, with potential restrictions if the call is transited through transit networks.

Response to Question 2 
· For Question 2.1: The requirement that "When the called party is notified about an incoming call, the called party shall be able to send an indication to the CAT service which CAT to play to the calling party." is an enhanced feature of CAT service. If the realization of this feature require much change to signalling protocol on the MSC-UE interface and within the Circuit-Switched Core Network (CSCN) , it need not to support this feature.
· For Question 2.2: this requirement is a basic feature of CAT service. The requirement could be implemented without any change to the MSC-UE interface or the CSCN. Followed is a possible solution: when the CAT is playing, the calling party could press the keyboard of the ME and send certain DTMF signals to the CAT Server, and then the CAT Server recognises these signals and changes the CAT to the default alerting tone.
· For Question 2.3: the dynamic CATs are expected to be supported including:  selecting CAT based on the information of "calling and/or called user’s location", and in this case, the information provided from HLR or LCS Server are required;  selecting CAT based on the information of "presence information", and in this case, the information provided from Presence Server are required. The CAT Server can use these information and the rules pre-set by operator or users to create the dynamic CATs. 
· For Question 2.4: The information required for CAT selection could be from different network components and at least includes:



the identity of the calling and called party ,




time and date of calling, 



calling party’s location, called party’s location.
· For Question 2.5: This requirement is mandatory and should be supported.
This requirement is subject to these conditions:
1) the success of  "Copy" request should depend on the permission of the called party. If the called party don't allow other users to copy his CAT, the Copy request should be rejected.
2) CAT servers allow exchange of CAT information.
This requirement should be supported. One possible solution is through certain DTMF signals sent by the calling party to the CAT server, and it doesn’t require signalling protocol extensions on the MSC-UE interface and within the CSCNs. 
· For Question 2.6: this requirement is considered as a mandatory requirement and should be supported.
· For Question 2.7: this requirement is considered as a mandatory requirement and should be supported.
Question 3 from CT4 :

The following requirements require clarifications from SA1

3.1/ The exact list of customized alerting tones to be supported in the 3GPP CS domain shall be clarified, since directly affecting the procedures of the 3G CS domain. A classification of which CATs among that list should be supported and which other are optional is needed. It is assumed that audio ring back tones when the called subscriber is being alerted constitute the basic CAT service requirements, while other CATs (e.g. progress of communication request, alerting tones during an established call, video CATs) may be regarded as optional.  

Clarifications are expected in particular on which CATs are required to be supported for progress of communication request (call forwarding, call waiting, user busy … ?) and for alerting tones during an established call. 

3.2/ Shall the CAT subscriber have the capability to configure different CATs and CAT preferences for each type of CAT event (ring back tone, forwarding tone, waiting tone…). 

3.3/ CAT charging : it is assumed that CAT charging is handled separately by the CAT server and that no specific charging evolutions are expected from (G)MSC servers. Is this assumption confirmed ?

3.4/ CAT provisioning/withdrawal, CAT service activation/deactivation/update : are new procedures expected to be supported by the CSCN, or can it be assumed that CAT provisioning/withdrawal and service (de)activation are supported through other means (e.g. WEB access)  or through existing means (e.g. SMS).
The same question arises for the following requirement : 

TS 22.182, sub-clause 4.1 : " It should be possible to inform the user about status and changes in his CAT service, e.g. close expiry date for the CAT service or a particular CAT content". 

3.5/ TS 22.182, sub-clause 4.2.4.1 : " The OIR service takes precedence over the CAT service subscribed by the calling party or by the called party. If the called party has a CAT associated to the calling party’s identity, the service will not be invoked. If the called party has a CAT not associated to the calling party’s identity then the service is invoked."

The rational of such requirement was not understood by some delegates. 

Response to Question 3 
· For Question 3.1: Followed is the exact list of customized alerting tones to be supported in the 3GPP CS domain:
	the scenarios
	Type

	the called subscriber is being alerted
	Mandatory

	the progress of communication request  (Call Forward, Call Wait , User busy etc.)
	Mandatory

	any alerting event during a call session
	Optional


· For Question 3.2: the answer is YES. Because the content and preferences of the CAT may be different for each type of CAT event in order to provide corresponding information for the calling party.
· For Question 3.3: the answer is YES. The charging of CAT shall be handled separately by the CAT server and does not expect any specific charging evolutions from (G)MSC servers. 
· For Question 3.4: CAT provisioning/withdrawal and service activation/deactivation are supported through other means (e.g. WEB access) or through existing means (e.g. SMS). It is same to the requirement described in sub-clause 4.1 " .It should be possible to inform the user about status and changes in his CAT service, e.g. close expiry date for the CAT service or a particular CAT content".
· For Question 3.5: This requirement is provided to ensure the privacy of the calling party who subscribs the OIR service. In the case that the calling party subscribes the OIR service, if "the called party has a CAT associated to the calling party’s identity”, the special "CAT associated to the calling party’s identity" set by the called party should not be played to the calling party, otherwise the CAT could be played to the calling party.

Question 4 from CT4 :

The following comments were expressed against 3GPP TS 22.182

4.1/ It was suggested to specify under different definitions the interworking of CAT service over different domains or subsystems (CS or IMS) – CAT Interworking, from the interworking of CATs between PLMNs - CAT Interconnection. 

4.2/ It was suggested to modify the definition of CAT Inter-action as follows, for the sake of clarity.

CAT Inter-action: is the interaction of the CAT service with other services, e.g. Multiple Services CAT Inter-action with Call Forwarding.

4.3/ TS 22.182, sub-clause 4.1 : "CAT service should not negatively affect the conversation between calling and called parties. "

This should be further precised, e.g. no voice clipping, no longer call setup time, …

4.4/ The 3GPP TS 22.182 should clearly identify which service requirements are not applicable within the 3GPP CS domain (e.g. within a dedicated normative annex). 

Response to Question 4 
· For Question 4.1It is considered that there are no difference between the interworking of CAT service over different domains or subsystems (CS or IMS) and the interworking of CATs between PLMNs. And the support for the interworking of CAT service over different domains or subsystems (CS or IMS) will be  converged into TS22.182.
· For Question 4.2: SA1 will modify the definition of CAT Inter-action as follows:
” CAT Inter-action: is the interaction of the CAT service with other services, e.g. Multiple Services CAT Inter-action with Call Forwarding.”
· For Question 4.3: SA1 will precise the requirement "CAT service should not negatively affect the conversation between calling and called parties. " as follows: “CAT service should not negatively affect the conversation between calling and called parties, e.g. no voice/video clipping, no longer call setup time.. "
· For  Question 4.4: Currently, the text content of CAT is not applicable within the 3GPP CS domain. SA1 is working to merge the requirements of CMIP that are specified by TISPAN to CAT.  An annex is expected after the complement of merging to clearly identify which service requirements are not applicable within the 3GPP CS domain. 
2. Actions:

SA1 askes CT4 to consider the above response about CAT requirements from SA1.

SA1 invites CT4 to investigate potential solutions to the support of CAT service with minimal impact to MSC-UE interface and the Circuit-Switched Core Network (CSCN).

3. Date of Next TSG-SA WG1 Meetings:

SA1#39 
28 Jan - 1 Feb 2008
TBD
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